top of page

România împotriva PSD


Cu o istorie puternică și reprezentanți care au luptat mereu pentru a fi la conducerea României, Partidul Social Democrat a devenit astăzi, dușmanul numărul 1 a milioane de români aflați în țară dar și peste hotare. Râvnind mereu poziția de control, PSD și-a instalat în frunte oameni puternici și cu caractere controversate, putând face față atât presiunii cât și simpatiei oamenilor pentru mai noile partide de centru-dreapta, cele care promovează un regim democrat, rival cu viziunea așa acuzaților „comuniști”. Cunoscut ca fiind un partid care a adoptat diverse practici de guvernare, variind de la socialism democratic și social-democrație, astăzi, PSD se recomandă ca o combinație de democrație-socială și pragmatism în ale guvernării.

De-a lungul timpului Partidul Social Democrat a propus o poziție de opoziție la adresa democraților cu care au fost mereu în competiție directă (fie în lupta pentru prezidențiale, fie pentru majoritatea parlamentară și de conducere a guvernului). Dacă la început, PSD era clar doar un singur partid candidat la puterea politică a României, odată cu numirea lui Victor Ponta ca prim-ministru și încercarea acestuia de a prelua funcția de președinte al românilor, PSD-iștii au intuit șansa pe care o au de a pune mâna pe râvnitul scaun de la Cotroceni. Din păcate pentru aceștia, Victor Ponta a pierdut alegerile prezidențiale din 2014, în favoarea fostul primar al Sibiului, actualul președinte al României, Klaus Iohannis. Însă gustul succesului i-a determinat atât de mult pe adepții PSD să lupte pentru o nouă șansă încât la alegerile parlamentare din 2016, Partidul Social Democrat a câștigat cu un procent halucinant. Reputația de care a beneficiat PSD-iștii s-a datorat în mare parte unor strategii de marketing în cadrul cărora, membrii partidului de centru-stânga au „tăiat și spânzurat” atunci când a fost vorba de comentarii la adresa celor de la putere.

În ultimii doi ani însă, România a trecut de la extaz la agonie, acuzând PSD ca fiind partidul cu interese ascunse și dorința mârșavă de a-și proteja membrii în timp ce românii sunt tratați ca pleava societății.

Ajunși la guvernare, PSD și ALDE nu s-au putut bucura prea mult de poziția succesului pe care au țintit-o atâta timp, deoarece numai la două săptămâni, primele mișcări legislative ale celor două partide a scos la iveală caracterul lor „dubios”. Intențiile guvernului de a modifica legea grațierii și de a amenda Codul penal a scos în stradă peste 5.000 de români, dintre care aproape 4.000 numai în București. Valul de proteste a luat amploare odată cu alăturarea diasporei după ce, ministrul de Justiție, Florin Iordache a ieșit public și a anunțat că în jurul orei 24, din noaptea de 31 ianuarie, guvernul a publicat în Monitorul Oficial ordonanțele privind cele două modificări majore care prevedeau grațierea unor fapte de corupție și dezincriminarea abuzului în seviciu. Astfel, a luat naștere lozinca „noaptea ca hoții”.

Acuzați că încearcă să își protejeze oamenii, PSD-iștii au creat multă indignare românilor chiar și atunci când în ciuda vremii teribile de afară, aceștia au ieșit în stradă protestând în număr de 600.000 de români, concomitent, în toată țara. Cunoscute sub numele de „Tineriada” sau „#rezist”, protestele nu au luat sfâșit nici măcar după un an de la aceste evenimente. Demersul guvernului a atras cu sine și mai multă indignare de îndată ce PSD părea „să facă legea” în România, punându-i la adăpost pe cei investigați sau acuzați de corupție, în timp ce s-a încercat și eliminarea președinetlui Klaus Iohannis de la putere. Dacă presa internațională vorbește cu lux de amănunte despre lupta românilor împotriva corupției și a unui guvern care o promovează, Comisia Europeană a luat și ea inițiativă și a cerut politicienilor să își rezolve repede conflictele, altfel România va fi sancționată.

Urât de unii și apreciat de alții, președintele PSD, Liviu Dragnea a devenit peste noapte cel mai dezbătut subiect din țara noastră. Acuzat că își manevrează prim-miniștrii propuși în funcție de interesele sale, Dragnea și-a căptătat și mai multe critici după ce, neascultarea acestora, l-a determinat să îi dea jos pe cei pe care tot el i-a plasat în funcția de premieri, ca și când românii sunt doar spectatorii „mofturilor” sale. Propunând în ultimă instanță, o doamnă premier, Dragnea pare să îi dicteze Vioricăi Dăncilă toate acțiunile și discursurile de parcă, prim ministrul l-ar servi pe el și nu României. Această atitudine a dezamorsat și mai multă furie din partea românilor care, au inițiat o campanie anti-PSD fără amploare.

De la plăcuțe auto de înmatriculare cu injurii, până la mesaje acuzatoare fredonate la Untold, românii s-au ridicat în număr din ce în ce mai mare împotriva PSD, sperând că la finalul eforturilor lor, democrația va învinge tentația de a instaura din nou „comunismul” într-o Românie care militează pentru o societate europeană.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page