Datele oficiale arată că au crescut cazurile de HIV/SIDA în rândul adolescenților
Lumea de astăzi este cu mult diferită față de ceea ce bunicii sau străbunicii noștri au trăit. Răspândirea nevoii de informații a dus la nașterea și extinderea mass mediei iar de aici, legăturile dintre statele lumii a devenit una de strânsă dependență. În același timp, resursele și potențialul financiar al fiecăruia a condus la o competiție mondială în cadrul căreia ulterior, a luat naștere topul celor mai puternice țări. Revoluția tehnologică, libertatea de circulație, turismul, rețelele sociale, explozia brandurilor care promovează pe de o parte narcisismul și pe de altă parte, superficialitatea unei fericiri care costă, accesibilitatea călătoriilor cu avionul și influența unor lideri de opinie fabricați la Hollywood nu au făcut altceva decât să propage o nouă mentalitate, atitudine și comportament printre rândurile oamenilor.
Astăzi, ființa umană are un altfel de profil decât acum 60-70 de ani. Dependentă de mediul virtual, de fiecare dată când se trezește în realitatea curentă, aceasta descoperă motive de stres, îngrijorări, depresie, singurătate, durere etc. De cele mai multe ori, oamenii caută să transpună în societățile reale, un stil de viață promovat intens în mediul virtual. Din păcate însă, pe cât de mult a accelerat tehnologia avansarea experimentării unei vieți mai bune, pe atât de mult au început să apară efectele secundare ale acestui succes al modernității. Terorismul, amenințările nucleare, conflictele militare, atacurile cibernetice, catastrofele naturale, accidentele aviatice, dicrepanța extraordinară dintre statele dezvoltate și cele mai puțin dezvoltate, traficul de arme, cel de persoane și de droguri, încălzirea globală, poluarea, creșterea alarmantă a cazurilor de boli cu transmitere sexuală, a depresiei sau sinuciderilor sunt doar câteva dintre problemele cu care planeta se confruntă în ciuda progreselor extraordinare înregistrare în ultimii zeci de ani.
Din păcate, aceste amenințări afecteză de cele mai multe ori ființa umană, încă de la vârste fragede.
Cu o rată mai mare de a fi influențați de noile tehnologii, tinerii sunt primele victime ale oricăror schimbări sau noutăți propuse de magnații lumii. Cu un ambalaj care promovează o fericire de moment, acestora li se vând iluzia necesității de a fi în pas cu moda, achiziționând de la o serie de produse (uneori, inutile) la comportamente și curente care le transformă mentalitatea într-una ca a unui servant. Din păcate, evoluția planetei a lăsat urme adânci asupra ființei umane care, asaltată cu atât de multe schimbări a devenit din ce în ce mai sensibilă, mai vulnerabilă. Supusă unei presiuni copleșitoare, aceasta deprinde teama de a se izola sau a fi diferit, fapt pentru care de cele mai multe ori, este forțată să gândească sau să acționeze precum cei din jur.
O țintă ușor de punctat în această concurență a lumii sunt adolescenții. Potrivit ultimelor date publicate de către UNICEF, tinerii se confruntă astăzi cu o serie de problemele grave. De la dependența de tehnologie, până la cea de alcool sau droguri, astăzi, adolescenții sunt victimele celro mai multe cazuri de îmbolnăvire cu virusul HIV. Potrivit unui raport prezentat săptămâna aceasta de UNICEF, „adolescenții, în special persoanele de sex feminin, sunt cele mai expuse categorii de persoane care se confruntă cu SIDA, aproximativ 30 de adolescenți fiind infectați în fiecare oră cu virusul HIV”.
Datele oficiale arată că în anul 2017, dintre cele 30 de cazuri apărute la fiecare oră, afectând adolescenți cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, aproape 20 (două treimi) sunt de sex feminin, fapt care denotă nu doar o criză de sănătate, cât și o criză a agenției. Tot același raport menționează faptul că, în ciuda progresului substanțial înregistrat în lupta împotriva SIDA dusă în ultimele două decenie, procesul de prevenție a apariției unor noi infecții în rândul copiilor și a adolescenților, a încetinit. Studiile arată că răspândirea epidemiei în rândul celor de 15-19 ani este influențată de începerea relațiilor sexuale de la vârste fragede, inclusiv cu persoanele mai în vârstă, sărăcie, lipsa accesului de servicii de consiliere personală și controale periodice ale stării de sănătate.
În cele mai multe ţări, femeile şi fetele nu au acces la informaţii, servicii de sănătate sau
chiar puterea de a spune nu sexului neprotejat. Virusul HIV se propagă în rândul celor mai vulnerabile şi marginalizate societăţi, adolescentele fiind situate în centrul acestei crize”, a transmis Henrietta Fore, director general UNICEF.
Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, raportul UNICEF, prezentat miercuri în cadrul conferinţei SIDA care are loc la Amsterdam, precizează că „130.000 de copii şi adolescenţi de 19 ani sau chiar mai puţin au decedat anul trecut din cauza SIDA, în timp ce 430.000 de persoane, aproximativ 50 pe oră, reprezintă noi cazuri de infectare cu HIV”.