Matteo Salvini o găsește pe Angela Merkel vinovată de protestele anti-migrație din Germania
În ciuda faptului că Germania a fost încă de la început un stat membru al Uniunii Europene solidar cu problemele migranților, iată că a sosit clipa când nici măcar cetățenii germani nu mai pot accepta haosul pe care l-au creat străinii atât la nivel european cât, mai cu seamă, la nivelul țării sale. Sătui să audă tot felul de știri care dezbat problemele țărilor care se confruntă cu un număr foarte mare de extra-comunitari și imposibilitatea de a-i primi și integra pe toți, germanii cred că străinii nu sunt întotdeauna un factor de valoare pentru un stat gazdă.
Cu atât mai mult cu cât Marea Britanie a decis separarea de către blocul comunitar, Polonia comentează mereu autoritatea liderilor de la Bruxelles iar Ungaria se arată total în opoziție cu politica privind migrația pe care UE vrea să o impună statelor sale membre. La acestea s-a adăugat de curând și Italia, obosită să se mai confrunte cu navele care aduc pe mare sute de refugiați și migranți, gata să ancoreze în porturile sale, de unde, autoritățile Uniunii ar fi trebuit să îi preia și distribuie în cote obligatorii altor țări; doar că, ritmul de muncă al Uniunii Europene este atât de lent și prea puțin cooperant încât italienii s-au trezit cu toți străinii pe cap, forțați să se descurce cu ei până la o soluție venită de la Bruxelles. În acest sens, Italia a decis că este momentul să se protejeze singură și să își reverse interesul mai mult asupra propriilor cetățeni și a valorilor naționale, fapt pentru care, începând cu luna iunie, autoritățile italiene au început să refuze ancorarea oricărei nave de imigranți.
Devenită rapid un „stat răzvrătit” pentru UE, Italia se luptă din răsputeri să își câștige libertatea și puterea de decizie atunci când vine vorba de supunerea politicii blocului comunitar, conform căreia atunci când o problemă vizează un stat membru, toate celelalte trebuie să răspundă.
Privind cu stupoare faptul că în Germania au început să aibă loc proteste anti-migrație, ministrul italian de Interne, Matteo Salvini nu vede pe nimeni altcineva vinovat de toată atmosfera creată atât în orășelul german Chemnitz cât și în toate statele Uniunii Europene, decât pe însăși Cancelarul german, Angela Merkel, cea care și-a permis să lanseze în numele blocului comunitar o invitație cu brațele deschise în care poftea pe toți cei nevoiași la o viață mai bună în Europa și care, nici măcar acum când lucrurile par ieșite de sub control, nu încetează cu ideea solidarității la care îi cheamă pe partenerii săi europeni.
Astfel, într-un interviu difuzat luni seara de postul de televiziune german, Deutsche Welle, Ministrul german de Interne, a ținut să o acuze pe Angela Merkel că este indirect responsabilă pentru violențele recente care s-au petrecut în orașul Chemnitz situat în estul Germaniei, motivându-și acuzația folosindu-se de explicația conform căreia, Cancelarul Germaniei ar fi subestimat dificultatea de a integra sute de mii de migranți în țara sa. „Este destul de clar faptul că Angela Merkel a subestimat riscul de tensiuni sociale în ultimii ani când a declarat că este loc pentru sute de mii de migranţi în Germania”, a punctat Matteo Salvini făcând referire la evenimentele soldate cu incidente în Chemnitz.
Potrivit Blacknews, Matteo Salvini a punctat faptul că își amintește foarte bine ce s-a întâmplat de Anul Nou la Köln şi în alte locuri, „făcând referire la abuzurile sexuale comise împotriva mai multor femei de către migranţi pe 31 decembrie 2015 la Köln, un punct de cotitură în ceea ce priveşte percepţia asupra migranţilor şi a politicii generoase a cancelarului faţă de aceştia în opinia publică germană”.
De mai bine de o săptămână, extrema-dreaptă germană a organizat mitinguri în orașul Chemnitz denunțând solicitanții de azil și politica migratoare lansată și susținută în continuare cu vehemență de către Angela Merkel, deși recent, un german a fost ucis cu un cuțit. În urma acestei crime, doi solicitanți de azil, un sirian și un irakian au fost arestați. Această oribilă întâmplare face ca ura la adresa migranților să crească și mai mult, alimentându-se la nivelul întregii Europe o atitudine de repulsie la adresa extra-comunitarilor. Dacă până acum germanii erau cetățenii model în problema acestei crize umanitare ce a cuprins toată Uniunea Europeană, crima germanului a scos în stradă sute de manifestanți cerând vehement expulzarea migranților și schimbarea politicii de solidaritate.
După părerea Ministrului Italian de Interne, creșterea popularității partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germaia (AfD), este o reacție clară care demonstrează eroarea judecății cu care Cancelarul german a tratat până acum problema migrației dar și greșeala guvernului german considerând că țara pe care o conduce are capacitatea de a primi toți refugiații. „Acesta este răspunsul pe care mulţi germani nemulţumiţi încearcă să-l dea”, a concluzionat Matteo Salvini.