Macedonia se pregătește pentru aderarea la Uniunea Europeană
În ciuda faptului că Uniunea Europeană trece printr-o perioadă nu tocmai favorabilă, fiind extrem de afectată de criza imaginii create de invazia migranților și a deciziei de separare a Marii Britanii, Macedonia consideră că aderarea la blocul comunitar o poate ajuta să depășească momentele dificile de astăzi și să se înscrie în rândul statelor care aspiră la un curent european. Umbrită de mai multe scandaluri, țara din sudul Europei vede Uniunea Europeană ca pe o forță neclintită în fața provocărilor și în cadrul căreia toate statele membre au o șansă la un viitor solid. Ignorând criza de identitate și scăderea încrederii în instituțiile de la Bruxelles, Macedonia este pregătită să pornească pe lungul drum al efoturilor politice, economice și sociale, la capătul căruia, aderarea la blocul comunitar este văzută ca o victorie a istoriei moderne macedoniene.
Disputa pe care fostul stat iugoslav o duce de ani de zile cu Grecia în vederea schimbării numelui, acuzat că ar reprezenta o amenințare la adresa teritorială grecească, a determinat de-a lungul primei jumătăți a acestui an, o serie de decizii la nivelul conducerii macedoniene. Grecii cer ca Macedoniei să îi fie interzis să își folosească numele întrucât în nordul Greciei există deja o regiune cu acest nume (fiind în fapt un simbol cultural și anume, locul unde Alexandru cel Mare s-a născut acum 25 de secole). Pentru a pune capăt unor neînțelegeri masive și a protestelor în masă, atât Skopje cât și Atena au căzut de acord să intensifice negocierile schimbării numelui Macedoniei, mai ales că aceasta are în plan două mari ținte; și anume: aderarea la Uniunea Europeană și la NATO. Potrivit gandul.info, „Grecia, care deţine drept de veto în ceea ce priveşte admiterea în ambele organizaţii, consideră că denumirea fostului stat iugoslav reprezintă o revendicare teritorială pentru una din regiunile sale nordice, care poartă acelaşi nume”.
În vederea re-denumirii țării, premierul macedonian, Zoran Zaev puncta la finalul lunii februarie că sugestiile primite sunt: „Republica Macedoniei de Nord, Republica Macedoniei de Sus, Republica Macedonia Vardar şi Republica Macedoniei (Skopje)”. Procesul schimbării numelui nu este unul atât de ușor pe cât s-ar crede, mai ales că, la auzul acestei vești, cetățenii macedonieni au ieșit în stradă protestând violent.
În ciuda acestor contestări vehemente, fosta Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei a decis să își schimbe numele și să devină Republica Macedonia de Nord. Astfel, deși întrunea toate condițiile, schimbarea numelui țării cu o populație de 2 milioane de locuitori, conferă acesteia mai multe șanse să adere la Uniunea Europeană și la NATO. De altă parte însă, Rusia nu vede cu ochi buni aderarea Macedoniei la NATO, considerând această „manevră” unul din planurile americanilor de a limita puterea Rusiei folosindu-se de țările din Europa pe Est. „Cred că Zaev (n.r – premierul Macedoniei) își asumă un risc mare, pentru că el consideră că va spori șansele țării să devină membră a Alianței. Oamenii își vor aminti de Zaev ca fiind cel mai mare politician de la fostul președinte Kiro Gligorov”, a spus Reuf Bajrovic, fost ministru în Bosnia și Herțegovina.
Aderarea la NATO ar putea lua patru ani tocmai pentru că înainte de aceasta, macedonienii trebuie să parcurgă mai multe etape. „Mai întâi, însă, trebuie ca acordul privind schimbarea numelui să fie urmat de un referendum, întrucât Constituția țării trebuie schimbată. Acesta ar putea fi organiza în toamnă. Pe de altă parte, președintele macedonean Gorge Ivanov a anunțat că se opune acestui acord cu Grecia” informează stirileprotv.ro. „Aderarea Macedoniei la NATO ar fi un mare câștig pentru organizație, într-un moment în care sunt tot mai multe temeri privind creșterea influenței Rusiei în Balcanii de Vest. Evident, sunt anumite îngrijorări că Moscova va încerca să saboteze cumva semnarea acordului, de exemplu, încercând să influențeze rezultatul referendumului din Macedonia. Având în vedere că există dovezi că Rusia s-a mai implicat în alegerile din alte țări, țările occidentale ar trebui să fie îngrijorate cu privire la acest aspect”, și-a dat cu părerea James Ker-Lindsay, expert pe zona Balcanilor la Școala de Economie din Londra.
Cu promisiunea că va începe procesul de schimbare a numelui, Macedonia a primit săptămâna aceasta o vizită mult așteptată. Conform antena3.ro, „Comisarul UE pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Johannes Hahn, a mers în vizită la capitala macedoniană Skopje, cu scopul de a marca începutul procesului de monitorizare, necesar pentru aderarea Macedoniei la Blocul comunitar. Astfel, Macedonia va începe, săptămâna aceasta, procesul tehnic de monitorizare pentru a se pregăti de discuţiile privind aderarea la UE, care ar putea începe în luna iunie, anul viitor.”