top of page

Directorul Volkswagen ar fi știut de softul de manipulare a emisiilor de gaze înaintea autorităților


Volkswagen este o marcă germană susținută de producția automobilelor recunoscute ca având o calitate excepțională, construită pe baza unor produse care a garantat pentru client și mediul înconjurător. Fiind al treilea cel mai mare producător și distribuitor de automobile din lume (primul loc revenindu-i brandului Toyota, iar a doua poziție, mărcii Honda), succesul mondial al mărcii Volkswagen se datorează forței cu care imaginea sa a fost promovată, fapt care denotă primordialitatea unei strategii de marketing din momentul în care producția semnalează cantitatea și calitatea gata de export.

Din păcate, brandul Volkswagen a suferit foarte mult din cauza unui scandal lansat în 2015 și care i-a afectat imaginea atât pe plan național cât și pe plan internațional. Acuzată de o fraudă care privește emisiile de gaze, compania a riscat denigrarea imaginii și încrederii clienților și investitorilor fiind însă „salvată” de declarațiile directorului conform căruia, acesta s-a angajat să devină direct responsabi pentru repararea greșelii. Însă, în ciuda acestui fapt, publicația germană, Der Spiegel a scos la suprafață weekendul trecut faptul că directorul Herbert Diess ar fi știut de existența software-ului de manipulare a emisiilor de gaze cu două luni înainte ca autoritățile să deschidă o anchetă.

Marca Volkswagen nu este doar o companie producătoare de automobile ci un brand care a înțeles demersul managementului de marketing al secolului XXI. O mașină nu se mai vinde doar din necesitatea de a avea un autovehicul cu care să poți parcurge km întregi. Marile companii producătoare de mașini au ajuns la nivelul în care, mașina veche se cere a fi înlocuită cu o adevărată marcă; pentru a fi în trend, a simți diferența, a avea parte de experiența unei adevărate promisiuni și a avea odată cu brandul, parte de podiumul celor mai valoroase trăiri. Iar Volkswagen a reușit să inspire această promisiune publicului din întreaga lume.

De altă parte, pentru că o imagine, ca și produsul sau companie însăși, nu este menită să reziste prea mult dacă nu se investește continuu în consolidarea acesteia, Volkswagen a înțeles pe propria-i piele că deținerea unei imagini nu garantează succesul pe teremen nelimitat.

Astăzi, datele oficiale arată, că deși brandul german trece prin cea mai gravă criză din istoria sa, de neașteptat, vânzările vehiculelor au crescut cu 0,6% (3,36 de milioane de unități) numai în primele patru luni ale acestui an (în luna aprilie a anului trecut, se înregistrau cu 100 de vehicule mai puțin vândute). În China, scandalul pare să nu fi afectat cu nimic imaginea asupra mărcii din moment ce vânzările au crecsut cu 4,8. Pe de altă parte, piața din America de Nord este singura care a înregistrat o scădere a vânzărilor, cu 0,2%. Rivalizând cu japonezii de la Toyota, grupul german continuă să aibă succes, uimitor, într-o măsură și mai mare după scandal. Deși investigațiile cazului de falsificare încă se desfășoară la nivel mondial, Volkswagen rămâne marca germană de automobile la cea mai mare căutare.

Pentru a trece peste consecințele scandalului în cadrul căruia Agenția pentru Protecția Mediului a Statelor Unite (EPA) a făcut public faptul că producătorul de autoturisme Volkswagen ar fi fraudulat programarea motoarelor disel TDI produse în intervalul 2009-2015, acestea respectând normele de poluare în materie de oxizi de azot doar în condițiile de laborator, însă nu și în afara acestuia, Volkswagen a trebuit să își protejeze brandul cerându-și scuze și declarând că această manevră a fost una total greșită drept pentru care acceptă amenzile impuse și își asumă responsabilitatea faptului. Deși la nivel mondial au fost afectate aproximativ 11 milioane de mașini (inclusiv 500.000 în Statele Unite ale Americii), Agenția pentru Protecția Mediului a Statelor Unite s-a arătat extrem de nemulțumită de această practică ilegală acuzând caracaterul fraudulos al companiei germane.

La aproape trei ani de la inițierea acestui scandal, în ciuda faptului că paguba brandului Volkswagen a ajuns la peste 27 de miliarde de dolari în amenzi și penalități, „bazat pe documentele recent dezvăluite de la procuratura din Braunshweig”, un articol publicat de către germanii de la Der Spiegel ridică întrebări cu privire la informarea în timp util a investitorilor cu privire la scandal.

Potrivit hotnews.ro, „autoritățile din Statele Unite au dezvăluit înșelăciunea Volkswagen pe 18 septembrie 2015. Referindu-se la documentele dezvăluite de procuratura din Braunschweig, Der Spiegel precizează că directorul a fost prezent la o reuniune din 27 iulie 2015, când inginerii și directorii executivi au discutat despre modul de abordare a autorităților de reglementare din SUA care amenința să interzică mașinile VW din cauza nivelurilor excesive de poluare”.

„Răspunzând la raportul publicaței germane, producătorul auto a reiterat sâmbătă că membrii consiliului de administrație nu și-au încălcat obligațiile de divulgare și au decis să nu informeze investitorii mai devreme, deoarece nu au reușit să înțeleagă domeniul de aplicare a eventualelor amenzi și sancțiuni” informează hotnews.ro

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page