top of page

Președintele Turciei consideră noua lege israeliană privind „statul-națiune” ca fiind una fascistă


În timp ce Turcia este luată în colimatoriu de Uniunea Europeană din cauza acțiunilor controversate ale președintelui Recep Erdogan având ca obiectiv reformatarea întregii țări de după lovitura de stat eșuată în iulie 2016, Israelul face subiectul de observație al Organizației Națiunilor Unite din cauza conflictului militar cu palestinieni din Fâșia Gaza. Ambele state afirmă că acționează conform dreptății și că rezultatele trebuie să protejeze poporul lor și să convingă breasla politicii internaționale că liderii lor au avut dreptate.

Dacă Recep Erdogan s-a autoresponsabilizat cu curățarea Turciei de trădători și suspecți de trădare, desfășurând referendumuri și alegeri anticipate prin care a urmărit să își întărească autoritatea, premierul israelian, Benjamin Netanyahu se vede îndreptățit să readucă poporul evreu înapoi în Israel, mizând pe faptul că evreii sunt copiii lui Dumnezeu iar Ierusalimul este capitala moștenire din istoria biblică.

La scurt timp după ce Parlamentul din Israel a decis votarea unei legi care să schimbe denumirea statului în Constituție, condiționând definirea cetățenilor israeliți de necesitatea de a fi evreu, Recep Erdogan a simțit nevoia să reacționeze promt, criticând inițiativa everilor israeliți. În fapt, nu este prima dată când președintele Turciei lansează acuzații la adresa premierului Netanyahu, acesta defăimându-l pe israelitul evreu de câte ori a ales să atace musulmanii palestinieni din Fâșia Gaza. Fără să fie deloc afectat de părerea lui Erdogan, Benjamin Netanyahu consideră promulgarea schimbării definiției persoanei israelite o victorie prea mare pentru a fi umbrită de replicile unui lider musulman. Mai mult, Netanyahu nu s-a putut abține și i-a reamintit lui Erdogan că ar fi cazul să se ocupe de starea țării sale și mai mult, să se concentreze pe explicarea la nivel internațional a morților produse la granița sa cu Siria.

Baia de sânge de la jumătatea lunii mai pe care decizia de atac a premierului israelian la adresa Fâșia Gaza a produs-o fără nicio resemnare, l-a determinat pe Recep Erdogan să se comporte ca un apărător al tuturor musulmanilor din întreaga lume. Condamnând aspru atitudinea atutoritară a lui Benjamin Nrtanyahu, Erdogan nu a ezitat să compare tratamentul rezervat de Israel palestinienilor din Fâșia Gaza, cu persecuția evreilor în Europa din perioada naziștilor.

„Nu este nicio diferenţă între atrocităţile suportate de poporul evreu în Europa în urmă cu 75 de ani şi brutalitatea suferită de fraţii noştri din Gaza. Un popor care a suportat tot felul de torturi în lagărele de concentrare în cel de-Al Doilea Război Mondial îi atacă acum pe palestinieni utilizând metode similare celor naziste. Ce face Israelul este banditism, brutalitate şi terorism de stat” a declarat Erdogan, imediat după ce Israelul s-a arătat mândră de victoria obținută în calmarea spiritelor de la Fâșia Gaza.

La mai bine de o lună de la acuzația de „genocid”, Parlamentul israelian aprobă o lege care reprezintă din nou un atac la adresa musulmanilor; de data aceasta, unul direct chiar și la adresa compatrioților cu care împart Israelul. Definind „statul națiune” ca poporul aparținând evreilor, noua lege a declanșat o adevărată dispută dintre evrei și restul lumii. Votată cu 65 de voturi pentru, 55 împotrivă și 2 rețineri, Netanyahu s-a declarat învingător în multe lupte pe care le-a evitat cu această decizie. „Acesta este un moment hotărâtor în istoria statului Israel care inscripționează în marmură, limba noastră, imnul nostru și steagul nostru”, a transmis premierul israelian, Benjamin Netanyahu după vot. Potrivit animanews.org „mai mulți parlamentari arabi-israelieni și-au exprimat cu voce tare indignarea” însă, inițiatorul legii, deputatul Avi Dichter refuză să le asculte păsurile. „Acum 121 de ani, la Basel, a fost prezentată aceași propunere ca cea prezentată astăzi în Knesset – casa națională a statului națiunii evreiești. Această lege este un răspuns puternic pentru cei care cred că Israelul nu este țara poporului evreu. Nici o minoritate nu poate declara și schimba simbolurile statului. Această lege fundamentală nu dăunează limbii arabe și nu dăunează nici unei minorități. Israelul nu este o țară bilingvă și și nici nu a fost cazul. Israelul este statul națiunii poporului evreu și garantează majoritatea fără a prejudicia minoritatea” afirmă Ditcher.

După cum era de așteptat, președintele Turciei nu a răbdat și a lansat din nou o serie de acuzații la adresa noii legi israeliene. În opinia acestuia, definirea Israelului ca fiind „statul-națiune al poporului evreu” legitimează oprimarea și arată că Israelul este o țară rasistă și fascistă. „această măsură a arătat, indubitabil, că Israelul este statul cel mai sionist, cel mai fascist şi cel mai rasist din lume”, a precizat Erdogan, adăugând că „Israelul s-a dovedit a fi un stat terorist prin faptul că îi atacă cu tancuri şi artilerie pe palestinieni şi că spiritul lui Adolf Hitler a reapărut în rândul unora dintre demnitarii israelieni”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page