top of page

Ungaria face apel la schimbarea politicii UE privind migrația


Libertatea de circulație s-a transformat în numai câțiva zeci de ani de la o valoare a epocii moderne, la un dezastru pentru tradițiile fiecărei societăți. Odată cu globalizarea și revoluția transportului, posibilitatea de a călători a devenit atât de accesibilă oricui încât vorbim de un 2018 în care zborul cu avionul este mult mai ieftin decât transportul cu trenul sau cu autobuzul. La toate acestea, se mai adaugă și promovarea intensă a brandurilor și mass mediei potrivit cărora călătoriile sunt un „must do” pentru a fi în trend și a beneficia de o cale sigură către fericirea secolului viteze. Astfel, nu este de mirare de ce oamenii planetei încep să își cheltuie toate resursele (unii chiar fac credite la bancă pentru un astfel de motiv) în ideea de a atinge una dintre destinațiile de vis ale momentului.

De altă parte, discrepanța dintre statele dezvoltate și cele care servesc primelor, este atât de mare și impregnantă încât mutarea a devenit un factor decisiv pentru cei care doresc un viitor mai bun. Fie că își părăsesc țările natale în ideea de a locui, studia sau munci în alte state, oamenii au înțeles că nivelul economiei este cel care alimentează stilul de viață al unei persoane și astfel, exodul către țările cu „miere și lapte” le pun în pericol pe statele care pierd astfel forța de muncă. În timp ce în lume, Venezuela sau Siria au devenit victimele unor crize fără precedent, de unde locuitorii pleacă pe capete în ideea de a-și salva viețile, Europa a devenit destinația preferată a refugiaților din țările afectate de conflicte militare, persecuții, violențe sau sărăcie ale Orientului Mijlociu și Africii de nord.

Țări precum Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, Franța, Danemarca, Suedia sau Polonia sunt doar câteva dintre exemplele țărilor membre ale Uniunii Europene, transformate în destinații de vis pentru sute de mii de suflete extracomunitare. Numărul mare de străini a alterat starea națiunilor gazdă, determinând astfel propunerea unei soluții urgente de distribuire obligatorie a refugiaților către statele membre UE. Din păcate, în timp ce unele au fost afectate deja de impactul migrației, altele resping vehement această propunere, preferând mai degrabă să se confrunte cu penalități de la Bruxelles.

Ungaria este una dintre exemplele țărilor care, după ce în primăvara lui 2015 s-a trezit cu gara principală din Budapesta invadată de imigranți, astăzi este dispusă să „sufle și-n iaurt” în ideea de a nu risca să trăiască repetarea istoriei. Astfel, timp de trei ani și jumătate, ungurii nu au încetat să condamne politica Uniunii Europene care, mai întâi invită străinii cu „brațele deschise” și apoi, la impactul consecințelor invitației, decide să împartă problema statelor dezvoltate (ținte directe ale refugiaților și imigranților) cu țările care încă fac pași mărunți către un viitor mai stabil propriilor cetățeni.

Iritați de faptul că Uniunea Europeană încearcă să protejeze Franța și Germania, în timp ce statele membre din partea de est a Europei trebuie să se confrunte cu o criză umanitară care le îngreunează și mai mult posibilitatea de a se dezvolta, liderii din Ungaria au decis să nu accepte nicio cotă obligatorie de refugiați, în schimb au dat startul unei campanii de denigrare a fenomenului de migrație. Dacă pe teritoriul său, ungurii au schimbat legile pentru ca străinii care au de gând să migreze în țara lor, să întâmpine greutăți, la nivel european, Ungaria face apel peste apel pentru blocarea oricărei posibilități de migrație din afara blocului comunitar.

Cel mai recent apel al Ungariei către liderii de la Bruxelles a fost lansat ieri, în cadrul postului de radio Kossuth, unde, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto a declarat că Uniunea Europeană trebuie să își schimbe politica referitoare la migrație. Mai mult, Szijjarto nu a ratat ocazia de a puncta faptul că în opinia sa, și conducerea Partidului Social-Democrat din Germania (SPD) este de acuzat pentru faptul că astăzi, Europa a devenit ținta fenomenului de migrație ilegală.

Acesta a declarat că politicile și încercările liderilor de la Bruxelles de a slăbi statele membre ale blocului comunitar nu duc nicăieri. Dându-și țara ca exemplu, ministrul de Externe a transmis autorităților UE că migrația ilegală poate fi oprită, exact așa cum au procedat și autoritățile ungare la granița de sud. Conform agenției naționale de presă, Agerpres, „obiectivul UE este acum stăvilirea valurilor viitoare de migraţie pe Marea Mediterană”. De altă parte, potrivit convorbirii de săptămâna trecută dintre Peter Szijjarto și omologul său italian, Enzo Maovero Milanesi, cei doi sunt de acord că „Uniunea Europeană trebuie să-și înceteze politica ce încurajează migrația ilegală”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page