top of page

Dragnea transmite românilor că PSD nu are probleme; „coaliția cu ALDE este solidă”


De parcă Liviu Dragnea ar fi autorul tuturor legilor din ultimii doi ani, președintele Camerei Deputaților și totodată, președintele PSD (partidul politic aflat în majoritate numerică pe scaunele Parlamentului) este văzut ca fiind rivalul a milioane de români din țară și din străinătate după ce, decizia de a proteja corupții din serviciile publice a declanșat o adevărată isterie, încă de la primele două săptămâni de când și-a preluat mandatul. Mai mult, propunând o serie de prim-miniștri PSD, Dragnea este criticat că ar manipula Guvernul României, dictând „marionetelor” care fac act de prezență în numele lui, o direcție PSD-istă.

De altă parte însă, a doua tabără a românilor consideră că Liviu Dragnea este un luptător aprig pentru binele oamenilor și care în fond, îi apără pe cetățenii României de strategiile președinteleui Klaus Iohannis făcute cu străinii (investitori, NATO, UE). În ambele situații, se consideră că PSD trece printr-o criză de imagine fără precedent în cadrul căre+ia trebuie să depună eforturi considerabile de recâștigare a încrederii românilor. În același timp, valul de acuzații și critici la adresa Partidului Social Democrat pare să afecteze și alianța cu ALDE, alianță care a crescut puterile lui Liviu Dragnea. Dacă la începutul acestei săptămâni, președintele PSD a ieșit public ca să transmită românilor că există un document care conține informații ce l-ar putea incrimina pe Iohannis de înaltă trădare, în replică la această amenințare, PSD-iștii au fost acuzați că reacționează în disperare de cauză, inventând minciuni, doar pentru a nu pierde încrederea românilor de partea lor și de a evita un conflict fără precedent cu ALDE.

Pus la zid de furia românilor pentru atitudinea sa batjocoritoare la adresa legislației României, Liviu Dragnea a încercat „să dreagă” cea mai nouă situație de criză a partidului PSD, redirecționând atenția de la lozinca „M*UIE PSD” către un document misterios ale cărui informații l-ar putea acuza pe președintele României de înaltă trădare. În cadrul acestui document s-ar certifica și faptul că Iohannis vrea să îl convingă pe Călin Popescu Tăriceanu să rupă alianța ALDE-PSD. Înainte ca acest document să fie făcut public, vicepreședintele ALDE, Andrei Gerea, a ieșit public și a transmis românilor că nu există probleme în colaborarea celor două partide politice de la guvernare, ba dimpotrivă, coaliția este una solidă.

„Noi ne vedem de treaba noastră, ca de obicei. A spus-o şi preşedintele săptămâna trecută că exclude orice astfel de speculaţie pe tema aceasta. Noi ne vedem de treabă şi sperăm să avem rezultate aşa cum aşteaptă şi cei care ne-au votat. Coaliţia are treaba de făcută. Coaliţia este solidă. Nu avem probleme”, a precizat Andrei Gerea. Întrebat de jurnaliști cum ar vedea o reîntoarce spre PNL sau o colaborare cu liberalii şi dacă exclude sau nu o astfel de variantă, vicepreședintele ALDE a răspuns: „Cât timp PNL are alte valori nu se poate discuta de niciun fel de altă abordare. Este complicat să ne dăm mâna chiar şi cu proiecte aşa cum ar trebui, proiecte naţionale, de interes national în Parlament, pentru că e totul un politicianism. Sunt lucruri ieftine. Nu putem să discutăm în mod normal nici măcar, cum să spun, au fost nişte modificări la Codul rutier, deci lucruri neutre şi nu le mai putem discuta în altă notă decât politicianistă sau ei nu le discută decât într-o notă politicianistă. Trebuie să schimbe un pic viziunea şi abordarea, pentru că nu se poate aşa”.

Riscul ca această alianță să se destrame nu este discutat doar acum; în luna mai a acestui an, însuși fostul prim-ministru al României, Victor Ponta (membru PSD) a ținut să menționeze că speră să se rupă alianța PSD cu ALDE. „Este posibil acest scenariu. Sper să se şi întâmple, pentru binele României şi al democraţiei" afirma Ponta, justificând că nemulțumirile din interiorul PSD au început odată cu numirea Vioricăi Dăncilă ca prim ministru. „Este o nemulţumire uriaşă pentru modul de conducere şi pentru impunerea doamnei Dăncilă, în special, atât ca prim-ministru, cât şi ca preşedinte executiv al PSD, impunerea unor alţi oameni care sunt loiali doar grupului de la Teleorman. (...) Doamna Dăncilă, ca persoană, este, categoric, cel mai slab pregătit premier din ultimii 28 de ani iar guvernul său este un guvern de oameni care nu fac altceva decât să încerce, cu greu, să aplice nişte dispoziţii, nişte ordine ale domnului Dragnea sau ale domnului Vâlcov, care nu au nicio legătură cu realitatea. Într-un fel, vă spun sincer, îmi este milă de această serie din care doamna Dăncilă nu va putea ieşi, îmi este milă când o văd trasă aproape cu forţa în vizite externe, unde, din păcate, în loc să facă o imagine bună României, se umple de ridicol. Dar, până la urmă, nu uitaţi că doamna Dăncilă a fost pusă de domnul Dragnea în fruntea Guvernului pe un singur criteriu: că este din Teleorman, că este credincioasă domnului Dragnea şi că va face orice spune domnul Dragnea. Este un lucru total la anormal, care poate duce la un singur lucru, şi anume, la un dezastru guvernamental şi politic, pe care, după ce va pleca doamna Dăncilă, cu tot cu domnul Dragnea, să ştiţi că îl vom plăti cu toţii (...) din buzunarele noastre, cu prestigiul României, cu importanţa noastră în Uniunea Europeană. Sunt pagube extrem de mari, care vor rămâne în sarcina noastră în anii care urmează” a adăugat Victor Ponta.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page