top of page

„SUA vizează Turcia în cadrul unui război economic”


Relațiile dintre Statele Unite ale Americii și Turcia nu au avut niciodată de suferit până în momentul de față. În fapt, afectarea acestei legături nici măcar nu poate fi pusă pe seama relei intenții a vreuneia dintre părți ci, a unei a treia tabere și anume, a scriitorului și predicatorului turc, Gullen Fethullah, auto-exilat în Pennsylvania. În urma loviturii de stat eșuate, desfășurate în seara de 15 iulie 2016, președintele Turciei, Recep Erdogan l-a găsit vinovat de această „macabră” intenție pe rivalul său politic, pe care îl și acuză că dorește să îl îndepărteze de la putere, pentru a-i lua locul.

În timp ce pe teritoriul Turciei, Erdogan a început o serie amplă de exerciții prin care să își exercite „dictatura”, curățând țara de suspecți ai acestui complot (de la administratori publici, la magistrați, judecători, profesori, jurnaliști și polițiști), dorința președintelui turc ca americanii să îl extrădeze pe Fethullah dându-l astfel în mâinile rivalului pentru a fi judecat pentru faptele sale, a întâmpinat un răspuns negativ din partea autorităților de peste Ocean. Această atitudine îi contravine lui Recep Erdogan care, încă nu se simte împlinit. Teama că Fethullah este liber și poate oricând să comploteze cu mai înalții turci pentru o nouă tentativă de lovitură de stat, îl determină pe Erdogan să insiste până va pune mâna pe acesta.

Depinzând de autoritățile americane, președintele Turciei speră ca acestea să negocieze extrădarea rivalului său, însă, spre surprinderea acestuia, îndârjirea cu care cei de peste Occean tratează subiectul l-a enervat atât de tare pe Erdogan că aceasta a ales să răspundă cu o acțiune neașteptată: turcii au arestat un pastor american, sperând că acesta va fi schimbul care-l va face pericit pe președintele turc. Din păcate, această arestare a crescut riscul unei relații conflictuale între cele două tabere, ajungându-se până la consecințe drastice pentru poporul turc.

Arestat la data de 7 octombrie 2016, cu acuzația de suspiciune a participării la tentativa de stat pe care Turcia a suferit-o cu doar câteva luni mai înainte de aceasta, pastorul evanghelic, Andrew Craig Brunson a devenit dintr-o dată, la ordinul lui Erdogan, „un risc pentru securitatea națională”. Deși criticii susțin că pastorul nu are nicio vină, ci din păcate, joacă rolul unui pion victimă în intenția președintelui turc de a-l obține de la americani în schimbul său pe Gullen Fethullah, Erdogan insistă să îl găsească pe acesta vinovat, într-atât încât să își poată acoperi scuza unei acțiuni care a declanșat o adevărată dispută între Turcia și Statele Unite ale Americii.

Cunoscând acest caz, președintele american, Donald Trump consideră că pastorul „este persecutat în Turcia fără niciun motiv” acuzând fapta turcilor ca fiind „o rușine”. Prin puterea de control asupra țării, Recep Erdogan a reușit să în convingă Tribunalul Penal din Izmir să îl mențină pe creștin în închinsoare până pe data de 7 mai 2018, când, acesta a fost eliberat din motive medicale, însă, transferat în arest la domiciliu. În vârstă de 50 de ani, pastorul a avut imediat susținerea a 66 de senatori americani care au redactat și trimis o scrisoare direct președintelui Turciei, precizând că insistă să se facă dreptate pastorului Brunson pentru ca acesta să fie reunit cu familia sa. Mai mult, aceștia văd acuzațiile aduse creștinului ca fiind „o colecție absurdă de acuzații anonime, fabulații și calomnii”.

„Este o insultă nu doar pentru o persoana închisă pe nedrept, ci și pentru tradiția jurisprudenței turce. Faptul că un tribunal turc acceptă un astfel de document ca bază pentru acuzație elimină orice urmă de îndoială că Andrew Brunson este folosit ca un pion politic de către elemente din guvernul turc hotărâte să distrugă un parteneriat de durată dintre două mari națiuni”, au concluzionat senatorii americani în scrisoare.

În ciuda faptului că scopul arestării pare să fie șantajul turcilor de a-l primi în schimb pe Gullen, consecințele au fost exact unele opuse, declanșând ruperea relațiilor dintre cele două tabere. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „Donald Trump a ameninţat că va impune sancţiuni economice Turciei dacă nu îl eliberează pe pastorul american acuzat de fapte de terorism şi spionaj. Comentariul preşedintelui a fost criticat dur de autorităţile de la Ankara şi a creat tensiune între cele două state membre NATO”. Și pentru că președintele american este cunoscut ca fiind o personalitate controversată din cauza personalității sale radicale, zis și făcut; astfel, Turcia s-a trezit cu o serie de sancțiuni ale căror efect au reușit să prăbușească lira. În replică, turcii au impus și ei sancțiuni americanilor, amenințând că „noi am replicat la sancţiunile americane în acord cu reglementările OMC şi vom continua să o facem”.

Tensiunile dintre Ankara și Washington s-au agravat și mai mult după ce creșterea reciprocă a tarifelor vamale avea să „pedepsească” una pe cealaltă. Afectată drastic de acțiunile americanilor, Turcia găsește nefondate sancțiunile primite și insistă să puncteze că aceștia îl vor primi pe pastor, numai dacă acceptă să îl schimbe cu Gullen Fethullah.

În urma declarației consilierului prezidențial american pentru securitate, John Bolton, privind securitatea națională a Turciei, Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al președintelui turc a ținut să precizeze că intențiile SUA sunt clar, unele de a viza Turcia ca parte a unui război economic.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page