top of page

„UE trebuie să îl readucă pe Trump unde îi este locul”


Relația dintre Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii s-a deteriorat drastic din momentul în care vedeta de televiziune și miliardarul Donald Trump a făcut schimb de ștafetă cu fostul președinte american, Barack Obama. Personalitatea controversată a noului președinte a ridicat foarte multe obstacole în vederea menținerii politicii internaționale dar și a relațiilor dintre SUA și mediul său extern. Cunoscute ca fiind nu două tabere separate, cu un partener de nădejde unul pentru celălalt, Uniunea Europeană și superputerea lumii au trecut prin multe provocări împreună. În fond, se zvonește că blocul comunitar ar fi luat naștere la recomandarea unui fost agent CIA, iar Statele Unite ale Americii, că ar avea nevoie de UE pentru importuri, exporturi dar cel mai important, pentru a promova intens o politică de denigrare la adresa Rusiei, pe care o blochează cu ajutorul statelor membre NATO.

Situația dintre cele două a devenit una recalcitrantă imediat după ce liderul SUA, în al cărui CV stă negru pe alb faptul că nu are nicio experiență politică, adoptă decizii iminente bazate pe instinct și propriile păreri. La fel s-a întâmplat și în cazul retragerii americanilor din Acordul climatic de la Paris, a Acordului nuclear cu Iranul sau scoaterea SUA din Consiliul ONU pentru drepturile omului.

Dacă de la distanță acuzațiile și insultele la adresa liderilor europeni par să aibă frâu liber, la ultimul summit NATO, unde, Trump a trebuit să stea față-n față cu cei mai mari oficiali ai Uniunii Europene, situația nu a fost diferită. Curajos peste măsură, președintele american „a trântit pe jos” cu Germania în mod desoebit dar și cu celelalte state membre NATO forțându-le să accepte creșterea bugetului de apărare la 2%.

Mulțumit de repertoriul și rezultatele obținute, Trump și-a continuat drumul către o vizită oficială în Marea Britanie și în Finlanda, unde a avut loc întâlnirea cu Vladimir Putin. La întoarcerea în Statele Unite ale Americii, Trump a continuat să se laude cu succesul său manifestat printr-o atitudine demnă de cel mai puternic om al planetei. Această preocupare însă este vehement condamnată de europeni, care nu au ezitat să iasă în față și să admită că este timpul ca Donald Trump să fie readus unde îi este locul.

Mai politicoasă, respectuoasă și elegantă în discurs, Uniunea Europeană a ajuns la limita răbdării și acceptării comportamentului și atitudinii președintelui american. Conștienți că relația dintre cele două trebuie să fie una de interdependență, liderii de la Bruxelles au manifestat cu multă răbdare o poziție maleabilă în fața acestuia, însă schimbarea tuturor deciziilor și imposibilitatea de a fi pe aceeași lungime de undă cu noua viziune a lu Trump, îi determină să refuze să „îi mai facă jocul”. Retragerea Statelor Unite ale Americii din Acordurile pe care foștii președinți americani le-au găsit a fi benefice, i-a adus pe europeni în punctul în care nu mai pot „înghiți” nimic din ceea ce vine de după Ocean.

O lovitură puternică dată direct la adresa Uniunii Europene este cea a măsurilor comerciale aplicate de SUA, iar acest comportament nu mai poate fi tolerat de către autoritățile celor trei instituții europene. Cu mult curaj, săptămâna aceasta, comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan a ieșit public înfruntându-l pe Trump fără nicio reținere. În opinia acestuia, Uniunea Europeană trebuie să riposteze dur la măsurile comerciale aplicate de Donald Trump, readucându-l pe acesta unde îi este locul. Mai mult, Hogan pledează pentru acorduri individuale cu statele americane, evitând un contact direct cu Casa Albă.

„Eu sunt adeptul abordărilor dure. Pentru că, după cum bine ştiţi, nu îmi plac abordările blânde. Metoda pentru o persoană care încearcă să te intimideze într-un mod iresponsabil este să îi ripostezi prin intimidare. Dacă Uniunea Europeană, care are 500 de milioane de locuitori, este unită, vom reuşi să îi arătăm preşedintelui Donald Trump eroarea în care se află. O atitudine fermă şi constantă îl va readuce pe acest om unde îi este locul. Pentru că, altfel, el va continua cu toate activităţile economice, dacă reuşeşte să scape fără urmări după aceste măsuri”, a transmis oficialul Uniunii Europene, condamnând fără vehement „atitudinea naţionalistă” a președintelui american, Donald Trump.

Mai mult, acesta consideră că este necesară evitarea negocierilor directe pe teme comerciale cu Președinția Statelor Unite, propunând o variantă care să îl ocolească pe Donald Trump. „Trebuie să mergem la nivelul de mai jos, la cel administrativ, la sistemul federal, direct la statele americane, în loc să ne mai bazăm pe Casa Albă", a menționat comisarul UE pentru Agricultură.

Între timp, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker se pregătește pentru vizita sa oficială în Statele Unite, în cadrul căreia va purta discuții pe teme comerciale cu Donald Trump, în contextual în care, cel din urmă a impus taxe vamale la importurile de oțel și aluminiu care vin din Uniunea Europeană.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page