top of page

Italia consideră că UE încearcă să îndepărteze Marea Britanie de Brexit


Dacă primele state membre care s-au revoltat la adresa politicii migrației susținute de Uniunea Europeană încă de la primele manifestări ale celei mai mari crize umanitare de după cel de-al Doilea Război Mondial au fost Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia, nu după mult timp, Marea Britanie – stâlpul de rezistență al blocului comunitar, a luat o decizie istorică. Considerând că impunerea cotelor de distribuție a refugiaților este o soluție greșită pentru a salva Uniunea Europeană de invazia străinilor, britanicii au votat în cadrul unui referendum greu de uitat, că a venit timpul să se despartă de UE.

În ciuda faptului că Brexitul este extrem de mediatizat, perspectivele guvernului de la Londra nu par a fi la fel de îngrijorătoare ca cele ale restului de europeni. Atitudinea de neclintit în fața deciziei de a ieși din blocul comunitar a născut pe de o parte admirația Statelor Unite ale Americii și alte câteva țări din Europa, iar pe de alta, critici și suspiciuni. Cu mai puțin de nouă luni până când procesul de negociere al condițiilor de separare este așteptat să se încheie, britanicii și liderii de la Bruxelles nu au ajuns la niciun consens. Lipsa unui Acord pune foarte multă presiune pe britanici care, nu văd Brexitul ca fiind o decizie înțeleaptă, dacă nu se asigură și că relațiile dintre cele două tabere vor continua spre binele amândurora.

Astăzi însă, o altă țară membră a Uniunii Europene calcă pe urmele celor cinci exemple de națiuni. Poziția antimigrație și răzvrătirea la adresa politicii impuse de către Bruxelles o clasează pe Italia, ca fiind statul european care pune cel mai nou set de probleme blocului comunitar. Fără nicio șansă de negociere, italienii sunt porniți să își salveze identitatea și cultura națională refuzând să mai asculte de autoritățile de la Bruxelles, pe care de altfel, le acuză că singurele soluții propuse au încurajat și mai mult migrația.

Înverșunat la adresa unei Uniuni Europene care a dictat mereu ce trebuie să facă statele membre în loc să le ajute să nu se mai confrunte cu probleme externe, ministrul italian de interne acuză UE că încearcă să îndepărteze Marea Britanie de Brexit.

Deși s-a crezut că Italia este un susținător fidel al politicii Uniunii Europene și al treilea stâlp de rezistență după Germania și Franța, noul guvern ales în primăvara acestui an abordează relația cu liderii de la Bruxelles într-o manieră tăioasă. Sătui să se mai supună unor decizii care nu vede binele statelor membre ci scăparea Germaniei de o problemă majoră, italienii și-au schimbat atitudinea față de imigranți și față de principiul solidarității lansate de UE. Refuzând inițial debarcarea unei nave cu 600 de imigranți la bord, în porturile sale, Italia și-a atras numeroase critici și acuzații. Hotărâți să nu mai servească intereselor blocului comunitar ci propriilor interese, italienii dau o lovitură de grație liderilor de la Bruxelles și începe să le atace politica migrației.

Mai mult, Italia devine automat solidară cu statele membre care îi împărtășesc viziunea și păsul. Fapt pentru care, înfruntând acuzațiile Uniunii Europene la adresa noii sale atitudini, Italia sare acum în apărarea Marii Britanii. Ministrul italian de interne, Matteo Salvini a ieșit public la începutul acestei săptămâni și fără nicio temere, a acuzat Uniunea Europeană că încearcă să îndepărteze Marea Britanie de Brexitul pentru care cetățenii britanici au votat. Practic, deși liderii de la Bruxelles știu că rezultatul votului de la referendumul din 23 iunie 2016 a fost o exprimare categorică de a ieși din UE, liderii celor trei instituții europene fac tot posibilul să îi convingă pe britanici să se răzgândească asupa deciziei. „Nu există obiectivitate sau intenții bune din partea europeană. Experiența mea în Parlamentul European mi-a arătat că ori te impui, ori te păcălesc” a declarat Matteo Salvini în cadrul unui interviu acordat publicației Sunday Times.

Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „Michael Barnier, negociatorul-șef european a anunțat că negocierilor între Uniunea Europeană și Marea Britanie pe tema Brexit vor fi reluate la jumătatea lunii august”.

De altă parte, însuși cel mai puternic lider de pe planetă laudă politica antimigrație a italienilor. În cadrul unei vizite oficiale la Casa Albă, premierul italian a primit aprecieri de la președintele american, Donald Trump cu privire la noua sa poziție în fața fenomenului migrației.

„Sunt foarte de acord cu ceea ce faceţi în ceea ce priveşte migraţia, imigraţia ilegală şi chiar imigraţia legală. Italia a adoptat o atitudine foarte fermă la graniţă, o poziţie pe care puţine ţări au luat-o”, a declarat Trump, adăugând și faptul că multe alte state europene ar trebui să urmeze exemplul Italiei.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page