top of page

„Iohannis are al doilea mandat în buzunar dacă la mitingul din 10 august participă un milion de oame

Astăzi este ziua cea mare programată cu multe sacrificii și emoții de către românii din afară, urmând ca Piața Victoriei să deveni plină de protestatari a căror dorință vociferată este plecarea Partidului Social Democrat de la Guvern și decizia alegerilor anticipate. Sătui de situația unei Românii corupte din cauza căreia au fost nevoiți să își lase familiile, joburile, casele și prietenii în urmă pentru a munci și a se stabili printre străini, românii din Diaspora încă se mai gândesc la cei dragi pe care i-au lăsat acasă.

Acuzând faptul că după revoluție, candidații pentru conducerea unei Românii democrate s-au dovedit a fi cetățeni buni doar până când au preluat mandatele prezidențiale și guvernamentale, românii din străinătate consideră că proasta organizare, lipsa educației politice, egoismul și setea de putere i-a determinat pe noii lideri politici să fure tot mai mult pentru ei și cei cunoscuți lor, protejându-și viitorul pe spatele clasei de români care a fost forțată să își piardă drepturile în schimbul răsfățului unora.

Dacă la alegerile prezidențiale din 2014, Klaus Iohannis a câștigat în fața candidatului PSD Victor Ponta datorită Diasporei care a ieșit într-un număr foarte mare la vot, astăzi, tot românii din Diaspora sunt cei care se alătură familiilor și prietenilor în Piața Victoriei pentru a scanda împreună „Jos PSD”. Această solidaritate nemaivăzută emoționează pe de o parte pe cei rămași acasă, apreciind interesul și dragostea celor care nu i-au uitat și sunt la curent cu problemele cu care aceștia sunt nevoiți să se confrunte, iar pe de altă parte, îi convinge pe membrii ALDE de faptul că „preşedintele Klaus Iohannis are al doilea mandat în buzunar dacă la mitingul de protest al Diasporei se va înregistra o prezenţă de un milion de participanţi”.

În ciuda faptului că la alegerile prezidențiale din noiembrie 2014 au fost înscriși un număr de 12 candidați, lupta finală a avut loc între fostul primar al Sibiului, Klaus Iohannis și fostul prim ministru, Victor Ponta, fiind disturbată de situația fără precedent a zilei alegerilor când românii din străinătate au acuzat acte de împiedicare a manifestării votului. Situația neplăcută a fost reprezentată de lungile cozi de așteptare la secțiile de peste graniță, unde la ora 21.00 s-a încheiat programul de votare, iar românii au protestat împotriva modului în care votarea în disapora a fost organizată. Mass media a participat cu brio la înfățișarea acestui eveniment unic și nu doar că a pus presiune pe organizatorii alegerilor din străinătate de a regândi programul și strategia de votare pentru turul al doilea, dar a reușit să mobilizeze un număr impresionant de alegători (din țară și din străinătate), scoțându-i la vot. În acest sentiment de solidaritate, românii au fost receptivi la campaniile realizate de noile mijloace de comunicare în masă și făcute cunoscute de fiecare post de televiziune. În urma acestor eforturi comune, Klaus Iohannis a obținut un scor impresionant din votul diasporei, devenind preferatul a 89,73% dintre compatrioții noștri aflați peste hotare.

Observând aceeași mobilitate a românilor din Diaspora ca simbol al furiei la adresa corupției din România dar și ca simbol al dragostei și solidarității față de cei rămași aici ca să îndure un sistem defectuos, europarlamentarul Alde, Renate Weber a ținut să precizeze că „dacă vin un milion de oameni să fie pe străzi în ziua de vineri, Iohannis are al doilea mandat în buzunar. Pentru că, de fapt, ideea Vine Diaspora este în continuarea ideii că Diaspora este cea care l-a ajutat să ajungă preşedinte în 2014. Dacă nu vine lumea în piaţă vineri, eu cred că Iohannis şi-a pierdut al doilea mandat. Vom vedea câţi vor veni. Ideea e că dacă ar veni peste 100.000, sau măcar 100.000 de oameni, se crează o emoţie colectivă. Pe emoţie colectivă foarte multe lucruri se pot întâmpla. Dacă opoziţia e acolo, ei spun că poate totuşi se sperie PSD-ul şi pleacă acasă. Pe emoţie se mizează.”

Tot emoția a fost și cea care a stat la baza victoriei prezidențiale a lui Klaus Iohannis, când solidaritatea românilor din Diaspora a completat numărul voturilor în favoarea fostului primar al Sibiului, demonstrând că distanța nu poate despărți sentimentul de fraternitate care îi leagă pe români.

Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „președintele PNL, Ludovic Orban i-a încurajat la începutul acestei săptămânii pe membri şi simpatizanţii PNL să participe la mitingul Diasporei, sperând ca evenimentul să fie unul de amploare, precizând că el nu a luat încă decizia dacă va participa sau nu”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page