top of page

Ryanair la un pas de colaps. Compania aeriană trece printr-o criză fără precedent


Fenomenul globalizării servește nu doar intereselor politice ale liderilor lumii, ci inclusiv oamenilor de pretutindeni. Ideea de a „micșora” planeta și a transforma conglomeratul de state într-una singură, purtând specificul aceleiași culturi și stil de viață, a determinat ulterior, extinderea libertății de circulație. Astăzi, ființa umană poate călători cu mult mai multă ușurință datorită ridicării frontierelor, costului redus la biletele de avion, internaționalizarea limbii engleze, ofertele pachet pentru turiști, promovarea în mass media și pe rețelele de socializare a unor destinații „must see”, dar și pentru că în noul motto al generațiilor secolului XXI propune o viață cosmopoliă în cadrul căreia stabilitatea se dispersează în fața „traversării” lumii în lung și lat.

În Europa, Spațiul Schenghen susține intens această circulație, mai ales că cele 30 de state membre au decis ridicarea oricărei granițe fizice și eliminarea controalelor. Acest proces recomandă europenilor să preia mentalitatea și comportamentul celor de peste occean, desfășurând un tranzit fără margini dintr-o țară în alta. Fie că aceștia călătoresc în scop turistic, că își schimbă locuința sau merg la studii în străinătate, cetățenii europeni găsesc astăzi, călătoriile cu avionul, mai avantajoase și mai sustenabile decât cele cu trenul, mașina sau pe apă.

Cunoscută ca fiind una dintre cele mai profitabile companii aeriene, Ryanair s-a bucurat foarte mulți ani la rând de succesul titulaturii de „cea mai mare companie aeriană low cost”. Originară din Irlanda, Ryanair a trecut repede de la lider de piață în ceea ce privesc companiile aeriene low cost, într-un rival pentru mulți alți competitori, cel mai mult, deosebindu-se Norwegian airline. Lupta pentru a nu pierde teren în fața noilor venite, a determinat Ryanair să ia câteva decizii manageriale care au afectat drastic resursele umane. Astăzi, grevele masive și știrile negative despre situația de la Ryanair par că nu se mai sfârșesc, iar numărul clienților a început să fie afectat de această criză fără precedent.

Prețul biletelor, cunoscut ca fiind pentru mulți ani consecutivi, cel mai mic din Europa, a clasat compania aeriană irlandeză în topul celor mai căutate mijloace de transport pe care aerului. Aceastei revoluționare strategii i se mai adaugă și faptul că unul dintre obiectivele principale ale Ryanair este punctualitatea, țintă atinsă cu multă strictețe de fiecare dată. Cu o istorie de peste 32 de ani, compania aeriană se poate mândri cu un palmares de 2.000 de zboruri zilnice în 222 destinații; un număr de 430 de aeronave Boeing 737-800 noi în funcțiune, 240 de aeronave Boeing 737 noi comandate și 13.000 de profesioniști în domeniul aviației. Cu 130.000.000 de clienți în acest an și cu o cifră estimată de 200.000.000 de pasageri în 2024, irlandezii se consideră cea mai avantajoasă companie aeriană.

Din păcate însă, realitatea inopinantă le-a stricat planurile celor de la Ryanair. În cursul acestei săptămâni, conducerea companiei aeriene a transmis pe cale oficială că a anulat 600 de zboruri programate pentru săptămâna viitoare, din cauza unor greve masive ale echipajelor de zbor din Belgia, Spania și Portugalia. Această decizie condamnă peste 50.000 de pasageri la o situație de criză neprevăzută, aceștia fiind doar clienții care urmau să zboare cu Ryanair în zilele de 25 și 26 iulie. Potrivit agenției de presă, Mediafax, „Ryanair şi-a cerut scuze public pentru situaţie. Compania a contactat deja pasagerii afectaţi şi a anunţat că dacă un pasager nu a primit un apel sau un mesaj, înseamnă că zborul său nu afost afectat”.

Grevele echipajelor din Europa succeed rapid în urma unei mișcări similare desfășurate în data de 12 iulie de către piloții companiei, cerând salarii mai mari și un program de lucru mai scurt. Aproximativ 100 din cei 350 de piloți irlandezi ai companiei au ales să declanșeze prima lor grevă, „cerând un sistem de salarizare mai transparent, promovări şi transferuri, în vederea limitării a ceea ce sindicatul FORSA/IALPA susţine că ar fi libertatea excesivă a conducerii de a dispune de carierele angajaţilor”, potrivit cancan.ro.

Anul acesta, din cauza nemulțumirilor angajaților și presiunea care s-a creat în urma unui val de știri despre situația sindicaliștilor Ryanair, compania aeriană a traversat mai multe incidente la bord, dezamăgindu-și pasagerii, care, mărturisesc că până când compania nu își rezolvă problemele interne, nu pot avea aceiași încredere în profesionalismul acesteia. Acuzând condiții de muncă exagerate, personalul Ryanair din Italia, Portugalia, Belgia și Spania au anunțat cu organizarea concomitentă a unei greve la finalul lunii iulie. Potrivit economica.net, angajații se plâng că operează în condiții de lucru nesatisfăcătoare și că în timp ce compania este axată mai mult pe client, își tratează personalul într-un mod inuman.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page