top of page

Președintele Egiptului a promulgat o lege care permite supervizarea strânsă a rețelelor de socializa

Cu toate că astăzi planeta trăiește prin dependența sa de informație și noutate, cu fiecare zi mai aproape de efectele evenimentelor globale ale căror impact se revarsă la nivel local, oamenii au început să se împartă în două tabere: pro și contra mass media. În timp ce unii consideră mijloacele de comunicare în masă, un instrument inevitabil dar primordial în supraviețuirea secolului XXI, alții consideră că tehnologia a distrus procesul comunicării și nu doar că a alterat stilul de viață al oamenilor dar a reușit să participe la deteriorarea relațiilor inter-umane, să promoveze ura, invidia, extremismul, depresia etc.

Teama că trusturile de presă pot influența prin știrile prezentate și modul de a furniza informația a devenit un gând la fel de puternic ca și posibilitatea ca oricine are un cont pe o rețea de socializare, unul de Youtube sau un blog să poată beneficia de un potențial distructiv sau de influențare a opiniei publice.

Planeta se confruntă în zilele noastre cu o serie de schimbări la nivel global atât din punct de vedere al cunoaşterii, economiei dar şi al relaţiilor sociale pe care le avem fie că facem referire la oameni, instituţii sau relaţiile cu noi înşine. Situaţia pe cât de complexă pe atât de imprevizibilă, face ca această schimbare să fie greu de controlat şi stăpânit. Oamenii, ca parte a unei societăţi se regăsesc afectaţi de acest fenomen de mare amploare, ale cărui efecte îi fac să gândească altfel, să se poarte diferit şi în final, să aparțină unor grupuri care împărtăşesc aceleaşi viziuni. Unul din factorii schimbării este mass media şi felul în care mijloacele de comunicare în masă, influenţează traiul, câştigă şi afectează felul în care oamenii acţionează în societate.

Potrivit acestui adevăr, președintele Egiptului consideră că este primordială supravegherea mijloacelor de comunicare în masă, îndeosebi controlul absolut asupra acelor conturi și canale care au puterea de a perturba o societate atât de restrictivă ca cea a Egiptului.

Fără nicio îndoială, astăzi, mass media îşi pune amprenta asupra dorinţelor oamenilor şi îi ghidează în alegerile pe care le iau. Îi ajută să înţeleagă sau dimpotrivă, îi face şi mai confuzi. Astfel, oamenii încearcă să fie ceea ce văd, ascultă cu atenţie ceea ce se spune şi ajung să se poarte întocmai cum citesc. Practic, în secolul XXI, oamenii moderni sunt ceea ce mass media le oferă. De teama ca societatea pe care o gestionează, să nu fie afectată de puterea mijloacelor de comunicare în masă, așa cum presa a reușit să disemineze mai multe comuniuni, președintele Egiptului Abdel Fattah al-Sissi a promulgat o lege privind reglementarea mass-media, permițând astfel, inclusiv supravegherea strânsă a anumitor conturi ale utilizatorilor de reţele de socializare.

Potrivit acestei noi legi, orice persoană care beneficiază de peste 5.000 de abonați online (pe un site personal, un blog sau pe rețelele de socializare) ar putea fi supravegheată de către autorități. Conform agenției naționale de presă, Agerpres, „Consiliul superior de reglementare a mass-media, cunoscut pentru diatribele sale împotriva instituţiilor de presă străine şi a programelor de televiziune despre care consideră că ar avea un conţinut cu conotaţii prea sexuale, va putea să suspende sau să blocheze aceste site-uri dacă este de părere că ele publică sau difuzează ştiri false sau incită la încălcarea legii, la violenţă sau la ură”.

Mai mult, la jumătatea lunii august, președintele Abdel Fattah al-Sissi a promulgat o lege controverstă privind „lupta împotriva criminalității cibernetice”. Cu ajutorul acesteia, autoritățile sunt capabile să blocheze, prin intermediul unui judecător, orice site al cărui conținut constituie o amenințare la securitatea sau economia națională. În urma acestei noi abordări, peste 500 de site-uri de informare sau ale unor ONG-uri au fost blocate pe teritoriul Egiptului.

Astăzi, chiar și accesarea deliberată sau din greșeală, și fără un motiv valabil, a unui cont privat sau un sistem informatic la care accesul este interzis, este pedepsit cu un an de închisoare și o amendă de 50.000 până la 100.000 de lire egiptene (aproximativ 2.440 – 4.885 de euro). De asemenea, pentru toți cei care creează, conduc sau folosesc un site sau un cont privat cu intenția de a comite sau de a facilita comiterea de fapte pedepsite de lege, pedeapsa se ridică la cel puțin doi ani de închisoare și 100.000 de lire egiptene amendă (4.885 de euro). Acest val de schimbări drastice au participat la arestarea și plasarea în detenție a mai mulți internauți și bloggeri, critici ai guvernului sau cunoscuți pentru comentariile sau desele lor satirice. Potrivit Agerpres, aceștia au fost acuzați de către autorități ca aparținând unor „grupuri interzise” şi că difuzează „ştiri false”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page