top of page

Rusia este de părere că SUA ar trebui să sufere economic dacă se retrag și din OMC


Acuzat că tratează Statele Unite ale Americii precum o „navă” care îi aparține, președintele american, Donald Trump continuă să fie blamat la unison de către proprii cetățeni, mass media și liderii mondiali pentru deciziile controversate, bazate pe propriile opinii. Schimbările radicale pe care s-a angajat să le riște încă de la preluarea mandatului său prezidențial, în data de 20 ianuarie 2017, sunt văzute cu ochi suspecți de întreaga planetă care așteaptă cu sufletul la gură să vadă care sunt următoarele mișcări ale celui mai puternic lider al lumii. Având potențialul de a afecta întreaga planetă, comportamentul și discursul șefului super-puterii mondiale sunt urmărite și analizate ca pâinea caldă. În situațiile în care, Trump mai reușește să ofere și puțin spectacol, audiența beneficiază de suspiciunea asupra faptului că președintele SUA nu ar avea nicio noimă în ceea ce face, ci acționează radical și impulsiv doar pentru că își dorește să separe America de partenerii săi (pe care îi vede ca trăgând în jos puterea pe care o conduce), punând valorile propriei patrii pe primul loc.

După retragerea Statelor Unite din Acordul climatic de la Paris, mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim (recunoscând astfel Ierusalimul ca și capitală a Israelului), retragerea din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului sau Acordul nuclear cu Iranul, Donald Trump a „îndrăznit” să amenințe cu retragerea SUA și din OMC (Organizația Mondială a Comerțului). Condiționându-și rămânerea de îmbunătățirea OMC, liderul de la Casa Albă consideră că această Organizație tratează SUA într-un mod „foarte rău”. Promițând că va reforma politica Statelor Unite în domeniul comercial, Trump este gata să dea lovitura de grație planetei, după ce a reușit în trecut să declanșeze mai multe conflicte cu diferiți parteneri economici (ca de exemplu, Uniunea Europeană, Mexic, China și Canada).

Introducând sau majorând, după caz, tarifele de import pentru partenerii săi economici, Donald Trump a reușit performanța de a crea o confuzie nemaiîntâlnită cu privire la modul în care SUA își tratează aliații. Mai mult, atitudinea sa radicală și de răzvrătire la orice încercare de negociere și mediere a relației economice cu aceștia, l-a transformat pe președintele american într-un personaj politic extrem de dubios. Respingând oferta comisarului european pentru comerț, Cecilia Malmstrom, cea care i-a promis că Uniunea Europeană va renunța la taxele asupra importului de automobile, dacă și SUA va proceda similar cu taxele sale către blocul comunitar, liderul american a ținut să se justifice adăugând că „politicile comerciale ale Uniunii Europene sunt aproape la fel de rele ca ale Chinei”. „Nu este suficient de bună”, a punctat Trump despre oferta Bruxellesului. „Obiceiul consumatorilor lor este să cumpere maşinile lor, nu să cumpere maşinile noastre”, s-a justificat liderul de la Casa Albă într-un interviu pentru Bloomberg.

De altă parte, Cecilia Malmstrom a ținut să clarifice faptul că atitudinea lui Donald Trump îngreunează relațiile comerciale dintre cele două tabere, și că divergențele profunde cu Statele Unite nu fac altceva decât să distrugă o legătură care până la preluarea mandatului său ca președinte, funcționau în parametrii normali.

În fond, exact acest comportament al lui Trump manifestat la adresa Chinei, Mexicului, Canadei și Uniunii Europene l-a adus pe președintele american mai aproape de ideea unei posibile retrageri a Statelor Unite din Organizația Mondială a Comerțului. Ca o reacție la auzul acestei știri, Rusia s-a încumetat să transmită că din punctul său de vedere, o asemenea retragere le-ar costa mult pe SUA, care, „ar trebui să sufere economic” cu o asemenea decizie.

Deloc toleranți cu un astfel de comportament conform căruia americanii par că „taie și spânzură” prin deciziile lor luate impulsiv, deși, voluntar sau involuntar luate, afectează partenerii cu care SUA au semnat anumite acorduri, rușii sunt dispuși să nu mai lase America de Nord să manifeste această atitudine care reușește să tragă în jos pe toți cei implicați. Auzind că președintele american a comentat despre OMC că este cel mai prost acord comercial încheiat vreodată și că dacă, instituția internațională nu reformează, Donald Trump ar putea retrage Statele Unite din Organizația Mondială a Comerțului, Rusia a transmis că această „posibilă” retragere ar trebui să facă SUA să sufere economic.

Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „retragerea Statelor Unite din OMC ar putea avea efecte chiar mai mari asupra economiei globale decât un război comercial cu China, riscând să submineze sistemul economic de după cel de-al Doilea Război Mondial, la crearea căruia Washingtonul a contribuit masiv.”

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page