top of page

Americanii consideră că „sancțiunile impuse Iranului au avut mai mult efect decât se așteptau”

De când Donald Trump își manifestă deciziile ca președinte al celei mai puternice țări ale planetei, americanii au devenit fie ținta unor aprecieri serioase, fie victimele unor critici fără sfârșit. Considerând că personalitatea sa este una nemaiîntâlnită și potrivită pentru rolul de lider mondial, Trump continuă să acționeze pentru proprii cetățeni după cum vede chiar el că stau lucrurile. Dacă înainte de a fi ales, acesta șoca cu un comportament atipic pentru un candidat la alegerile prezidențiale, mai ales în Statele Unite ale Americii, unde oamenii erau obișnuiți cu exersarea unei imagini publice impecabile, astăzi, Donald Trump „taie și spânzură” în ideea că succesul mandatului său va reprezenta o sursă plauzibilă de încredere la următoarele alegeri prezidențiale când și-a confirmat deja candidatura.

Despărțind Statele Unite de partenerii pe care acesta îi consideră inutili, Trump nu s-a sfiit să încheie și Acordurile superputerii americane motivând lipsa acestora de credibilitate. Astfel, fără să stea prea mult pe gânduri, președintele a scos SUA din Acordul climatic de la Paris și din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, a mutat ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim și a semnat retragerea din Acordul nuclear cu Iranul, declanșând un val de reacții fără precedent. Pentru că în opinia sa, Acordul nuclear „este o greșeală”, nelimitând posibilitatea Iranului de a mai fabrica armament nuclear, Trump a ales singur, în ciuda insistențelor celorlalți membri ai Acordului, să arate lumii că nimeni nu se poate juca cu America și că atâta timp cât el este la cârma acestei super-puteri, deciziile vor fi unele radicale.

Ieșirea Statelor Unite din Acordul nuclear cu Iranul le-a lăsat pe Rusia, China, Franța, Germania și Marea Britanie descoperite, însărcinându-le cu provocarea de a găsi o soluție și a remedia impulsivitatea lui Trump, resemnând Acordul fără SUA. De altă parte, americanii și-au intrat în drepturi depline să impună din nou sancțiuni Iranului, fapt pentru care, astăzi, se arată din cale afară de satisfăcuți pentru rezultatul obținut.

Încheiat la jumătatea lunii iulie a anului 2015, sub mandatul lui Barack Obama ca președinte al Statelor Unite ale Americii, între SUA, Rusia, Franța, Germania, Marea Britanie și Iran, Acordul nuclear prevedea angajamentul Teheranului de a-și diminua capacitățile nucleare (centrifuge, stocuri de uraniu îmbogățit) și să permită inspecții din partea Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA). De cealaltă parte, iranienii așteptau cu mare nerăbdare un astfel de acord, beneficiind de ridicarea sancțiunilor cu care se confruntau. Dacă la vremea aceea, președintele iranian, Hassan Rohani își exprima bucuria că Allah îi ascultase rugaciunile ajutându-i la încheierea unui acord „istoric”, Rusia completa cu descrierea unui „suspin de ușurare” în fața reconcilierii cu Republica islamică. În urale și aplauze de laudă, Acordul nuclear a avut de confruntat și critici, nu doar aprecieri. Unul dintre cei mai vehemenți critici ai acestuia fiind nimeni altul decât Israelul. Prin vocea prim ministrului Benjamin Netanyahu, Acordul reprezenta nimic altceva decât o „eroare istorică ce va permite Iranului să își finanțeze mașinăria terorii”.

Trei ani mai târziu, noul președinte american, a ținut să strice bucuria grupului P5+1, decizând în data de 8 mai 2018 retragerea Statelor Unite. Considerând că „regimul iranian este primul sponsor de stat al terorismului, exportă rachete periculoase, alimentează conflicte în întreg Orientul Mijlociu şi sprijină agenţi terorişti şi miliţii cum ar fi Hezbollah, Hamas, talibanii şi al-Qaida” Trump condamnă Acordul și este de părere că decizia sa stă la baza succesului de a împiedica Iranul să obțină o armă nucleară.

Astăzi, Acordul nu a fost încă resemnat de către partenerii rămași, fapt ceea ce crește sentimentul de satisfacție al americanilor cu privire la situația creată. În timp ce Germania face apel la sistemul de plăți al UE pentru salvarea acordului nuclear, Statele Unite face public rezultatul neașteptat de eficient al reintroducerii sancțiunilor impuse Iranului. Potrivit lui John Bolton, consilierul prezidențial american pentru Securitatea Națională, „noile sancțiuni au avut mai mult efect decât se aștepta”.

„Lăsaţi-mă să clarific, consideram că reimpunerea sancţiunilor asupra Iranului prezintă deja un efect semnificant asupra economiei Iranului şi opiniilor populare în Iran. Consider că efectul, cel economic cu siguranţă, a avut mai mult impact decât ne aşteptam. Cu toate acestea, activitatea Iranului în regiune a continuat: ceea ce fac în Irak, în Siria, ce fac cu Hezbollah în Liban, în Yemen, ce au ameninţat să facă în strâmtoarea Hormuz”, a declarat Bolton în timpul unei vizite efectuate în Israel.

În plus, potrivit Mediafax, „Donald Trump a declarat că orice companie care face afaceri cu Iranul va fi înlăturată din afacerile cu Statele Unite”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page