top of page

Germania nu acceptă politica „Europa pe primul loc”


Considerându-se unul dintre cei mai puternici și influenți lideri pe care planeta i-a avut în istoria sa, președintele Statelor Unite ale Americii este de părere că politica sa este una exemplară. Mai mult, naționalismul de care dă dovadă în comportamentul și discursul său nu se limitează doar la iubirea și interesul față de propria-i patrie ci, acesta își permite să manifeste iubirea pentru națiunea pe care o conduce, contracarând ideologiile celorlalți lideri mondiali. Astfel, blamând vehement Uniunea Europeană, Donald Trump nu ezită să acuze Rusia, Iranul, Coreea de Nord, China, Siria sau America Latină, despre care acesta consideră că sunt departe de a-și servi cetățenii.

Sloganul campaniei sale, „să facem America măreață din nou/America pe primul loc” a devenit o deviză atât de des repetată încât pentru Trump, modalitatea ca cele 52 de state pe care le gestionează, să își mențină poziția în clasamentul superputerilor mondiale, trebuie să vizeze relații externe aprige. În timp ce mandatul său ca președinte al SUA este condimentat de o serie de decizii fără precedent (ruperea unor acorduri, retragerea SUA din unele înțelegeri sau împlinirea unor hotărâri care stârnește un val de reacții la nivel internațional), în programul politic al lui Donald Trump fac parte și criticile asupra altor metode de guvernare.

Ce-i drept, încă de la preluarea celei mai înalte poziții în SUA, relațiile dintre Uniunea Europeană și aliatul său american s-au deteriorat din cauză că Trump nu împărtășește aceleași principii și viziuni despre UE ca și predecesorul său, Barack Obama, care, în timpul celor două mandate ale sale ca fost președinte al americanilor, a reușit să închege o legătură puternică între cele două tabere. Cu toate că liderii blocului comunitar caută politicos, să nu rupă relațiile cu America, Trump continuă să trateze autoritățile europene cu superioritate, punctând de fiecare dată că scopul său este acela de a proteja valorile națiunii pe care o conduce. Cu privire la acest tip de abordare politică, Germania și-a exprimat clar opoziția față de imitarea modelului manifestat de Trump, declarând că în ceea ce privește bătrânul continent, nu va exista niciodată deviza „Europa pe primul loc”.

Dacă pentru președintele Statelor Unite ale Americii, sloganul „America pe primul loc” este un motto după care își ghidează cu satisfacție toate deciziile politice, în Europa acest exemplu nu va fi niciodată un model de imitat, atunci când vine vorba despre negocierile condițiilor de separare dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană. Aflate într-un proces menit să stabilească circumstațele despărțirii oficiale ce va începe odată cu 19 martie 2019, cele două tabere consideră că au foarte multe puncte de împărțit, însă niciuna dintre acestea nu este gata să se compromită și să lase astfel de la ea. Cu toate că relația dintre Regatul Unit și blocul comunitar a reușit să aducă un aport ambelor implicate, fenomenul migrației și decizia liderilor de la Bruxelles de a repartiza numărul refugiaților în cote obligatorii statelor sale membre a declanșat pentru britanici momentul în care separarea a devenit singura soluție de a-și salva identitatea și cultura națională din calea unui model politic care obișnuiește să generalizeze.

Cu toate că Uniunea Europeană este tratată de către Donald Trump prin prisma intenției acestuia de a pune America pe primul loc, atunci când vine vorba despre cum îi tratează blocul comunitar pe britanici, ministrul german de Finanțe, Olaf Scholz a îndemnat UE să nu procedeze în aceiași manieră. Deși nu este sigur că cele două tabere vor ajunge la un acord, Scholz este de părere că UE nu trebuie să adopte politica lui Trump. „Nu e nevoie de politica Europa pe primul loc. Politica aceasta nu funcţionează pentru cei care o aplică pe propriul continent”, a transmis Scholz. Practic, potrivit acestuia, „politicile Uniunii Europene ar trebui să promoveze companiile şi industria regiunii însă, acest lucru nu înseamnă că trebuie impuse măsuri protecţioniste care blochează companiile din afara UE să facă afaceri pe continent”.

În contextul în care Statele Unite a intrat într-o polemică cu majoritatea partenerilor săi economici, din cauza manierei de abordare a politicii internaționale („America pe primul loc”), ministrul german de Finanțe consideră că nu este cazul ca și Uniunea Europeană să procedeze la fel atunci când se raportează la condițiile de separare de Marea Britanie; practic, comentariile lui Scholziau în vedere incertitudinea economiei globale privind comerțul și ieșirea Regatului Unit din UE. „Aceste politici trebuie să ne arate potenţialul, dar nu pentru că noi credem că trebuie să fim numărul unu”, a adăugat acesta.

Conform agenției naționale de presă, Mediafax, „ministrul a declarat că el ar face orice îi stă în putinţă pentru a asigura un acord post-Brexit, dar e dificil să spună care va fi rezultatul final.”

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page