„După 29 martie 2019, Marea Britanie nu va fi o țară terță oarecare pentru UE”
Când au votat separarea de către Uniunea Europeană, britanicii și-au exprimat dorința de a nu mai împărți nimic cu blocul comunitar, eliberându-se astfel de politici și reguli care i-ar fi limitat libertatea de a-și menține valorile naționale și proteja identitatea. Hotărâți să își recapete independența și autonomia, cetățenii Marii Britanii au punctat clar faptul că lângă blocul comunitar, Regatul Unit nu se poate dezvolta ci, pe baza invaziei refugiaților veniți din țările Orientului Mijlociu și ale Africii de Nord, este tras în jos de decizia Comisiei Europene de a participa la distribuirea extracomunitarilor în cote obligatorii.
La mai bine de trei ani de la declanșarea celei mai mari crize umanitare pe care Europa a traversat-o de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, britanicii se află astăzi într-un proces oficial de negociere a condițiilor de separare, așteptându-se ca pe data de 29 martie 2019, relația de interdependență cu Uniunea Europeană să ia sfârșit. Chiar dacă pașii acestui proces par mărunți și nesiguri, neajungându-se la un acord până în momentul de față, guvernul de la Londra este convins că separarea este cea mai bună soluție iar drumul inițiat spre acest divorț, oricât de multe obstacole ar avea, trebuie dus până la capăt.
Devenit deja un subiect de maximă importanță, tocmai pentru că Uniunea Europeană trebuie să se asigure că cetățenii săi vor fi protejați chiar și după Brexit, iar la rândul său, Marea Britanie vrea ca blocul comunitar să îi protejeze cetățenii de pe teritoriul lui, Brexitul este cu atât mai incitant cu cât până la încheierea procesului destinat negocierilor, mai sunt doar câteva luni.
În discursul său anual, prezentând „starea Uniunii”, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a transmis vehement și răspicat faptul că Marea Britanie trebuie să înţeleagă că nu va mai avea aceleaşi drepturi după Brexit, desprinderea de Uniunea Europeană fiind sigură de la 29 martie.
Brexitul este inevitabil în opinia britanicilor și oricât de mult timp le-ar oferi liderii de la Bruxelles în vederea răzgândirii asupra acestei decizii extrem de costisitoare și riscante în același timp, guvernul de la Londra rămâne pe poziții și preferă să „se joace cu focul” decât să recunoască că nu există altă modalitate decât legat de Uniunea Europeană și veșnic supusă regulilor ei de funcționare. De altă parte, autoritățile europene nu au încetat nici măcar o clipă din a reaminti și insista pe faptul că Brexitul nu este o chestiune care necesită o probă și că odată finalizat procesul de separare, britanicii sunt nevoiți să plătească scump pentru această separare. În plus, nu este prima dată când, liderii celor trei instituții europene (Parlamentul, Comisia și Consiliul) caută să scoată în evidență prin exemplul britanicilor, o lecție pe care o predă și celorlalte state membre, punctând clar concluzia de „așa nu”.
Însărcinat cu parcursul social, politic și economic al Comisiei Europene, președintele Jean-Claude Juncker a mers miercuri dimineața la Strasbourg pentru a-și susține discursul anual despre „starea Uniunii”. După ce a punctat câteva idei despre imigrația ilegală susținând totuși interesul pentru Schengen, creșterea economiei dar și atitudinea puternică a Europei în fața factorilor externi, oficialul a ținut să împărtășească faptul că Brexitul are toate șansele să devină o greșeală fatală pentru britanici, având în vedere că negocierile de până acum sunt conduse extraordinar de către reprezentantul Uniunii Europene, Michel Barnier.
„Cerem Guvernului britanic să înţeleagă că nu poate avea aceleaşi drepturi precum un stat membru, că nu mai poate face parte din piaţa unică, din anumite părţi din piaţa unică, mai ales”, a declarat Junker, fără a uita totuși să puncteze că „deplânge Brexitul” dar trebuie să accepte decizia britanicilor.
„Comisia Europeană şi Parlamentul European vor da dovadă de loialitate faţă de Irlanda. Iată de ce vrem să găm o solutie creativă pentru graniţa cu Irlanda de Nord. După 29 martie 2019, Marea Britanie nu va fi o ţara terţă oarecare pentru noi, ci un vecin foarte apropiat de noi. Lunile trecute, când am avut nevoie de unitate, Marea Britanie a fost alături de noi. Iată de ce salut propunerea Theresei May de un parteneriat pentru viitor”, a mai transmis Junker.
Deși speră la relații stabile cu Regatul Unit de după Brexit, liderul Comisiei Europene așteaptă totuși ca în timpul procesului de negociere a condițiilor de seprare, britanicii să se răzgândească asupra deciziei de separare și astfel, să nu mai fie nevoie de încheierea unei extrem de costisitoare decizii luate, în opinia sa, prea pe repezeală, instinctual și fără a avea în vedere o perspectivă reală și palabilă de viitor.