top of page

SUA, Franța, Germania și Canada sunt de partea Londrei în acuzațiile aduse Rusiei privind cazul Skri


În timp ce jurnaliștii independenți de investigație punctează războiul mediatic întreptat către Rusia - rivalul principal al super-puterii mondiale și totodată, stăpâna supremă a mass mediei internaționale, liderii țărilor partenere ale Statelor Unite ale Americii cred versiunea americanilor și fără să clipească, ori de câte ori are loc un eveniment cu impact negativ, rușii sunt primii puși la zid.

Susținând vinovăția dar și suspiciunile asupra rușilor, opinia publică mondială este un rezultat cert al încercărilor de manipulare și persuadare a liderului suprem în inspirarea planetei cu un stil de viață pe care oamenii îl consideră înlocuitorul „visului american” resimțit în orice colț al planetei. Astfel, din dragoste și admirație pentru cultura celor de peste Occean, cetățenii lumii sunt convinși că americanii sunt cei care au dreptate, iar rușii rămân să reprezinte întruchiparea dușmanului universal.

La fel se explică și de ce atunci când americanii arată cu degentul către Kremlin, întreaga opinie publică servește versiunii acestora, fără a da drept de replică sau apărare rușilor. Convinși că Vladimir Putin este un pericol pentru planetă, până și celelalte țări europene se tem astăzi de poziția geografică care îi învecinează cu Rusia. Făcând-o vinovată de anexarea Crimeei (în ciuda repetatelor declarații ale cetățenilor din Peninsulă, conform cărora anexarea este una liberă și dorită) astăzi, Rusia se confruntă cu o serie de sancțiuni prelungite de fiecare dată când acestea ajung la data de expirare. Ajutorul pe care îl oferă președintelui sirian Bashar al-Asaad cântărește și mai mult în crearea unei imagini malefice a lui Putin, în condițiile în care Statele Unite ale Americii îl acuză pe Asaad de genocid împotriva propriilor cetățeni.

În astfel de context, nu este de mirare, că imediat ce Marea Britanie s-a confruntat cu o tentativă de otrăvire a fostului spion rus, Sergei Skripal (actualmente, angajat al serviciilor secrete britanice), Rusia a reprezentat primul suspect. De parcă tot ce se petrece rău în lume trebuie să fie din cauza rușilor, britanicii nu concep o altă versiune decât aceea că Skripal este vizat de o „eliminare” dorită, pe motiv că reprezintă o amenințare pentru ruși.

Nu este prima dată și nici nu se va termina aici, când partenerii Statelor Unite ale Americii cred versiunea acestora potrivit cărora Rusia trebuie trasă la răspundere pentru orice eveniment primejdios petrecut pe întinsul planetei. Mai ceva să îi pună în cârcă și terorismul, atacurile cibernetice, dezastrele naturale, încălzirea globală sau pricopsirea cetățenilor americani cu un președinte pe care nu și-l doresc la cârma patriei, influența celor de după Occean a reușit să formeze ideea universală conform căreia intențiile mârșave ale Rusiei se află la baza oricărui rău.

Fără să ancheteze mai întâi, la câteva ore de la transmiterea publică a tentativei de otrăvire a fostului spion rus, Sergei Skripal și a fiicei acestuia, Iulia, Rusia a fost declarată singura vinovată. Considerându-l un complot pentru a boicota Campionatul mondial de fotbal ce avea să aibă loc pe teritoriul lor, rușii au intuit repede puterea de influență a americanilor și negând acuzațiile aduse, s-a arătat deschisă să coopereze cu britanicii pentru prinderea adevăraților vinovați.

Pe durata anchetei întinse pe mai multe luni, britanicii însă, nu au permis rușilor să aibă acces la nicio informație a cazului, crezând că aceștia vor șterge urmele care îi incriminează. De altă parte, propriile investigații au scos la iveală implicarea „aproape certă” a statului rus în atacul neurotoxic, fapt care nu a mai îngăduit o reacție de apărare a Rusiei. Convinși de vinovăția acestora, britanicii au răspândit rapid vestea potrivit căreia fostul spion și fiica sa au fost victimele unei tentative ruse de otrăvire. La scurt timp, Statele Unite, Franța, Germania și Canada și-au exprimat sprijinul și susținerea acuzațiilor Londrei. „Noi, liderii Franţei, Germaniei, Statelor Unite, Canadei şi Marii Britanii, ne reiterăm revolta faţă de utilizarea agentului neurotoxic, cunoscut sub numele Novichok, la Salisbury, pe 4 martie", se arată într-un comunicat comun de la Emmanuel Macron, Angela Merkel, Donald Trump, Justin Trudeau şi Theresa May.

Cei cinci liderii au salutat progresul înregistrat de anchetatori, care, potrivit ageției naționale de presă, Mediafax, „recent au identificat doi cetăţeni ruşi despre care susţin că au suficiente dovezi pentru acuzarea lor în legătură cu atacul neurotoxic de la Salisbury”.

„Avem deplină încredere în evaluarea britanică potrivit căreia cei doi suspecţi erau ofiţeri ai serviciului militar rus de informaţii, cunoscut ca GRU”, se mai afirmă în comunicat. Conform premierului britanic, Theresa May, operațiunea de contaminare a fostului spion rus a fost săvârșită de ofițeri din cadrul serviciului militar rus de informații (GRU). „Nu a fost o operaţiune clandestină. Este aproape cert că a fost aprobată din afara GRU, la un nivel înalt al statului rus”, a declarat May.

În plus, Ben Wallace, ministrul adjunct de Interne, l-a identificat joi pe preşedintele rus Vladimir Putin drept responsabil pentru atac. „Nu cred că poate spune cineva că Dl. Putin nu se află în controlul statului său. Desigur că este responsabil, este liderul statului” a transmis Wallace.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page