top of page

„UE trebuie să știe că Marea Britanie se pregătește și pentru un Brexit fără un acord cu blocul comu


Având în vedere eforturile Uniunii Europene de a sprijini procesul de dezvoltare economico-administrativă a statelor sale membre, nimeni nu ar fi putut prezice o criză de proporții care ar fi făcut ca blocul comunitar să treacă printr-o perioadă extrem de dificilă, ajungând-se până în punctul limită în care se discută despre căderea UE. Dacă până acum, liderii de la Bruxelles aveau în control situația statelor membre și cu ajutorul unei colaborări excelente, relația externă a UE, invitația solidară a Cancelarului german, Angela Merkel la adresa tuturor celor defavorizați din țările Orientului Mijlociu și Africii de Nord, a declanșat o invazie fără precedent a imigraților și refugiaților.

Valul străinilor care au pătruns pe teritoriul Uniunii Europene a devenit brusc cea mai mare problemă a blocului comunitar. Neștiind cum să facă față unei astfel de încercări, Comisia Europeană a propus obligativitatea statelor sale membre de a prelua un număr specific de străini sub cote distribuite chiar de un calcul făcut la Bruxelles. Din păcate, această decizie a atras cu sine foarte multe nemulțumiri dar și patru refuzuri vehemente. Între timp, cea mai răsunătoare contradicție pe această temă cu Uniunea Europeană a devenit rapid, cea a britanicilor, care, după ce au încercat să negocieze obligativitatea supunerii acestor cote, au înțeles că blocul comunitar este mai degrabă o închisoare și că aderarea la UE le-a luat fără drept de apel, indepedența și autonomia. După un referendum de opinie organizat în data de 23 iunie 2016, guvernul Marii Britanii a ales să respecte dorințele cetățenilor săi și în luna martie a lui 2017, premierul Theresa May a invocat Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona. Aflate într-un proces de negociere a condițiilor de separare, cele două tabere sunt în momentul acesta la nouă luni distanță ca Brexitul să devină oficial. În timp ce europenii acuză un ritm exagerat de lent în cadrul procesului, dând vina pe faptul că britanicii nu știu ce vor, noua abordare a separării, văzută de Theresa May prin crearea unei zone de liber schimb de după Brexit, a stârnit o adevărată criză politică la Londra. Demisiile dar și criticile survenite au făcut ca starea de spirit în Marea Britanie să devină una și mai încinsă.

Presată de timp, de protestele propriilor cetățeni care cer repetarea referendumului din 23 iunie 2016, de amenințările investitorilor străini precum că vor închide afacerile și se vor muta pe alte teritorii UE dar și de constrângerile liderilor de la Bruxelles, așteptând o atitudine mai maleabilă de la Londra, premierul Theresa May a propus la începutul lunii iulie, o direcție „controversată” în ceea ce privește Acordul cu UE. Acuzată că este dispusă să facă un compromis, că nu ține cont de voturile britanicilor, că scoate Marea Britanie din blocul comunitar dar o transformă într-o colonie a acestuia sau că nu știe exact viitorul britanicilor de după Brexit, Thresa May a devenit rapid ținta unor critici dure, după ce a propus crearea unei zone de liber schimb cu UE, de după Brexit. „Premierul Theresa May a reuşit să adopte o poziţie consolidată a Cabinetului său în sensul unei noi viziuni asupra unui Brexit flexibil. Comunicatul de trei pagini emis de Guvernul de la Londra după reuniunea-maraton desfăşurată vineri în reşedinţa de vară a premierului din zona Chequers constituie una dintre cele mai semnificative schimbări în materie de politici economice de la referendumul din 2016 prin care s-a decis ieşirea Marii Britanii din UE. Dar viziunea Theresei May rămâne incompletă, iar comunicatul este presărat cu ambiguităţi pe care va fi nevoită să le confrunte în contextul în care vrea să obţină câştiguri în relaţia cu Bruxellesul fără a pierde susţinerea Partidului Conservator ori a Parlamentului", publică Financial Times, în timp ce agenția națională de presă, Mediafax, comentează că „Guvernul de la Londra vrea o zonă de liber-schimb pentru produse la care să participe Marea Britanie şi Uniunea Europeană, prin armonizarea continuă a reglementărilor europene în privinţa mărfurilor”.

Total în dezacord cu noua abordare, Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis și-a dat demisia, fiind urmat de nimeni altul decât Ministrul Afacerilor Externe, Boris Johnson. Dezamăgită de aceste două gesturi, dar cu o atitudine elegantă și politicoasă, Theresa May le mulțumește pentru sarcinile împlinite în guvernul său și privește la fel de vehement către perspectiva unui Brexit care nu mai are cale de întoarcere. Deși puternic zguduit de această criză inopinantă, guvernul de la Londra a declarat săptămâna aceasta că „UE trebuie să știe că Marea Britanie se pregătește și pentru situația în care nu se va ajunge la un acord” chiar dacă dorința inițială este de a lupta pentru unul. „Trebuie să ne asigurăm că facem şi acele pregătiri pentru lipsa unui acord în timp ce negociem cu Uniunea Europeană pentru a ajunge la o înţelegere ... Uniunea Europeană nu trebuie să aibă nici o îndoială că noi facem aceste pregătiri”, a transmis însăși Theresa May.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page