top of page

Premierul Israelului, comparat cu dictatorul Nicolae Ceaușescu


În ciuda faptului că în perioada regimului comunist (1947 – 1989), România a înregistrat progrese excepționale, devenind unul dintre principalii competitori ai poziției de super-putere mondială, poziția de raportare a românilor din vechile generații a determinat crearea a două tabere: una de susținere a regimului dictatorial, văzut ca o metodă de disciplinare de care și acum am avea nevoie, iar a doua, evidențiindu-se printr-un dezgust la adresa unei politici care impunea restricții colosale și fura libertatea de exprimare. Cu toate acestea, polemica dintre cei care îl susțin pe Nicolae Ceaușescu și cei care îl condamnă rămâne doar la nivel de forum, căci cărțile de istorie îl declară pe fostul dictator comunist, ca fiind un tiran al istoriei lumii, în aceiași listă cu Adolf Hitler, Pol Pot, Iosif Vissarionovici Stalin, Benito Mussolini, Francisco Franco, Vladimir Ilici Lenin, Idi Amin, Mao Zedong, Porfirio Diaz, Saddam Hussein și Hideki Tojo.

Practic, atunci când vrei să compari pe cineva cu o reprezentare a răului întruchipat nu eziți să îl pui în aceiași oală cu lideri care au schimbat lumea prin viclenia și teroarea care au marcat existența a milioane de suflete. Plăcut de unii, dar urât de alții, controversatul premier israelian, Benjamin Netanyahu a beneficiat de curând de un astfel de tratament, venit tocmai din patria sa. Astfel, fostul premier al Israelului, Ehud Barak l-a comparat pe Benjamin Netanyahu cu Nicolae Ceaușescu, iar partidul Likud, condus de către actualul șef al Guvernului israelian, a criticat afirmația lui Barak, declarând că în ceea ce privește opinia acestuia, ea este una „delirantă”.

Deși numele său apare pe lista celor mai de temut dictatori ai planetei, fostul președinte al României, Nicolae Ceaușescu este descris de către analiștii politici ca și conducătorul care își iubea poporul mai corect și rațional decât și-a iubit vreodată, Hitler nemții. „Pe vremea” lui, Ceaușescu a oferit studii gratuite tururor, asigura un loc de muncă, plus o locuință tinerilor proaspăt angajați (garsoniere celor care erau singuri și apartamente, familiilor), concedii în stațiuni balneare de top din țară, sistem de sănătate gratuit, pensii pentru o viață decentă. A transformat România în cel de-al patrulea mare exportator de armament de pe continentul nostru, a construit peste 4 milioane de apartamente, a dat de muncă la 10 milioane de oameni deschizând uzine și fabrici. A construit Transfăgărășanul, metroul, canalul Dunărea-Marea Neagră, Casa Poporului (a doua clărire ca mărime în lume, după Pentagon), Centrala atomică de la Cernavodă, Sidex Galați, Oltchim, Petromidia, peste 10.000 de școli, universități, grădinițe, spitale, creșe și aproape 100 de hidrocentrale. A crescut producția de oțel a României, ajungând să reprezentăm 8% din producția mondială; a poziționat țara noastră în topul celor mai dezvoltate rețele de cale ferată din Europa. A interzis avortul și a încurajat natalitatea (garantând cu ajutoare de neimaginat). Cu toate aceste „calități” sociologii amintesc totuși de faptul că lipsea libertatea de exprimare, libertatea de a circula sau dreptul de a avea mai mult decât ceilalți în funcție de randamentul sau efoturile depuse. Astfel, din punct de vedere al pieței muncii, putem vorbi despre o politică impusă sub formă de „sclavie”. Românilor le-au fost luate pământurile și forțați apoi să le lucreze contra unei remunerații.

Condamnându-l mai mult decât apreciindu-l, planeta îl caracterizează pe Nicolae Ceaușescu ca fiind un tiran fără scrupule, care și-a manipulat oamenii folosindu-i pentru atingerea propriilor dorințe (de cele mai multe ori, axate pe competiția externă și setea de a depăși statutul celorlalte state-putere în lume). Aceiași impresie o are și fostul premier israelian, Ehud Barak, care l-a comparat recent pe actualul șef al guvernului din Israel cu Nicolae Ceaușescu.

„Netanyahu este Ceauşescu (...) Trebuie să creăm o nouă viziune, o adevărată viziune în faţa falşilor mântuitori. Trebuie să luptăm pentru casa noastră. Netanyahu trădează oamenii pe care ar trebui să-i servească şi duce statul spre ruină şi apus” a declarat Barak. Desigur, afirmațiile făcute de fostul politician, weekendul trecut nu au rămas fără o reacție, astfel că partidul de guvernământ, Likud, a ținut să răspundă că, pe baza declarațiilor sale, fostul premierul se dovedește tot mai „delirant”.

Remarcile sale la adresa prim-ministrului Netanyahu sunt incitare la o crimă", a mai adăugat Likud. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „Ehud Barak a fost premier al Israelului în perioada 1999-2001 şi ministru al Apărării timp de mai mulţi ani în Cabinetul Netanyahu. În ultimele luni a criticat dur Guvernul şi pe premierul Netanyahu, afirmând că denaturează zionismul şi iudaismul, trădează democraţia, atacă fundaţiile şi instituţiile democraţiei israeliene”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page