Președintele Comisiei Europene transmite că „eforturile SUA de a diviza Uniunea Europeană sunt în za


Ocupați cu un proces de negociere a condițiilor de separare dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie, liderii de la Bruxelles trebuie să facă față mai multor provocări care pun presiune pe situația curentă a blocului comunitar. Forțați să găsească soluții urgente, definitive și cu beneficii pe termen lung în ceea ce privește invazia migraționistă pe teritoriile UE, oficialii celor trei instituții europene (Comisia, Parlamentul și Consiliul) s-au trezit ținuta unor critici care nu fac altceva decât să accentueze criza de imagine și încredere prin care trece Uniunea.

Dacă britanicii au lăsat să se înțeleagă că aderarea la blocul comunitar atrage cu sine o serie de efecte secundare irevocabile, astăzi, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia sau Italia, sunt doar câteva dintre statele membre care au intrat în polemică cu oficialii de la Bruxelles reproșându-i protecționismul Franței și al Germaniei, în timp ce statele din Est sunt condamnate să suporte tot greul. În ceea ce privește invazia refugiaților și a migranților, țările care deschid granițele Uniunii Europene se văd forțate să rezolve o situație de criză, luptându-se cu un număr colosal de străini pe care sunt obligați să nu îi lase să pătrundă mai departe spre UE.

La toată această provocare, șefilor din conducerea blocului comunitar li se mai adaugă și părerile celui mai puternic om de pe planetă, în cadrul cărora, Uniunea Europeană este o greșeală și ar fi spre binele tuturor să repete exemplul Marii Britanii. Fie că vorbește de la Casa Albă, din timpul vizitelor oficiale sau chiar de pe teritoriul Europei în urma deplasărilor făcute aici, Donald Trump nu ratează să acuze Uniunea Europeană de încercarea de a „fura” indepedența și autonomia statelor membre, în schimbul unui ajutor economic, condiționat.

Epuizat de atacurile repetate ale lui Trump, președintele Comisiei Europene iese public și transmite că oricât de multe provocări amenință activitatea blocului comunitar, eforturile Statelor Unite ale Americii de a diviza Uniunea Europeană sunt în zadar.

Scoatearea SUA din Acordul climatic de la Paris pe motiv că Donald Trump nu este suficient de convins că ar exista o încălzire globală, i-a șocat pe europeni. Obișnuiți cu o conduită impecabilă, deschidere la dialog și eleganță în discurs, liderii europeni consideră mandatul actualului președinte american ca o provocare la adresa Uniunii Europene. În fapt, pe lista chestiunilor ce necesită rezolvare urgentă (listă care cuprinde printre altele, încheiarea unui Acord cu Marea Britanie în ceea ce privește Brexitul și calmarea spiritelor, asigurându-și statele membre că solidaritatea Uniunii Europene față de imigranți și refugiați nu înseamnă prăbușirea blocului comunitar) a apărut de curând și soluționarea relațiilor cu SUA.

Dezacordul dintre opiniile lui Donald Trump și ale liderilor UE au atins un punct culminant în momentul în care președintele american a decis să retragă Statele Unite ale Americii din Acordul nuclear cu Iranul. După mai multe încercări de a-i influența decizia acestuia, liderii europeni s-au trezit cu o serie de neînțelegeri și neconcordanțe, atunci când SUA erau implicate în discuție.

Sprijinul total pe care Trump nu s-a sfiit să îl arate Marii Britanii și deciziei istorice de a se separa de către Uniunea Europeană a atins cote maxime atunci când Th