top of page

Boris Johnson cutremură lumea după afirmații șoc cu privire la femeile musulmane


Comparat de foarte mult cu controvesatul președinte al Statelor Unite ale Americii, prin prisma personalității și comportamentului radical la adresa subiectelor cu care nu sunt de acord, fostul Ministru britanic de Externe a reușit să instige întreaga opinie publică internațională după ce, la finalul săptămânii trecute a declarat public că femeile care poartă văl seamănă cu niște „cutii poștale”. Binecunoscutul susținător al separării Marii Britanii de Uniunea Europeană, protecționismului și naționalismului lui Boris Johnson i se mai adăugă astfel și noi acuzații de sexism.

După ce a renunțat la postul de Ministru de Externe, din cauză că noua adorbare a prim ministrului, Theresa May privind procesul de negociere a condițiilor de separare dintre Regatul Unit și blocul comunitar nu a coincis cu viziunea sa, Johnson s-a angajat în mai multe declarații șoc dorind să îi avertizeze pe britanici că fără el, Brexitul nu are nicio șansă. De data aceasta însă, comentariile pe tema costumației religioase a femeilor musulmane pare să fi întrecut măsura, având în vedere că fostul politician britanic a trecut la a insulta portul tradiției religioase din țările arabe.

Lumea arabă este condusă puternic din spate de către învățăturile pe care Coranul le-a furnizat societăților musulmane de sute de ani, și continuă să o facă. Cu certitudine se poate spune despre faptul că în ceea ce privește subordonarea femeii în raport cu bărbatul, nu reprezintă o noutate surprinzătoare, având în vedere că și Biblia creștină menționează același principiu. Însă femeile musulmane par să respecte cu mai multă dragoste și politețe suprema poruncă a Coranului, care prevede ca femeia să nu ispitească pe nimeni altcineva și să i se dedice întru cu totul doar soțului săi. În ideea de a nu stârni dorințe sexuale altor bărbați, femeile musulmane sunt nevoite ca de fiecare dată când ies în public sau sunt în prezența unui bărbat, să se acopere pe cât de mult pot.

Dacă în anumite societăți, această poruncă este tratată cu mai multă indulgență (femeile purtând doar hijabul sau uneori, chiar nimic), există țări unde femeile sunt acoperite din cap până în picioare, ori de câte ori au contact cu societatea. Acasă, aceastea sunt îmbrăcate lejer iar atunci când când primesc vizita prietenelor, le place să discute despre cosmetice, modă și accesorii.

Pentru că musulmanii sunt cunoscuți ca fiind o națiune extrem de credincioasă, femeile acestora se supun adesea poruncii de a nu tenta pe alții, acoperindu-și parțial sau întregul corp, ferindu-l de atenția sau tentația persoanelor de sex opus cu celebrele: hijab al-ameera (o piesă vestimentară formată din două bucăți a căror prindere este puțin mai complicată și necesită mai mult timp. Folosită în mod deosebit de către eleve și studente, hijab al-ameera este caracterizat ca fiind un material alb strâns pe cap cu rolul de a acoperi părul și gâtul celei care îl poartă); hijabul care este vălul colorat care acoperă hijab al ameera; jilbabul (este denumirea rochiei pe care femeile o poartă în casă deseori asortată cu un hijab de aceași culoare, o bluză lungă și pantaloni largi) și caftanul, reprezentând rochiile de stradă, realizate din materiale mai rezistente și a căror culoare este întotdeauna mai închisă. În secolul vitezei, influențele occidentale au atins astăzi și sfera țărilor musulmane; acestea împărțindu-se în două: cele extrem de tradiționale și țările ale căror societăți sunt mai permisive cu adoptarea unor ușoare stiluri de viață moderne.

Confruntându-se de multe ori cu experiența întâlnirii sau conviețuirii printre persoane musulmane, europenii nu au simțit niciodată că au o problemă cu modul în care aceștia se supun religiei lor, ba mai mult, au demosntrat de multe ori că le respectă cultura, tradițiile și felul lor de închinare. Invazia refugiaților și a imigranților inițiată în primăvara lui 2015 a declanșat însă o oarecare saturație de străini, drept pentru care străinii veniți din Siria, Irak sau Pakistan sunt văzuți ca niște intruși. Numeroasele atacuri teroriste la care s-a auzit numele lui Allah, a creat, de asemenea, confuzia dintre musulman și teroriști.

Sătul de imigranți, fostul Ministru britanic de Externe a uitat de numărul uriaș de români și polonezi care ocupă topul națiunilor imigrante în Marea Britanie, însă și-a amintit vehement de națiunea cea mai ușor de recunoscut pe teritoriul țării sale, și anume: musulmanii (în speță, datorită costumelor ușor de remarcat ale femeilor). În ciuda faptului că Uniunea Europeană s-a dovedit a fi solidară cu problemele celor care provin din țările musulmane (cu precădere, Siria), Boris Johnson consideră că fenomenul migrației este alimentat de libertatea de circulație dar și a toleranței excesive pe care Europa le oferă străinilor.

Declarația șoc a lui Boris Johnson potrivit căreia „femeile musulmane care poartă văl arată ca o cutie de scrisori” riscă să agraveze tensiunile islamofobice existente deja în Regatul Unit.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page