Protestul Diasporei bântuit de evenimente întâlnite numai în '90
Mult așteptatul și dezbătutul protest anti-PSD organizat pe Facebook la inițiativa românilor aflați în străinătate s-a defășurat sub lupa unor evenimente inopinante care au lăsat urme adânci atât pe eticheta protestatarilor, cât și a Justiției și a președintelui României. Dorindu-se a fi un protest pașnic la care să participe un număr foarte mare de manifestanți, întâlnirea din 10 august în piața Victoriei a devenit știrea care a saltat România pe primele pagini ale multor publicații străine.
Exasperați de comportamentul celor de la guvernare după ce în ultimii doi ani s-a încercat vulnerabilizarea justiției prin schimbarea legilor care protejează corupții, românii s-au decis să continue lupta împotriva Partidului Social Democrat pe care îl consideră vinovat de o atitudine dictatorială, ce promovează comunismul. La inițiativa Diasporei, românii au dat „check in” unui eveniment de amploare de la care se aștepta să creeze multă emoție atât pentru cei din țară cât și pentru cei din afară. Sensibilizați de situația și traiul de viață pe care familiile și prietenii lor sunt forțați să le îndure în România, cei care au reușit să plece pentru un trai mai bun nu au uitat de unde au plecat și după mai multe proteste din seria celor care consideră PSD o „ciumă” ce afectează țara, s-au decis ca august 2018 să fie luna în care membrii Partidului Social Democrat trebuie să înțeleagă că ura împotriva lor este susținută chiar și de cei care nu se mai lovesc de acest sistem corupt dar care nu își poate închide ochii la nedreptățile pe care le îndură cei lăsați în urmă.
Început încă de miercuri când sute de mașini cu români au străbătut autostrăzile din străinătate postându-și călătoria înarmată cu steaguri, tricouri și pancarde anti-PSD, evenimentul propriu-zis de vineri, a fost resimțit încă de la primele ore. Dacă la început, protestatarii au părut pașnici și convinși că intențiile lor sunt doar acelea de a transmite PSD-ului că nu mai este dorit la guvernare, cu fiecare oră lăsată peste ziua sfârșitului de săptămână, Piața Victoriei părea că dă în clocot.
Turnura luată a dezamorsat furia românilor care, într-o încăierare fără margini cu jandarmeria română, au devenit victimele propriului protest.
Scenele terifiante de la protestul de vineri au îngrozit atât întreaga Românie cât și opinia publică internațională. Solidari în mitingul anti-Guvern, zeci de mii de concetățeni veniți din Diaspora s-au alăturat la propriu unei lupte pe care nu o vor uita niciodată. Astfel, până și românii din străinătate au simțit pe pielea lor „durerea” pe care sunt forțați să o resimtă compatrioții lor, trăind într-o țară guvernată după interesele unor așa numiți „hoți”. Concomitent cu protestul din București, unde peste 50.000 de români au scandat în fața Guvernului, alte mii s-au strâns în marile orașe ale țării.
Dacă la început, mesajele scandate de către protestatari păreau că la un moment dat furia românilor va declanșa o neașteptată turnură, forțarea intrării în Guvern a unor protestatari a atins punctul culminant, determinând jandarmii să folosească gaze lacrimogene și tunuri de apă. În acel moment, oamenii au început să semeze „teroare” creând o atmosferă de temut celor prezenți. Urmărit online cu ajutorul canalelor de știri care au oferit posibilitatea de a-i conecta pe românii din toată țara și din toată lumea, protestul s-a transformat rapid într-o luptă la propriu în care disperarea oamenilor indignați de modul în care sunt tratați a născut și mai multă disperare. La această situație însuși fostul prim ministru, Victor Ponta a reacționat șocat, declarând că „este indignat de modul criminal în care niște români sunt tratați de către Guvern”.
În seria mai multor ciocniri dintre protestatari și jandarmi, 440 de persoane (între care și copii și femei) au avut nevoie de înjrijiri mediacale; 65 dintre acestea ajungând chiar și la spital. Imaginile unei femei jandarm atacată de persoanele din piață, cu o ploaie de pumni fac înconjurul lumii, scăzând astfel credibilitatea protestatarilor. În mulțimea încăierărilor, armele a doi jandarmi au fost furate și conform MAI, nici în clipa aceasta nu se găsesc.
În timp ce janadarmeria foloseau tunuri cu apă și gaze lacrimogene împotriva protestatarilor violenți, mai multe persoane au răspuns violențelor și au aruncat cu obiecte spre forțele de ordine. „Războiul” celro două tabere i-au determinat pe Klaus Iohannis și mai mulți lideri politici să critice vehement acțiunile jandarmeriei, cerând demisia ministrului de Interne, Carmen Dan.
„PMP condamnă violenţele din Piaţa Victoriei şi cere ministrului Carmen Dan să oprească imediat intervenţiile în forţă împotriva oamenilor care manifestă paşnic în Piaţa Victoriei. Aceste intervenţii amintesc de anii ’90, când regimul Iliescu oprea, cu o brutalitate extremă, dreptul la liberă exprimare al cetăţenilor”, a transmis PMP într-un comunicat de presă. În același context, președintele PNL, Ludovic Orban a postat pe Facebook următorul mesaj: „îi acuz pe Liviu Dragnea şi camarila sa de transformarea instituţiilor statului în instrumente de represiune folosite împotriva manifestanţilor paşnici. Jandarmeria şi instigatori infiltraţi printre manifestanţi, unii dintre ei membri ai galeriilor de fotbal, au avut un plan de provocare şi compromitere a protestatarilor civilizaţi”.
Dacă evenimentul de vineri a sensibilizat întreaga opinie publică internațională, zilele de după, românii nu s-au dat bătuți și au continuat să iasă în stradă protestând împotriva Guvernului, cot la cot cu frații lor din străinătate. Astfel, atât sâmbătă cât și duminică, zeci de mii de persoane au revenit în Piața Victoriei și în piețile marilor orașe din țară pentru a manifesta împotriva Guvernului Dăncilă și a coaliției PSD-ALDE.