top of page

Angela Merkel vrea un acord flexibil privind Brexitul


Acuzată de nenumărate ori că ar conduce Uniunea Europeană din umbră de parcă Germania este superputerea lider a blocului comunitar, Angela Merkel este luată mereu în vizor atât de către jurnaliști cât și de autoritățile statelor membre. Criticată de faptul că și-a permis să lanseze o invitație „cu brațele deschise” adresată tuturor naționalităților aflate într-o situație disperată din cauza conflictelor militare, violențelor sau persecuțiilor, cancelarul Germaniei este văzută ca fiind primul vinovat pentru care Uniunea Europeană este sufocată de criza umanitară, declanșată de invazia migranților și refugiaților.

Luptându-se să nu tragă propriul stat în jos, la auzul veștii că sutele de mii de suflete străine doresc să ajungă în Germania, Angela Merkel s-a asigurat că principiul „unul pentru toți și toți pentru unul” funcționează corect în cadrul blocului comunitar, drept pentru care, recomandarea de a distribui refugiații în cote obligatorii fiecărui stat membru a devenit singura soluție adoptată de către liderii de la Bruxelles. Conformați pe de o parte și frustrați pe de alta, șefii celor 28 de state au început să poarte cu Uniunea Europeană o dispută alarmantă privind fenomenul migrației dar și poziția pe care Germania și-a luat-o în ultimii trei ani. Mai mult, la această „dispută” a cântărit mult și faptul că actualul președinte al Statelor Unite ale Americii nu s-a sfiit să avertizeze asupra faptului că Angela Merkel își dă aere de „doamnă de fier a Europei”, acuzând-o că dirijează Uniunea Europeană printr-o metodă care îi protejează țara în timp ce, celelalte state trebuie să suporte consecințele.

Implicată puternic în problemele interne și externe ale blocului comunitar, Merkel se vede rivalul britanicilor pe care îi împinge către o atitudine de regret față de decizia de separare de către UE. Împreună cu președintele francez, Emmanuel Macron, aceasta s-a responsabilizat să lupte pentru reformarea valorilor Uniunii, demonstrând că starea de bine a Europei depinde de această alianță puternică a statelor membre. Din păcate însă, Marea Britanie este de altă părere, fapt pentru care, deși procesul de negociere a condițiilor de separare de UE este unul greoi și fără nicio soluție până în acest moment, continuă să creadă cu tărie în Brexit.

Preluarea atribuției de a rezolva criza de imagine și lipsa de încredere în Uniunea Europeană i-a determinat pe Emmanuel Macron și pe Angela Merkel să devină două voci puternice care hotărăsc viitorul blocului comunitar, fapt pentru care, abordarea Brexitului trebuie să devină o sarcină al cărei scop este acela de a nu încuraja efectul de domino și posibilitatea altor state să procedeze la fel ca Marea Britanie.

În acest sens, scopul liderilor de la Bruxelles rămâne acela de a îngreuna procesul de negociere a condițiilor de separare, urmărind fie răzgândirea britanicilor, fie demonstrarea faptului că o separare de către UE nu este un lucru pe care cineva și l-ar putea dori. Cu toate acestea, la începutul acestei săptămâni, Cancelarul Germaniei a ieșit public și și-a exprimat dorința pentru un acord flexibil privind Brexitul. Din păcate însă, mai sunt șapte luni până când procesul negocierilor se va încheia iar cele două tabere nu au ajuns la niciun acord privind viitorul relației lor. Această presiune a timpului dar și a așteptărilor blocului comunitar i-a determinat pe o parte dintre britanici să considere că procesul se va încheia fără niciun Acord, iar Brexitul este sortit să reprezinte o despărțire dură între Regatul Unit și Uniunea Europeană.

Deschisă la o variantă mai bună, Angela Merkel s-a exprimat în favoarea unui acord flexibil și deschis viitoarelor ajustări, avertizând că, dacă Marea Britanie vrea beneficii cu Bruxellesul, Guvernul de la Londra va trebui să mențină normele comunitare. „Sper că nu se va ajunge la o ieşire neordonată a Marii Britanii din UE, ci mai degrabă la un acord rezonabil, negociat. Acordul privind ieşirea din UE nu poate fi static. Dacă Marea Britanie vrea să beneficieze de pe urma relaţiei cu UE în viitor, trebuie să asume angajamentul de a accepta din nou reglementările europene”, a specificat Cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Astfel, Merkel se arată optimistă asupra faptului că până la finalul lui 19 martie 2019, Marea Britanie și Uniunea Europeană vor ajunge la un acord și mai mult, aceasta trage speranțe că britanicii înțeleg poziția în care se află și trebuie să accepte compromisul de a servi în continuare angajamentul acceptării reglementărilor europene, chiar și după Brexit.

Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „Guvernul Theresa May speră să menţină acces la piaţa comunitară după ieşirea Mariii Britanii din Uniunea Europeană. Bruxellesul însă, condiţionează acest lucru de contribuţii bugetare şi de respectarea principiului liberei circulaţii a persoanelor, produselor, serviciilor şi capitalului.”

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page