top of page

Theresa May cere susținere politică în vederea continuării Brexitului


Procesul de negociere a condițiilor de separare dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană întâmpină din ce în ce mai multe dificultăți. Dacă cea mai mare dintre problemele celor două tabere se estima a fi disputa costurilor de despărțire, astăzi, tabăra britanicilor resimte o oarecare presiune. În timp ce liderii de la Bruxelles tratează cu mai mult calm procesul negocierilor așteptând din partea guvernului de la Londra o ofertă concretă în ceea ce privește încheiarea unui Acord care să faciliteze viitorul ambelor direcții de după Brexit, premierul Theresa May și miniștrii săi sunt forțați să accelereze ritmul de soluționare a situației cu care se confruntă cetățenii săi dar și imigranții stabiliți în Marea Britanie.

Spre deosebire de Uniunea Europeană care trebuie să facă față insistențelor statelor membre în privința rezolvării urgente a fenomenului migrației și îndeosebi, sarcina liderilor de la Bruxelles în vederea reformării politicii blocului comunitar, implementând un plan de ieșire din criza de imagine, Marea Britanie trebuie să ia în calcul protestele taberei britanicilor pro-europeni, amenințarea investitorilor străini conform cărora la oficializarea Brexitului vor părăsi Regatul Unit, insistențele Scoției de a nu fi trasă în jos odată cu celelalte membre ale Marii Britanii, viitorul financiar dar și social al națiunii și stabilirea unui Acord cu Uniunea Europeană în cadrul căruia să se asigure că își protejează cetățenii stabiliți pe teritoriul blocului comunitar.

O susținere politică venită din partea parlamentului și a miniștrilor săi, ar fi ajutat-o foarte mult pe Theresa May în demersul concertizării unei structuri solide a divorțului de Uniunea Europeană. Din păcate însă, demisiile fulminante ale Ministrului pentru Brexit, David Davis și Ministrului britanic de Interne, Boris Johnson au determinat o situație fără precedent în poziția Londrei cu privire la procesul de negociere cu UE. Primind critici aspre la adresa noii abordări a Brexitului, Theresa May s-a trezit inopinant cu doi miniștri importanți, ieșind din cercul celor care reprezentau stâlpii de rezistență ai celei mai dificile provocări din agenda politică a britanicilor. Astăzi, ajunsă la capătul puterilor, premierul britanic face apel la colegii săi pentru a întări poziția Londrei față de Uniunea Europeană.

Presată de timp dar și de faptul că liderii blocului comunitar sunt nemulțumiți de progresele înregistrate în procesul de negociere a condițiilor de separare, Theresa May a hotărât cu opt luni înainte de oficializarea Brexitului că trebuie să adopte o abordare mai maleabilă. Văzută ca un compromis major, propunerea prim-ministrului britanic de a crea o zonă de liber-schimb cu Blocul comunitar, a stârnit numeroase critici dar și acuzații din partea britanicilor care se aștepta ca Marea Britanie să ia în serios Brexitul, transformându-l într-o separare definitivă și dură.

Nemulțumiți de faptul că Theresa May vede negocierea cu liderii de la Bruxelles ca pe o posibilitatea de a satisface ambele părți, dând astfel dreptul europenilor de a trata Marea Britanie după 19 martie 2019 ca pe o colonie, David Davis și Boris Johnson au decis să nu își mai asocieze numele cu un proces ale cărui condiții nu sunt de acord. La fel de surprins de propunerea prim-ministrului britanic, s-a arătat chiar și președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, punctând că în opinia sa, nu crede că noua abordare a a Londrei privind Brexitul ar fi fost ceea ce britanicii ar fi votat la referendumul din data de 23 iunie 2016. „Aş vrea să văd că vor găsi o rezolvare pentru a avansa rapid, indiferent ce vor decide. Oamenii au votat pentru despărţire, aşa că probabil asta vor face. Dar poate că iau un traseu puţin diferit, aşa că nu ştiu dacă este ceea ce au votat ei” a menționat Trump înainte de vizita oficială din Marea Britanie, unde a întâlnit-o atât pe Theresa May cât și pe regina Elisabeta a II-a.

Pusă la zid pentru inițiativa sa, ministrul britanic a cerut criticilor din Partidul Conservator să îi susțină planurile în negocierile privind Brexitul, avertizând că altfel, există riscul de a nu se mai produce nicio separare de UE. „Mesajul meu adresat ţării în acest sfârşit de săptămână este simplu: trebuie să menţinem privirile aţintite asupra premiului. Dacă nu facem aşa, riscăm să ajungem în situaţia de a nu mai exista niciun Brexit”, a transmis Theresa May.

Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „Theresa May pare să asocieze ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană cu propria supravieţuire politică, în contextul în care şi-a atras critici dure din partea colegilor din Partidul Conservator şi a preşedintelui SUA, Donald Trump, din cauza strategiei aplicate în negocierile cu Uniunea Europeană”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page