top of page

Datele oficiale arată că Trump spune în medie 7,6 neadevăruri pe zi


Considerat a fi unul dintre cele mai controversate personalități politice, Donald Trump a reușit conform analiștilor, să elimine orice teorie conform căreia cheia succesului unei victorii electorale trebuie să fie o imagine publică impecabilă. Lipsit de experiență politică, Trump vine din două domenii diferite (afaceri și televiziune), însă, ambele cântăresc mult în modul cu care actualul președinte american reușește să vadă problemele Statelor Unite ale Americii.

Rvoluționând tehnicile de câștigare a unei campanii electorale prezidențiale, Trump a reușit în toamna anului 2016, să declasifice toate regulile etapelor care prevăd succesul electoral. Imaginea și discursurile nonsconformiste ale candidatului Donald Trump au confruntat o rivală de tip tradițional, care părea să aibă toate șansele de câștig. Criticând dur abordarea tuturor predecesorilor săi, Trump a inițiat o cultură politică bazată pe rasism, naționalism și xenofobie. Folosindu-se de accesibilitatea comunicării digitale, Donald Trump și-a transmis singur discursurile electorale în timp ce hrănea mass media cu o imagine publică al cărei potențial a servit la crearea celor mai scandalizate știri.

Astăzi, Trump este cel mai puternic om al planetei bucurându-se de cea mai înaltă poziție a superputerii economice, politice, armate, tehnologice și culturale pe care o conduce. Personalitatea sa continuă totuși să hrănească așteptările publicului, dovedindu-se a fi de la carismatic până la radical cu anumite Acorduri, parteneri, politicieni, idei sau trusturi de mass media. Pe zi ce trece mai pregătit să ofere un spectacol public, Trump a devenit unul dintre cei mai comentați oameni ai planetei. Cu o audiență împărțită între simpatizanți și critici, Trump este ținta unor investigații amănunțite în cadrul cărora se încearcă denigrarea acestuia.

Considerat un erou de unii și un dușman de alții, Donald Trump a devenit cel mai litigios președinte din istoria Statelor Unite ale Americii. Declarând război Chinei, Coreei de Nord, Iranului, Uniunii Europene, imigranților și mass mediei, Trump este de părere că viziunea sa este cea mai dreaptă în ceea ce privește abordarea politică. Mai mult, acesta face tot posibilul ca în urma mandatului său, atât americanii cât și restul lumii să îți amintească de numele său, înregistrând un efect nemaiîntâlnit; în fapt, toate deciziile sale politice dar și discursurile la adresa unor probleme naționale și internaționale demonstrează poziția tăioasă pe care aceasta a decis să o adopte în câștigarea renumelui.

De altă parte însă, comportamentul lui Trump a atras după sine și o serie de critici și rivali. Blamând și insultând mass media americană de foarte multe ori (considerând-o dușmanul opiniei publice și manipulatorul secolului XXI), președintele american s-a trezit cu o propagandă fără margini în cadrul căreia mijloacele de comunicare în masă s-au aliniat împotriva acestuia. În solidaritate cu colegii săi, presa internațională continuă să scoată la suprafață mai multe detalii care l-ar incrimina pe Trump.

Astfel, editorul politic al CNN, Chris Cillizza, s-a angajat să analizeze discursurile lui Donald Trump urmărind calitatea declarațiilor acestuia, concluzia fiind lipsa veridicității. „Nu am avut niciodată un preşedinte care să spună atât de multe neadevăruri precum Donald Trump. Sau un preşedinte care, şi după ce se demonstrează că ceea ce spune el este fals, să continue cu multă plăcere să continue şarada”, a punctat Cillizza. Publicația Washington Post a verificat toate declarațiile președintelui american încă de când a fost instaurat în fotoliul de la Casa Albă în data de 20 ianuarie 2017 și a descoperit că „în ziua 558, a făcut 4.229 de declaraţii Trumpiniene (n.red: false sau exagerate) – o creştere de 978 în doar două luni. Asta dă o medie de aproape 7,6 pe zi”.

Potrivit editorului, nu este vorba despre cifre, însă Trump a schimbat și a respins toate declarațiile care nu provin de la el. „Doar ţineţi minte, ceea ce vedeţi şi ceea ce citiţi nu este ceea ce se întâmplă” a declarat Trump luna aceasta. „Doar rămâneţi cu noi şi nu credeţi ce vedeţi la aceşti oameni, la cei cu fake news”. În cadrul unui eveniment de campanie din Tampa, Florida, Trump a spus: „Ştiţi, sondajele sunt false, ca orice altceva”, aceste declaraţii reprezentând o voce puternică în faţa alegătorilor. Potrivit sondajului lansat de CBS News săptămâna aceasta, „91% din votanţii lui Trump susţin că au încredere în preşedinte ca sursă de informaţii exactă, în timp ce 63% spun că familiile şi prietenii lor au încredere în Trump. Doar 11% au încredere în ceea ce Trump numeşte presa mainstream pentru informaţii exacte.”

Tot în comentariul lui Cillizza, se susține că „problema este clară. Din ce în ce mai mulţi americani îşi iau ştirile de la o persoană care nu are apetenţă pentru fapte şi este de neegalat în istoria politicii americane. Şi orice spune Trump este amplificat – aproape în totalitate fără context sau întrebări – de Fox News, care se asigură că milioane şi milioane de oameni trăiesc într-un univers compus din realităţi alternative.”

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page