top of page

Franța consideră că Europa nu se poate baza pe SUA pentru securitatea sa

Relațiile dintre Europa și Statele Unite ale Americii s-au schimbat drastic odată cu preluarea mandatului de președinte, al lui Donald Trump. Intoleranța și diferența de opinii dintre acesta și liderii europeni a născut treptat o distanță între cele două tabere, ajungându-se în anumite subiecte, la conflicte. Considerându-se unul dintre cei mai buni președinți pe care i-a avut America vreodată, Trump este dispus să revoluționeze atât politica internă cât și pe cea externă asigurându-se că în timpul mandatului său, America va deveni minunată din nou.

De cealaltă parte, șefii statelor lumii îl descriu pe Donald Trump ca fiind antagonic și dispus să își câștige popularitatea pe declanșarea unor dezacorduri puternice gata să inițieze războaie dacă este necesar. Dacă în perioada celor două mandate ale fostului președinte american, Barack Obama, relația dintre SUA și Uniunea Europeană era una de strânsă legătură, demascând o oarecare interdependență între cele două, subliniind că se poate descurca singur la cârma superputerii mondiale, Trump este împotriva blocului comunitar și a politicii sale de „îngenunchiere” a statelor sale membre atunci când vine vorba de supunerea față de deciziile liderilor de la Bruxelles.

Avertizat că pe baza comportamentului său radical, acesta riscă să rămână fără singurul partener de nădejde, Trump manifestă acțiuni care denotă mai degrabă o competiție directă cu Europa, decât o alianță benefică pentru ambele. Reprezentând cea mai dominantă țară a planetei (conducând detașat în domenii precum politica, economia, tehnologia, cultura și armata), SUA are avantajul de a crea nevoia de dependență față de puterea sa armată, cu ajutorul alianței politico-militare pe care o conduce începând cu 1949, și anume, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

În contextul în care planeta este amenințată de o serie diversă de factori cu risc de pericol, pentru că nu are o armată proprie, Uniunea Europeană se bazează în principiu pe statutul de membru NATO al unor state care fac parte din blocul comunitar, numai că, „reforma” născută de Trump abia le mai permite acestora să se supună noilor condiții bugetare. În timp ce președintele american crede că a reușit să convingă țările NATO să i se supună deciziei de majorare a bugetului pentru apărare, Franța iese public și îndrăznește să puncteze faptul că Europa nu are nevoie de SUA pentru securitatea sa.

În ciuda faptului că decizia Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană cu scopul de a-și recăpăta independența și autonomia a fost aspru criticată de către Franța și Germania, astăzi, președintele francez, Emmanuel Macron consideră că supunerea critică a Europei în fața Statelor Unite ale Americii determină pierderea independenței sale, transformând bătrânul continent într-un supus cuminte al celui mai controversat lider politic aflat astăzi, la cârma superputerii mondiale.

Considerând că nevoia de siguranță a Europei o obligă să se supună condițiilor NATO ori de câte ori acesta simte nevoia de adăugare a unor noi termeni, Macron este de părere că există și posibilitatea ca dependența de SUA și abilitatea sa de a oferi protecție statelor NATO să fie înlocuită. Convocându-și toți ambasadorii Franței într-o ședință la Paris, Emmanuel Macron le-a transmis acestora că „Europa nu se mai poate baza pe Statele Unite ale Americii pentru securitatea sa”.

Observând distanțarea actualului președinte american, Donald Trump, de Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, încă de la alegerea sa din 2016, provocând un consens în legătură cu pacea și securitatea în Europa după al doilea Război Mondial, Macron este de părere că acesta este momentul în care Europa trebuie să ia în serios propria securitate și responsabilitatea de a-și proteja cetățenii cu ajutorul forțelor sale. „Depinde de noi astăzi să ne asumăm responsabilitățile și să garăntam propria noastră securitate și astfel să avem suveranitatea europeană”, a declarat președintele francez, punctând în același timp că și-ar dori să vadă o regândire completă a modului în care bătrânul continent se va apăra în viitor. „Vreau să lansăm o revizuire exhaustivă a securității noastre cu toți partenerii europeni, care include Rusia”, a adăugat acesta. Mai mult, făcând referire strict la Uniunea Europeană, Macron a punctat că astăzi, statele membre ale blocului comunitar plătesc prețul a câteva decenii de Europă slabă, cerând astfel dublarea eforturilor.

Declarațiile lui Macron privind inițiativa unei cooperări militare europene vine în urma comentariilor recente ale ministrului german de externe, Heiko Maas. Potrivit acestuia, Europa „ar trebui să ia o parte egală din responsabilitate și să formeze o contragreutate pentru Washington, detensionând astfel relațiile dintre Uniunea Europeană și SUA”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page