top of page

David Davis, ministrul britanic pentru Brexit, a demisionat.

Parcursul separării de Uniunea Europeană a devenit din ce în ce mai greu pentru Marea Britanie, din moment ce timpul se scurge cu repeziciune, liderii europeni se arată nemulțumiți de progresele înregistrate în cadrul negocierilor pentru Brexit, iar ieri, David Davis, ministrul britanic însărcinat cu divorțul dintre cele două tabere, și-a prezentat demisia. La numai opt luni de la finalul procesului de negociere a condițiilor de separare, lucrurile par să se precipite foarte mult în tabăra autorităților de la Londra, confruntându-se începând de ieri, cu o criză politică neașteptat. La această situație se mai adaugă și protestele britanicilor pro-europeni care au decis să petreacă vara scandând numele Uniunii și dorința de a participa la un al doilea referendum de opinie, la fel ca cel din data de 23 iunie 2016.

Cu toate că perspectivele britanicilor de dinainte de oficilalizarea Brexitului nu par extraordinare, ministrul britanic, Theresa May, garantează că guvernul său nu va renunța la lupta pornită în data de 19 martie 2017, când s-a invicat Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona. Conform prim-ministrului, Uniunea Europeană a fost un partener de excepție pentru Marea Britanie, până când cea mai mare criză umanitară de după cel de-al Doilea Război Mondial a scos la suprafață imaginea unei uniuni pline de interese și protectoare cu anumite state membre. Impunerea cotelor de repartiție a refugiaților fără a se ține cont de situația curentă a fiecărei țări i-a determinat pe britanici să recunoască faptul că dezavantajul de a fi parte din blocul comunitar cântărește mai mult decât setul de beneficii. Pierderea independenței și a autonomiei sunt doar două dintre elementele pentru care britanicii luptă să le recâștige.

Afectată de o criză de imagine fără precedent, Uniunea Europeană face tot posibilul ca le stârnească britanicilor sentimentul de nostalgie și dorința de a se răzgândi asupra deciziei luate. Adoptând o poziție fermă, liderii de la Bruxelles vor să facă din Marea Britanie un exemplu care să le sperie pe celelalte state membre să recurgă la aceiași decizie. Iar până acum, în ciuda efoturilor autorităților europene, britanicii par să piardă teren tocmai din cauza problemelor interne neașteptate.

Acuzat că se „bâlbâie” în procesul de negocieri menit să rezolve problemele identității și culturii naționale a Marii Britanii, guvernul de la Londra a adoptat de curând o nouă abordare propunând crearea unei zone de liber-schimb. Însă, potrivit diplomaților europeni, cel mai probabil, noul plan nu va fi acceptat de Uniunea Europeană. Conform Financial Times, „premierul Theresa May a reuşit să adopte o poziţie consolidată a Cabinetului său în sensul unei noi viziuni asupra unui Brexit flexibil. Comunicatul de trei pagini emis de Guvernul de la Londra după reuniunea-maraton desfăşurată vineri în reşedinţa de vară a premierului din zona Chequers constituie una dintre cele mai semnificative schimbări în materie de politici economice de la referendumul din 2016 prin care s-a decis ieşirea Marii Britanii din UE. Dar viziunea Theresei May rămâne incompletă, iar comunicatul este presărat cu ambiguităţi pe care va fi nevoită să le confrunte în contextul în care vrea să obţină câştiguri în relaţia cu Bruxellesul fără a pierde susţinerea Partidului Conservator ori a Parlamentului”.

Țintind un acord precum cel pe care îl are Uniunea Europeană cu Norvegia, Marea Britanie speră să poată avea parte după Brexit, de o zonă de liber schimb pentru produse. „Ca o concesie, Londra ar urma să accepte ca instanţele judiciare britanice să acorde importanţa necesară deciziilor comunitare în cazurile care au legătură cu reglementările europene. Cu alte cuvinte, deşi Marea Britanie va avea jurisdicţie separată după Brexit, Curtea Europeană de Justiţie va avea ultimul cuvânt în interpretarea reglementărilor bilaterale” informează Mediafax.

La numai câteva zile de la această propunere, o veste șoc blochează orice negociere între cele două tabere. David Davis, ministrul britanic pentru Brexit și-a prezentat demisia la începutul acestei săptămâni, justificându-și gestul prin dezacordul său față de poziția guvernului Theresa May în ceea ce privește separarea de Uniune Europeană. Potrivit scrisorii acestuia de demisie, „tendința actuală de politici și tactici arată că pare tot mai puțin probabil ca Marea Britanie să părăsească uniunea vamală și piața unică a Uniunii Europene” iar direcția generală de politică „va lăsa Marea Britanie, în cel mai bun caz, într-o poziție slabă de negociere și, posibil una inevitabilă”.

La auzul acestei vești, reacția Theresei May a fost una pe cât se poate de „oficială”; Adăugând că „îi pare rău pentru demisia lui David Davis”, premierul britanic i-a „mulțumit călduros pentru tot ceea ce a făcut în încercările de a modela ieșirea din UE a Marii Britanii”. În locul acestuia, Theresa May l-a numit pe Dominic Raab (44 de ani) în postul de nou ministru pentru Brexit. Susținător al campaniei pentru Brexit, Raab a ocupat până acum funcția de ministru de stat pentru Locuințe și Planificare.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page