top of page

Președintele SUA dezminte știrea conform căreia ar fi sugerat asasinarea lui Bashar al-Asaad

Pe zi ce trece, din ce în ce mai controversat, președintele Statelor Unite ale Americii ridică nelimitate suspiciuni asupra sa atunci când se raportează la politica externă a națiunilor pe care le conduce. Cunoscut ca având un caracter tranșant și o personalitate radicală, Donald Trump nu ratează nicio ocazie din care apare public, pentru a denigra anumiți lideri politici sau a-și da cu părerea despre parteneriatele și acordurile internaționale, fie că SUA face parte sau nu.

Astfel, după ce a reușit să acuze de nenumărate ori Germania ca fiind o impostoare care manipulează Uniunea Europeană și tratează statele membre ale blocului comunitar cu intenții mișelnice, Trump nu a ezitat să condamne UE, caracterizând-o ca fiind o alianță greșită. Mai mult, părerile acestuia au devenit atât de vehemente încât, odată cu preluarea mandatului de președinte a super-puterii mondiale, acestea au devenit decizii fără cale de întoarcere. Retragerea SUA din Acordul climatic de la Paris pe motiv că încălzirea globală este o invenție chinezească, mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, recunoscând astfel evreilor statutul de popor sfânt și moștenitor al Israelului, scoaterea Statelor Unite din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului motivând nemulțumirea față de modul în care statele membre tratează Israelul și semnarea ieșirii din Acordul nuclear cu Iranul, după ce l-a numit „cel mai prost acord încheiat vreodată” sunt doar câteva dintre exemplele cu care Trump a făcut „furori” în politica externă, reușind astfel să pună în pericol relațiile SUA cu vechii săi aliați.

Departe de a-și fi încheiat pledoaria, anunțându-și deja intenția de a candida și la următoarele alegeri prezidențiale (programate pentru 2020), președintele american a devenit subiectul tuturor canalelor media care, alegându-și tabăra modului de abordare și interpretare a comportamentului și discursului acestuia, vând numele lui Trump ca pe pâinea caldă.

La fel de rapid și cu mult succes s-a vândut și recenta carte publicată de jurnalistul de investigații, Bob Woodward, în cadrul căruia stă scris că Donald Trump ar fi sugerat asasinarea președintelui sirian, Bashar al-Asaad. Polemic de fel, dar un împătimit al propriei dreptăți, Trump a reacționat dur.

În ciuda faptului că la cârma Statelor Unite ale Americii, pe când au început să fie lansate teoriile conspiraționale conform cărora americanii, conduși de setea de putere, au înscenat tot felul de povești și scuze pentru a-și trasa intrarea către teritoriile cu potențial petrolier din Orientul Mijlociu, Trump nu era încă președinte, relatările acestor suspiciuni continuă chiar și cu noul lider la putere. În fond, relația dintre SUA și Orientul nu este una mai bună decât cea din timpul mandatelor predecesorilor săi, un exemplu concret fiind modul în care Trump se raportează la Turcia, Palestina, Iran sau Siria.

În ceea ce o privește pe ultima, fie că el însuși a ordonat sau pur și simplu Trump, cu toată duritatea lui este departe de a ști ce face CIA-ul în spatele său, există suspiciunea că americanii ar fi înarmat gruparea teroristă ISIS, responsabilizând-o cu îndepărtarea regimului Bashar al-Asaad de la putere, pentru ca mai apoi trupele armate ale SUA să poată pătrunde pe teritoriile Siriei, motivându-și astfel dorința de a menține pacea și a proteja cetățenii din lupta dintre putere și rebeli. Pentru că președintele sirian beneficiază de ajutorul Rusiei, ISIS este pe cale de dispariție, iar această realitate nu ar fi picat prea bine scenariului americanilor care, în fața păcii în Siria, militarii ar fi trebuit să se întoarcă acasă. Drept pentru care, cu ajutorul mass mediei pe care o controlează la nivel mondial, CIA-ul ar fi efectuat un atac chimic asupra civililor sirieni, dând vina pe Bashar al-Assad.

Această acțiune ar fi umplut paharul atât pentru europeni, care acum sunt gata să îl doboare pe Bashar al-Asaad dacă un alt atac chimic se mai repetă, cât și pentru ruși – indignați și exasperați de minciunile și înșelătoriile americanilor de a face planeta să creadă că peste tot în lume este nevoie de ajutorul lor. Ce-i drept, în numeroasele sale declarații despre situația din Siria, Trump nu a fost niciodată blând, numindu-l pe președintele sirian „criminal” sau „animal care trebuie să moară”. Cu toate acestea, Donald Trump a declarat că o posibilă asasinare „nu a fost niciodată discutată".

„Acest lucru nu a fost niciodată contemplat şi nici nu va fi", a replicat Trump la acuzațiile care îi sunt aduse în cartea „Fear: Trump in the White House”. Numind-o „ficţiune”, Trump dezminte astfel informația bombă din cartea lui Woodward în care președintele american ar fi sugerat asasinarea lui Bashar al-Assad, însă secretarul Apărării, Jim Mattis, ar fi ignorat cererea.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page