top of page

„Brexitul pune în pericol economia Regatului Unit”


Perspectivele de viitor ale britanicilor de după despărțirea oficială de Uniunea Europeană nu îngrijorează doar pe analiștii politici și economici, ci o întreagă audiență, care, consideră în momentul de față că Brexitul a devenit o sarcină mai provocantă decât s-ar fi așteptat oricine. Dacă la început, relația dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană părea să reprezinte o sursă de succes pentru ambele tabere, odată cu invazia imigranților și a refugiaților care au dat năvală peste Europa, forțând astfel decizia liderilor de la Bruxelles de a-i împărți în cote obligatorii tuturor statelor membre, lucrurile s-au schimbat dramatic.

Nemulțumiți că trebuie să accepte o cotă obligatorie de refugiați, în ciuda faptului că Marea Britanie reprezenta până în acel moment, destinația a milioane de străini, cetățenii Regatului Unit au votat în cadrul unui referendum istoric, separarea de către blocul comunitar. Decizia prim-ministrului Theresa May, de a respecta dorința acestora s-a tronsformat în invocarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, în urma căruia, britanicii au declanșat oficial, Brexitul. Din păcate, chiar dacă rezultatul votului de ieșire din UE a fost exprimat cu o majoritate de peste 50% în favoare, noile persoective social-economice îi determină pe cetățeni să vadă altfel lucrurile. Îngrijorați de viitorul lor și al țării, britanicii sunt astăzi înclinați mai degrabă spre o întoarcere la Uniunea Europeană.

Hotărâtă să nu renunțe la un proces menit să readucă independența și autonomia țării sale, Theresa May caută să încurajeze prin orice mijloace atât pe britanicii din Regat cât și pe cei aflați pe teritoriul Uniunii Europene. Însă, înainte de a calma incertitudinea propriilor cetățeni, May se confruntă cu un alt obstacol de greutate: Scoția nu acceptă să fie trasă în jos de către Brexit și de fiecare dată când are ocazia reamintește riscul la care May supune cei peste 65 de milioane de locuitori.

Dacă inițial, Brexitul reprezenta pentru mulți soluția ideală cu ajutorul căruia Marea Britanie avea să iasă de sub „stăpânirea” liderilor de la Bruxelles, devenind propria-i stăpână, astăzi, perspectivele de viitor scot în evidență mai mult consecințele negative decât speranța care s-ar naște de după separare. În timp ce investitorii străini au început să plece, lira a înregistrat o scădere bruscă, iar ritmul lent ale negocieri condițiilor de separare cu UE pare să demonstreze că Marea Britanie nu are încotro decât să accepte un compromis atunci când va semna un Acord privind relația de după Brexit, cu blocul comunitar. Neavând însă un plan concret pentru ceea ce se va întâmpla imediat după data de 19 martie 2019, când Brexitul va deveni oficial, Guvernul de la Londra trebuie să facă față unor serii de proteste și critici venite atât din partea propriilor cetățeni cât și a celorlalte țări membre ale Regatului Unit.

Încă de la început, Scoția și-a exprimat dezacordul cu Brexitul cerând guvernului de la Londra să găsească soluții astfel încât dacă Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord decid să continue lupta pentru separarea de Uniunea Europeană, scoțienii să nu fie afectați. Făcând numeroase apeluri la autoritățile de la Bruxelles cerându-le ca Scoția să rămână parte din blocul comunitar, separat de situația celorlalte trei state ale Regatului, prim ministrul scoțian, Nicola Sturgeon a pornit o adevărată campanie de salvare a propriei țări din calea Brexitului.

Pentru a fi și mai drastic, Uniunea Europeană nu poate trata Scoția separat de Regatul Unit, drept pentru care, fără nicio îndoială, Brexitul și consecințele sale va fi valabil și pentru scoțieni. Crezând că singura soluție a momentului este despărțirea Scoției de către Regatul Unit, această idee a fost rapid contracarată de către Guvernul de la Londra care a respins orice tentativă de a mai organiza un referendum de independență pentru scoțieni, motivând că la cel din data de 18 septembrie 2004, rezultatul votului a fost de 55,3% pentru „nu” (și doar 44,7% în favoarea separării).

Cu toate acestea, Nicola Sturgeon consideră că astăzi, scoțienii ar vota altfel, drept pentru care, consideră că prin lupta de a nu fi afectați de Brexit, aceasta servește intereselor majorității scoțienilor care au înțeles mai bine riscurile separării de Uniunea Europeană. Cu șapte luni înainte de încheierea procesului de negociere a condițiilor de separare între Marea Britanie și blocul comunitar, Scoția insistă să aducă la cunoștință că, continuarea acestei inițiative nu înseamnă decât pași rapizi către un dezastru economic pentru întregul Regat. „Brexit este un pericol real şi prezent pentru economia Scoţiei şi a Regatului Unit”, a declarat Nicola Sturgeon în cadrul unei conferinţe de presă în care a prezentat deficitul bugetar al Scoţiei. Potrivit prim-ministrului scoțian, aceasta nu se va opune organizării unui alt referendum, dacă autoritățile de la Londra s-ar hotărâ să-i mai consulte încă o dată pe cetățenii săi cu privire la Brexit. Din păcate, Theresa May s-a pronunțat vehement în refuzul de a luat această propunere în considerare.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page