top of page

Viktor Orban se oferă să ajute Muntenegru în apărarea propriilor granițe împotriva imigranților


Faimos pentru eforturile sale constante de a lupta împotriva imigranților, premierul Ungariei este cunoscut astăzi ca fiind cel mai vehement lider european atunci când vine vorba despre străini, migrație și apărarea frontierelor. Cu un discurs înclinat spre naționalism, Viktor Orban s-a transformat din supusul Uniunii Europene în rivalul acesteia.

Asaltată de număr de peste 600 de imigranți din țările Orientului Mijlociu și Africa de Nord, gara din Budapesta a devenit primul loc în Europa unde invazia străinilor a fost făcută cunoscută la adevărata sa amenințare. Împins să îi adăpostească în Ungaria, până când Comisia Europeană avea să găsească o soluție, Orban a fost nevoit să se confrunte cu teama că refuzul Germaniei de a primi sutele de oameni care îi pronunțau numele ca destinație finală, avea să devină coșmarul ungarilor.

Impunerea cotelor de distribuție a imigranților în statele membre ale blocului comunitar nu a iritat-o doar pe Ungaria. În timp ce Polonia, Cehia și Slovacia au refuzat din start acceptarea unei astfel de soluții, Marea Britanie a recurs la un gest istoric, decizând ieșirea din Uniunea Europeană în vederea recăpătării independenței și autonomiei, acuzând drastica obligativitate de a se supune unei administrații care nu ia în calcul profilul fiecărui stat membru. Ungaria însă, parte din tabăra care a decis să nu accepte cota care i-a fost distribuită, a plecat la un drum riscant dar eficient. Încă din primăvara lui 2015, ungarii au ridicat un gard de sârmă la granița cu Serbia, menit să constituie o barieră pentru imigranți. Mai mult, deși această acțiune este una interzisă de Uniunea Europeană, premierul Viktor Orban a dat ordin ca o a doua linie de garduri să fie ridicată, tot la granița cu Serbia.

Deranjați de politica sa extremă și lipsa cooperării cu Uniunea Europeană, liderii de la Bruxelles consideră Ungaria ca fiind statul cel mai răzvrătit pe care trebuie să țină ochii înainte ca deciziile acestuia să devină un exemplu pentru ceilalți membri. Între timp, Orban promovează intens sistemul său de salvare a națiunii, oferindu-se să recomande și altor țări propria-i viziune și strategie împotriva imigranților.

Cu un curaj nemaiîntâlnit, premierul Ungariei s-a lansat într-o luptă fără precedent în cadrul căreia, în timp ce rămâne parte a Uniunii Europene, caută cu tot dinadinsul să schimbe perspectiva liderilor de la Bruxelles ideea despre migrație, impunându-și propria rezolvare la cea mai mare criză umanitară care a lovit Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial. Continuând să proclame că imigranții au capacitatea de a destrăma blocul comunitar, reprezentând un risc major la adresa identității și culturii naționale a fiecărui stat UE, discursul lui Orban atacă de foarte multe ori atitudinea prea deschisă a celor trei instituții europene pe care le acuză că împart problema menită a fi doar a Germaniei, în cote obligatorii tuturor celorlalte state membre în loc să salveze Uniunea Europeană prin închiderea frontierelor sale.

Astfel spus, în viziunea lui Viktor Orban, imigranții trebuie tratați cu un refuz brutal în ceea ce privește nevoia de solidaritate și trimiterea acestora înapoi în țările de unde vin. Curios sau nu este faptul că opiniile premierului ungar au început să influențeze și deciziile altora state care, ascultând de Orban au devenit saturate să mai accepte și să integreze imigranți, care la rândul lor, reprezintă o amenințare la adresa culturii și situației financiare naționale.

Desele dispute cu Comisia Europeană și amenințările cu sancționarea Ungariei, nu l-au determinat pe Viktor Orban să își schimbe comportamentul față de străini. Impunând proiecte de lege care să determine într-un mod drastic plecarea străinilor din Ungaria, premierul consideră că politica sa protecționistă poate reprezenta un model pentru toate celelalte state. Intenția unui prim ajutor a fost făcută publică la adresa Muntenegru, când, în cursul zilei de marți, Orban a sugerat că poate ajuta statul cu pricina să își apere granițele împotriva creșterii numărului de imigranți și refugiați.

Bazându-se pe faptul că Muntenegru (la fel ca și Albania și Bosnia) se confruntă cu o creștere alarmantă a numărului de imigranți care încearcă să ajungă în Croația, aflat în prima sa vizită oficială în Muntenegru, premierul Ungariei a reitera faptul că ruta prin Balcani pentru imigranții și refugiații care provin din Siria, Pakistan, Afganistan, Algeria, Libia, Maroc, Palestina și Irak, ar trebui să rămână închisă.

În opinia lui Orban, „Europa încă face greșeli serioase”. „I-am spus premierului Markovic că, dacă au probleme serioase cu imigranţii, Ungaria este dispusă să ajute Muntenegru să îşi apere frontierele. Nu doar Muntenegru, ci întreaga UE. Uniunea Europeană are nevoie şi de Muntenegru”, a declarat Orban, explicând că nu contează economia şi perspectiva politică a unei ţări, ci capabilitatea de a îşi apăra teritoriul şi identitatea culturală.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page