top of page

Iranul îi transmite lui Trump că refuză ideea unui summit


Chiar dacă încă din timpul campaniei sale electorale, Donald Trump s-a dovedit a fi o personalitate controversată, aducând tot felul de acuzații și injurii la adresa politicienilor, deciziilor acestora sau la adresa parteneriatelor și acordurilor internaționale, imediat după câștigarea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2016, noul președinte al Statelor Unite ale Americii a început să pună în practică toate soluțiile pe care acesta le vede valabile în privința problemelor cu care se confruntă America, pe plan intern și extern.

Decizând să retragă SUA din Acordul climatic de la Paris pe motiv că nu crede în încălzirea globală, Trump a mers mai departe și a continuat cu promovarea unei imagini negative asupra Uniunii Europene, apreciind curajul britanicilor de a se separa de blocul comunitar. De altfel, scoaterea SUA din Consiliul ONU pentru Dreptul Omului a fost un alt exemplu de decizie pe care Trump nu a dat răgaz de a fi analizată. Mutând ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, cel mai puternic om al planetei s-a angajat să lupte împotriva imigrației, creșterii taxelor pentru importurile venite din Uniunea Europeană și China, obligarea statelor membre NATO să crească bugetul pentru apărare și denuclearizarea peninsulei Coreene; însă dar cel mai important, „repararea greșelilor” făcute de foștii președinți pe care îi caracterizează ca fiind incomparabili cu el.

Considerând că Acordul nuclear cu Iranul este o înțelegere prost făcută și deloc respectată, Donald Trump a decis în data de 8 mai, retragerea SUA din acest parteneriat și semnarea reintroducerii sancțiunilor împotriva regimului de la Teheran. În timp ce Marea Britanie, Germania, Franța, Rusia și China își concentrează eforturile pentru a stabili un alt acord cu Iranul, Trump continuă să se agațe de liderii Iranului, provocându-i la o înțelegere aparte, una mai potrivită așteptărilor sale. Simțindu-se ironizați, iranienii i-au transmis președintelui american că Iranul nu este Coreea de Nord și refuză ideea unui summit cu SUA.

Criticând aspru acordul încheiat în 2015 de puterile internaționale SUA, Rusia, China, Regatul Unit, Franța și Germania – cu Iranul, Trump este de părere că suspendarea sancțiunilor în schimbul renunțării la programul nuclear a fost negociată greșit de la început și că practic, a permis Iranului să continue programul de înarmare cu rachete capabile să transporte ogive nucleare. Mia mult, Trump acuză Teheranul de faptul că finanțează terorismul și că încearcă să destabilizeze Orientul Mijlociu, fapt pentru care, retragerea SUA din acordul P5+1 este cea mai optimă soluție pentru a-i limita puterea Iranului. „A fost o înţelegere unilaterală oribilă care nu trebuia încheiată niciodată. Acordul nu a adus calmul. Nu a adus pacea. Şi n-o va aduce vreodată” a declarat președintele american la semnarea retragerii.

Alte două state care au susținut opinia lui Donald Trump au fost Israelul și Arabia Saudită care, ambele, au exprimat preocupare privind programl nuclear cu iranul, avertizând că prin acesta este periclitată pacea globală. În ciuda acestei retrageri istorice (prima dată când un membru care semneză un Acord, se sustrage înțelegerii inițiale), Trump și Iranul încă mai au multe de împărțit. Dezvoltând un scandal de proporții, cele două tabere au continuat să se amenințe.

După ce, președintele iranian, Hassan Rohani declarase că „americanii trebuie să înțeleagă că pacea cu Iranul este mama oricărei păci, iar războiul cu Iranul este mama tuturor războaielor”, Trump a luat măsuri și furios pe această atitudine, a ținut să îl pună în gardă pe acesta avertizându-l că va avea de suportat consecințe dezastruoase cum puțini în istorie au suportat vreodată, dacă mai continuă să amenințe SUA („să nu mai ameninţi niciodată Statele Unite sau veți suporta consecinţe cum puţini în istorie au suportat vreodată. NU mai suntem o țară care să tolereze vorbele voastre demente care promovează violența și moartea. Aveți grijă”, i-a transmis Donald Trump). Fără să se oprească din această competiție a amenințărilor, zilele trecute, Qassem Soleimani, șeful forțelor de elită responsbaile de operațiunile din afara granițelor a precizat că „un război împotriva Iranului îi va distruge lui Trump tot ce are”. „Suntem chiar lângă tine, unde nici nu-ţi imaginezi. Vino, suntem pregătiţi. Poate tu vei începe războiul, dar noi îl vom încheia” i-a transmis generalul.

Întrebat la o conferință de presă, dacă este dispus să se întâlnească cu reprezentanții Iranului pentru a pune punct acestui conflict, președintele american s-a arătat vehement. „În mod cert m-aş întâlni cu Iranul, dacă ar vrea să se întâlnească. Nu ştiu dacă sunt încă pregătiţi. M-am retras din acordul cu Iranul. Era o înţelegere ridicolă. Cred că probabil vor ajunge să vrea să ne întâlnim şi sunt gata să mă întâlnesc oricând doresc” a punctat Trump.

În replică, mai mulți oficiali de la Teheran au declarat că nu va avea loc niciun summit iraniano-american. În opinia Șefului Consiliului Strategic pentru Relaţii Externe, Kamal Kharrazi, „pe baza experienţelor noastre neplăcute la negocierile cu America şi pe baza încălcării de către oficialii SUA a angajamentelor luate, e firesc să nu vedem nicio valoare în propunerea lui Trump. Aceasta ar trebui să compenseze mai întâi retragerea din acordul nuclear şi să dea dovadă că respectă angajamentele predecesorilor săi şi legislaţia internaţională”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page