Franța a interzis telefoanele mobile în școli
Globalizarea nu are un efect doar asupra sistemelor politice, financiare și administrative ale statelor implicate în această „uniune” mondială în cadrul căreia toate statele lumii sunt afectate atât de evenimentele locale cât și de cele globale, ci în mod particular, fenomenul globalizării a reușit să își lase amprenta asupra domeniului cultural mondial, afectând stilul de viață al tuturor națiunilor celor care au acces la știrile mass media, rețelele de socializare, libertatea de circulație, branduri sau multinaționale. Revoluționând procesul comunicării cu ajutorul internetului, planeta resimte astăzi efectele secundare ale avantajelor acestui mijloc de comunicare rapid, accesibil, eficient și atractiv. În epoca modernă, în timp ce sistemele de conducere și organizare ale lumii sunt ținute în frâu cu ajutorul tehnologiei, ființa umană a înregistrat un regres periculos. Dependentă de tehnologie și cu fobia de a nu pierde noutatea, aceasta și-a transferat întreaga viață în mediul online.
De la relații amoroase, confesiuni, divertisment, informare, cumpărături, călătorii sau soluționarea unor simptome/boli cu ajutorul Google, internetul a devenit o unealtă indispensabilă omului. În fond, specialiștii acuză o deteriorare a procesului de comunicare și a întreținerii relațiilor sociale odată cu propulsarea ideii de auto-promovare cu ajutorul rețelelor precum Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat etc. Dacă la nivel mondial sunt peste 4 miliarde de utilizatori unici de internet dintr-un total de 7,6 miliarde de oameni, este lesne de înțeles de ce oamenii au devenit atât de apropiați de telefoanele mobile. Facilitatea de a transporta internetul oriunde, în orice moment al zilei, i-a determinat pe oameni să participe la goana după smartphone-uri sau dispozitive inteligente care le garantează o conexiune și mai rapidă.
Potrivit psihologilor, adolescenții sunt cei mai afectați de acest fenomen, fapt pentru care, profilul noului tânăr este modificat de dependența sa de telefonul mobil. Îngrijorați de faptul că această boală a secolului XXI nu le mai permite elevilor să se concentreze în procesul de educație națională, francezii au decis să interzică telefoanele mobile în școli.
Potrivit unui studiu publicat de playtech.ro, „copiii de toate vârstele au telefon și dezvoltă, înainte ca ei sau părinții să realizeze, o obsesie nesănătoasă pentru lumea din ecran”. Această dependență de tehnologie are potențialul de a afecta iremediabil creierul adolescenților, riscând printre alte, să sufere de boli mintale, inclusiv depresie, impulsivitate și anxietate. Studiul efectuat de cercetătorii de la Universitatea Seoul din Coreea de Sud, precizează că „în urma testelor, s-a ajuns la concluzia că acei tineri obsedați de telefoane erau mai predispuși să sufere de depresie, anxietate, insomnie și impulsivitate decât ceilalți. Adolescenții aveau nivele de acid gamma aminotbutiric (GABA), responsabil de încetinirea semnalelor către creier, mai mari. De asemenea, nivelele de glutamat-glutamină (Glx), care stimulează electric neuronii, erau mai mici. Cercetătorii sunt de părere că acest dezechilibru are legătură cu timpul petrecut pe telefon”. Mai mult, în opinia acestora, „oamenii sunt atât de dependenți de telefoane și Wifi încât sunt dispuși să nu mai ia în considerare normele sociale”.
Potrivit celui mai recent raport al International Telecommunication Union (ITU), opt din primele zece țări din topul statelor cu cei mai mulți utilizatori de internet sunt europene. Practic, Danemarca este țara cu cel mai mare consum de internet, afectând un procentaj uriaș din populație. Deși clasamentul scoate la suprafață faptul că următoarele țări europene cu cei mai mulți utilizatori de internet sunt Suedia, Islanda, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Finlanda și Luxemburg, Franța este primul stat din Europa care s-a hotărât să ia o măsură de combatere a fenomenului de dependență.
Cu un procentaj de peste 76,8% de utilizatori de internet la numărul populației, autoritățile franceze consideră că elevii trebuie protejați de acest simptom și cel puțin pe perioada cursurilor școlare, aceștia fie vor lăsa telefoanele acasă, fie le vor ține închise în timpul orelor. Astfel, la începutul acestei săptămâni, parlamentul francez a adoptat legea care interzice smartphone-urile în colegii și licee pentru copii sub 14-15 ani. Această inițiativă a fost lansată de Emmanuel Macron în campania sa electorală și votată săptămâna aceasta de Adunarea Națională cu o largă majoritate (un vot „împotrivă” și 62 de voturi „pentru”).
Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „prin proiectul de lege se va interzice folosirea oricărui obiect conectat - ceas, mobil sau tabletă - în şcoli şi colegii. Vor exista excepţii în vederea unui uz pedagogic, iar acest lucru se va întâmpla la cerinţele fiecărei instituţii prin propriul regulament sau în cazul copiilor cu dizabilităţi”.
Deși în 2010 a mai fost adoptată o lege care interzice folosirea smartpnone-urilor în timpul orelor de curs, „Ministrul educaţiei, Jean-Michel Blanquer, a spus că vechea lege nu a fost aplicată în întregime, iar noul proiect poate trimite un mesaj către societatea franceză, dar şi că adoptarea acestuia plasează Franţa în secolul XXI”, informează aceiași sursă.