top of page

Merkel își dorește ca noul președinte al Comisie Europene să fie un politician german


Atenți la politica internațională, dar mai ales la relația dinter statele membre ale Uniunii Europene cu liderii de la Bruxelles și între acestea, analiștii politici au scos în evidență o remarcă plauzibilă, conform căreia Germania ar avea o atitudine superioară față de partenerele sale și potrivit însuși președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, se crede șefa Uniunii Europene, dirijând din umbră deciziile autorităților celor trei instituții (Consiliul, Comisia și Parlamentul european).

Temându-se de repetarea istoriei când Adolf Hitler a pus stăpânire pe întreaga Europă din mania de a câștiga dreptul de putere și control asupra tuturor statelor în vederea impelmentării propriilor principii, criticii consideră că astăzi, Cancelarul Germaniei, Angela Merkel nu face altceva decât să copieze comportamentul radical al fostului dictator nazist. În plus, însuși liderul Turciei, Recep Erdogan a îndrăznit, în urma unor dispute diplomatice, să o acuze pe Merkel de o poziție nazistă în Europa.

Văzută ca „doamna de fier” a continentului, este din ce în ce mai limpede faptul că Germania conduce detașat topul puterilor europene, transformând-o pe Angela Merkel într-un lider ale cărei opinii contează foarte mult în procesul de decizie al autorităților de la Bruxelles. Dacă Marea Britanie a decis să părăsească blocul comunitar, tocmai pentru că s-a văzut nevoită să sufere din cauza recomandării Germaniei de a repartiza valul de refugiați intrați pe teritoriul Europei, în cote obligatorii, nu la fel de acuzatoare s-a dovedit a fi și Franța. În timp ce Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Austria și Italia consideră că atuititudinea Germaniei este oarecum una autoritară „făcând legea” în Uniunea Europeană, Franța s-a aliat cu aceasta angajându-se în responsabilitatea de a reforma blocul comunitar și a salva imaginea UE.

Exersându-și tot mai mult puterea de influență asupra statelor membre ale Uniunii și asupra liderilor de la Bruxelles, Angela Merkel vede în națiunea germană un popor potrivit pentru orice post de conducere.

Serioși, responsabili, determinați, intoleranți la opinii considerate eronate și cu o tărie de caracter nemaiîntâlnită, germanii sunt la recomandarea lui Merkel, cea mai corectă variantă pentru funcția supremă a Comisiei europene. Astfel spus, Cancelarul Gemaniei nu a ratat ocazia de a-și exprima dorința ca la cârma Uniunii Europene să fie ales nimeni altul decât un politician german. Deși gurile rele spun că acest pas ar reprezenta o șansă în plus pentru ca germanii să își exercite o putere și mai mare de control asupra întregului bloc comunitar, dorința lui Merkel se vrea a fi trată precum o opinie puternic consilidată conform căreia germanii sunt „mașinăriile” umane care pot construi perfecțiune.

Potrivit unui oficial guvernamental german de rang înalt, sub protecția anonimatului, „prioritatea Angelei Merkel nu mai este Banca Centrală Europeană, ci Comisia Europeană”. Astfel spus, prioritatea numărul 1 a cancelarului Germaniei este alegerea unui politician german î funcția de președinte al Comisiei Europene. Conform hotnews.ro, „până acum, surse guvernamentale germane afirmau că Angela Merkel îl va susţine pe Jens Weidmann, actualul guvernator al Băncii Naţionale din Germania (Bundesbank) pentru a deveni preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE) la finalul mandatului lui Mario Draghi. Însă, acum, Angela Merkel a reevaluat priorităţile, stabilind obiectivul ca un politician german să devină preşedinte al Comisiei Europene după scrutinul europarlamentar din 2019”.

Lupta pentru unul dintre cele mai importante 5 posturi ale Băncii Centrale Europene care vor deveni vacante până la finalul lui 2019, este cu atât mai îndârjită cu cât Spania a fost prima țară care și-a anunțat intențiile. Fără a rămâne în urmă, Cancelarul Germaniei Angela Merkel și-a exprimat recomandarea pentru acest post, propunându-l pe nimeni altul decât Jens Weidmann, actualul guvernator al Băncii Naționale din Germania. Însă, această țintă a devenit mai puțin importantă în comparație cu eliberarea unui post pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, unde, Merkel nu poate vedea pe nimeni decât un politician german.

Întorcându-și atenția de la un subiect la altul, Angela Merkel rămâne de părere că aproape toate funcțiile de conducere ale Uniunii Europene ar trebui conduse de către un german, însă înalta funcție a Președintelui Comisiei Europene cel mai probabil, ar susține-o mai mult în viitoarele recomandări sau decizii cu privire la blocul comunitar și relațiile externe ale acestuia. Conform publicației online stiripesurse.ro, „dacă Germania va obține președinția Comisiei Europene, atunci președintele Consiliului European va proveni din altă sferă de influență, nu a Germaniei”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page