top of page

„Singurul care va câștiga din retragerea Marii Britanii din UE fără un acord este Putin”


Văzut ca oaia neagră a Europei, la pledoaria mass mediei și politicienilor americani, președintele Rusiei, Vladimir Putin pare să fie mereu interesat de nefericirea altora. Fie că atacă, insultă, ascunde sau ia cu forța, rușii sunt mereu implicați în scenariile conspiraționale ale planetei. În timp ce conflictul sirian este pus în cârca lui Putin, terorismul și atacurile cibernetice sunt factori susținuți de către ruși. Ba chiar și pricopsirea americanilor cu un președinte din cale afară de controversat, ar fi vina rușilor.

Răspândind o imagine negativă, americanii au reușit de-a lungul multor ani să-i denigreze pe ruși, convingând cu precădere, Uniunea Europeană de faptul că Rusia este un dușman pe care trebuie să țină constant ochii și că cea mai bună metodă de a preveni un conflict direct cu aceasta este limitarea puterilor sale, așa cum face NATO, construind baze militare și scuturi antirachetă în țările membre de la granița cu aceasta.

Mai mult, în timp ce Uniunea Europeană se confruntă astăzi cu o lovitură de grație dată de Marea Britanie și decizia acesteia de separare, rușii sunt suspectați de faptul că ar fi intervenit asupra rezultatelor referendumului din data de 23 iunie 2016 și ar fi influențat decizia istorică de divorț. În ciuda faptului că premierul britanic, Theresa May refuză să mai repede referendumul la cererea insistentă a cetățenilor săi, procesul de negociere a condițiilor de separare pare să fie unul din ce în ce mai dificil. Nereușitele consolidării unui acord între cele două tabere, împinge liderii de la Bruxelles să pună presiune pe Regatul Unit cu speranța că acesta se va răzgândi asupra deciziei de despărțire. De cealaltă parte, britanicii rămân din ce în ce mai descoperiți și vulnerabili. După noua abordare a guvernului de la Londra privind negocierile, cele două demisii răsunătoare ale fostului Ministru britanic de Externe, Boris Johnson și fostul Ministru pentru Brexit, David Davis, au descoperit o atmosferă îngrijorătoare printre susținătorii Brexitului. Pierzând din oamenii săi de încredere, Theresa May continuă să creadă că separarea este urgentă, fapt pentru care, se preocupă deja de viitorul financiar al Regatului.

În speranța că în cele nouă luni rămase până la oficializarea Brexitului, Marea Britanie va reuși să încheie un acord comercial cu un stat puternic, care crede în motivele sale de despărțire de Uniunea Europeană, Theresa May face apel la chinezi, după ce a ratat o negociere cu americanii și japonezii. Aflat în primul său turneu oficial, noul Ministru britanic de Externe, Jeremy Hunt a ajuns la începutul acestei săptămâni în China unde a reușit să obțină o perspectivă încurajatoare pentru viitorul economic al țării sale, imediat ce Brexitul va deveni o realitate. „Am vorbit despre oferta făcută de ministrul de externe Wang Yi de a deschide o discuţie privind un posibil acord de liber-schimb între Marea Britanie şi China după Brexit. Am salutat acest lucru şi am spus că vom explora” a declarat Hunt la finalul întrevederii cu ministrul chinez de externe.

De altă parte, miza cea mai importantă rămâne un acord direct între Marea Britanie și Uniunea Europeană. Dacă din punct de vedere economic, britanicii au șanse să beneficieze de solidaritatea chinezilor, chiar și după Brexit, cetățenii Regatului Unit vor depinde de nevoia de a folosi teritoriul UE și piața sa unică. Acest fapt îi obligă pe liderii de la Londra să propună soluții pentru încheierea unui acord cu autoritățile de la Bruxelles. Din păcate însă, toate propunerile acestora au fost refuzate sau considerate incomplete și nesigure.

Pentru că în data de 19 martie 2019, procesul de negociere a condițiilor va lua sfârșit, britanicii găsesc următoarea perioadă, una impetuos necesară pentru a stabili o relație post-Brexit cu europenii. Și dacă nu se întâmplă, Jeremy Hunt consideră că cea care va avea cel mai mult de câștigat va fi Rusia. Astfel spus, separarea totală și lipsa unei legături între Marea Britanie și UE le va lăsa pe ambele descoperite în fața agresiunii Moscovei. În opinia lui Hunt, menținerea relațiilor diplomatice, comerciale și de apărare între Londra și Bruxelles sunt primordiale dacă iau în vedere amenințarea pe care o reprezintă Rusia. „Din păcate, dacă nu ajungem la un acord, singura persoană care se va bucura este Vladimir Putin. Trebuie să recunoaştem că aceasta este o perioadă foarte instabilă în istoria globală şi trebuie să lucrăm împreună. „În primul rând este Crimeea, apoi am avut prima armă biologică utilizată în Marea Britanie, ceea ce credem că a fost autorizat de Guvernul rus”, a ținut să declare ministrul britanic de Externe, completând că Rusia nu vrea nimic altceva decât să divizeze Europa.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page