top of page

Donald Trump și Jean-Claude Juncker au ajuns la o înțelegere privind reducerea taxelor vamale


Cu noul președinte al Statelor Unite ale Americii, toți liderii mondiali trebuie „să umble cu mănușa”; așa s-ar traduce comportamentul și atitudinea forțată la care trebuie să se supună cei care intră în contact cu Donald Trump, dacă vor să nu intre și în colimatoriu cu acesta. În fapt, relațiile dintre SUA și restul lumii nu au fost niciodată mai „sensibile” ca în „epoca” lui Trump. Primul său mandat în calitate de lider al superputerii americane îi conferă o poziție absolută de care acesta încearcă să profite din plin, revoluționând complet atât politica internă a Statelor Unite cât și politica externă a acestora.

Dacă încă de pe vremea campaniei sale electorale, Trump vizase Uniunea Europeană găsindu-i o serie numeroasă de cusururi, insultând liderii de la Bruxelles și amenințând parteneriatele dintre cele două tabere, odată cu preluarea fotoliului de la Casa Albă, Trump a decis că este vremea să schimbe ceea ce foștii președinți americani au crezut că fac bine. Începând cu retragerea SUA din Acordul climatic de la Paris, acesta a continuat cu încheierea bruscă a parteneriatului cu celelalte cinci state în Acordul nuclear cu Iranul și scoaterea SUA din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

Responsabilizându-se să facă America măreață din nou, Donald Trump este convins că ideile și deciziile sale sunt cele care conduc republica constituțională federală spre un viitor sigur, glorios. Din păcate, lui Trump îi sunt criticate protecționismul exagerat și poziția radicală la adresa străinilor. Modul în care acesta vede relația SUA cu celelalte state ale lumii condamnă statele americane la izolare. Însă aceste premize nu sunt parte din repertoriul lui Trump care, consideră că viziunea lui este cea adevărată.

La fel explică și decizia de a mări taxele vamale pentru importurile de oțel și aluminiu din Uniunea Europeană. Iritat că americanii trebuie să se supună Europei fără a beneficia de un câștig suplimentar în timp ce Uniunea Europeană profită și își vând toată marfa la prețul impus de aceștia, Trump a declarat război relației comerciale dintre cele două. În ideea de a-l mai calma și a-i potoli inițiativele, însuși președintele Comisiei Europene a făcut ieri un drum până la Washington.

Ideea lui Trump de a aplica taxe vamale pentru importurile provenite din Uniunea Europeană, cu 25% pentru oțel și 10% pentru aluminiu a fost primită cu multă indignare de către liderii țărilor blocului comunitar. În timp ce Cancelarul Germaniei, Angela Merkel a promis că „Uniunea Europeană va riposta în mod determinat și unitar, deoarece măsurile analizate de președintele Donald Trump nu sunt conforme cu normale Organizației Mondiale a Comerțului”, președintele francez, Emmanuel Macron a lansat un apel pentru multilateralism puternic și reformarea profundă a OMC-ului.

Din păcate sau din fericire, pentru că de cele mai multe ori când afirmă ceva, Donald Trump trece și la acțiune, taxele vamale au devenit rapid o realitate cruntă pentru europeni. În replică la această măsură, Uniunea Europeană a introdus taxe vamale pentru importurile din Statele Unite ale Americii în valoare de 2,8 miliarde de euro. Potrivit Digi24.ro, „taxele de 25% sunt valabile pentru produse precum whisky, motociclete şi sucul de portocale. De asemenea, taxe de 50% au fost introduse pentru produse precum încălţămintea, anumite tipuri de îmbrăcăminte şi maşinile de spălat”.

Astfel, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a ținut să precizeze că taxele impuse de SUA asupra UE sunt împotriva logicii și a istoriei, adăugând că „răspunsul Uniunii trebuia să fie unul clar dar măsurat”. „Vom face ce trebuie să facem pentru a proteja blocul comunitar” a declarat aceasta la sfârșitul lunii trecute.

Ieri însă, Juncker s-a deplasat peste Occean pentru a purta o discuție directă cu Trump, plecând de la obiectivul conform căruia europeanul trebuie să îl determine pe Trump să reducă taxele vamale în comerțul transatlantic.Conform agenției naționale de presă, Mediafax, „cele două părţi au convenit de asemenea să renunţe la impunerea unor noi tarife, după ce preşedintele Donald Trump a ameninţat anterior că va extinde noile taxe vamale la autoturismele şi piesele de schimb din Uniunea Europeană”. Cu o atitudine mai deschisă, Trump a precizat că „urmează o zi foarte importantă. Negocierile încep chiar acum, însă cei știm deja unde o să ajungă”.

La finalul întâlnirii, cei doi s-au arătat gata să încerce să rezolve problemele taxelor impuse la importuri și reformarea Organizației Mondiale a Comerțului. „Am fost de acord că dacă facem suficient progres în privinţa acestei probleme, acest lucru poate fi făcut într-o zi”, a transmis Juncker în urma vizitei sale în SUA

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page