„Planul Theresa May privind Brexitul este o vestă sinucigașă, iar UE este detonatorul”
Timpul se scurge cu o viteză incredibilă și termenul limită de 20 martie 2019 în vederea încheierii procesului de negociere a condițiilor de separare dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană pare unul forțat și cu puține șanse de reușită ca până la această dată, cele două tabere să ajungă la un acord. Întrevederile Regatului Unit cu reprezenanții blocului comunitar se încheie de fiecare dată cu supoziții și perspective irealiste care nu duc nicăieri. Frustrați că ritmul negocierilor este unul mult prea lent și că britanicii dau dovadă de faptul că nu știu ce vor, liderii de la Bruxelles speră că în toamna aceasta se va concretiza un plan care să permită cetățenilor europeni să rămână și să lucreze pe teritoriul Marii Britanii fără a suferi nicio amenințare. În vederea obținerii acestui beneficiu, autoritățile celor trei instituții europene (Consiliul, Comisia și Parlamentul) propun guvernului de la Londra opțiuni care să îi faciliteze o perspectivă privind piața unică de schimb. Doar că, aceste sugestii sună ca un compromis răsunător pentru înfocații susținători ai Brexitului.
Așteptându-se ca premierul Theresa May să ia în considerare dorința de separare definitivă de UE pe care britanicii au votat-o în cadrul referendumului istoric din 23 iunie 2016, fostul ministru Externe, Boris Johnson se declară stupefiat de modul cu care May abordează negocierile cu europenii și consideră că aceasta nu face altceva decât să tragă Marea Britanie în jos. Cunoscut ca un susținător înrăit al ideii de separare, Johnson și-a dat demisia imediat ce premierul britanic a prezentat planul său de despărțire, unul care, potrivit fostului ministru, este o cale către sinucidere.
Iritat de faptul că propunerile Theresei May încă mai țin legat Regatul Unit de Uniunea Europeană chiar și după ce Brexitul va fi oficializat, politicianul caută din tot dinadinsul să își manifeste interesul pentru evitarea unei greșeli ce ar putea fi fatale britanicilor, căci în opinia acestuia, divorțul de blocul comunitar nu ar mai avea niciun sens dacă la final, britanicii plătesc costurile unui proces cu greutate și totuși, rămân dependenți de Bruxelles.
Disputa dintre liderii Uniunii Europene și britanici a devenit astăzi mai degrabă, problema dintre tabăra cetățenilor Regatului Unit care susțin Brexitul și tabăra celor care sunt pro-Europa. Inevitabil, consecințele unei despărțiri atât de importante, nu puteau lipsi; fapt pentru care, cu fiecare pas înregistrat în procesul de negociere a condițiilor de separare, britanicii descoperă cât de greu este să îți dorești recăpătarea independenței și autonomiei, atunci când inamicul tău este nimeni alta decât cea mai puternică și influentă uniune politico-economică a Europei. Nepregătită cu un plan concret care să prezinte perspectivele viitorului social și economic al cetățenilor săi, premierul Theresa May se confruntă în acest moment cu imposibilitatea de a continua Brexitul așa cum și-a imaginat.
Puținele opțiuni pe care le are în vederea susținerii economiei fără ajutorul Uniunii Europene și datoria de a le asigura propriilor cetățeni protecția pe teritoriile blocului comunitar chiar și după Brexit, pun decizia lui May în dificultate. Nevoită să nu acționeze după instinct, premierul britanic pare că a înțeles faptul că, în principiu, condiția supremă a divorțului de UE o reprezintă chiar îngăduirea unui compromis.
Numai că, pentru neînduplecatul Boris Johnson, un compromis înseamnă autodistrugere. Potrivit acestuia, planul prezentat de Theresa May a declanșat un moment fără precedent. „Am îmbrăcat constituţia britanică cu o vestă sinucigaşă şi i-am dat detonatorul lui Michel Barnier (negociatorul-şef al UE pentru Brexit)", a ținut să declare public Johnson. Numit și „planul Chequers” (pentru că a fost propus în urma unor discuții intense cu membrii cabinetului Theresei May, chiar la reședința aceasteia de la Chequers), acesta, văzut în ochii fostului ministru de Externe, este „o umilire care ne lasă deschiși în fața șantajului politic perpetuu”.
Atitudinea lui Johnson s-ar putea să se transforme într-un potențial punct forte al politicianului, atâta timp cât presa britanică îl dau favorit succesiunii Theresei May în funcția de prim-ministru. Unul dintre principalii promoteri ai campaniei pro-Brexit la referendumul din iunie 2016, aceasta are toate șansele să preia puterea guvernului și să înfăptuiască cu mult curaj, ceea ce acuză la actualul premier, că nu îndrăznește să facă.
După cum era de așteptat, declarațiile fostului șef al diplomației britanice nu au rămas fără o replică, Astfel că, ministrul pentru locuințe, James Brokenshire a ținut să sublinieze că indiferent de opiniile celor din jur, Marea Britanie trebuie să se concentreze pe aplicarea „planului Chequers”.
„Noi trebuie doar să ne concentrăm, de fapt, pe avansarea planului Chequers. Acesta este planul care oferă soluţii şi pe el trebuie să ne concentrăm”, a transmis Brokenshire în cadrul postului de televiziune britanic, Sky.