top of page

„Gestionarea migrației ar putea determina supraviețuirea Uniunii Europene”


Cea mai mare criză umanitară de după cel de-al Doilea Război Mondial a îngenunchiat Uniunea Europeană deși declanșarea aceasteia are legătură cu invitația deschisă a Cancelarului german, Angela Merkel la adresa tuturor refugiaților care au nevoie de un adăpost și o nouă șansă la viață. Așteptându-se ca solidaritatea verbală să reprezinte doar un factor de apreciere în ceea ce privește potențialul social și economic la blocului comunitar, liderii de la Bruxelles au înțeles rapid faptul că situația conflictului militar din Siria și sărăcia din Libia și-au mânat cetățenii către alegerea acestei opțiuni, ca fiind singura soluție pentru a-și salva viețile. Din păcate însă, valul invaziei de migranți care au dat năvală peste granițele deschise ale Europei a născut o situație fără precedent în politica internă a Uniunii Europene.

Dacă Angela Merkel nu s-a gândit că oferta făcută refugiaților extracomunitari ar fi o salvare miracol pe care aceștia o așteptau de multă vreme, astăzi, nu doar că autoritățile Uniunii se confruntă cu presiunea statelor membre care insistă să se găsească cât mai repede soluții la problema migrației, dar, înseși partenerii săi au devenit împotriva principiilor blocului comunitar. În timp ce Marea Britanie a decis să facă un pas înapoi recuperându-și independența și autonomia, Polonia profită de faptul că liderii celor trei instituții europene (Parlamentul, Consiliul și Comisia) sunt ocupate cu problema migranților pentru a-și reforma justiția. Italia este un alt exemplu de stat membru care a ales să nu mai asculte de prouncile Comisiei Europene și a început un proces sever de curățare a țării de străini ilegali. Ungaria încă nu se lasă din ideea de a determina Uniunea Europeană să recunoască că libera circulație și cotele obligatorii de repartiție a refugiaților sunt două greșeli majore, iar pe de altă parte, Austria insistă ca autoritățile de la Bruxelles să ia în vedere că soluționarea acestei crize nu poate fi făcută de pe teritoriul blocului comunitar ci exact la sursă, în nordul Africii și Siria.

Admițând că migrația a devenit cea mai mare problemă a Uniunii Europene, săptămâna aceasta, Angela Merkel a precizat faptul că „supraviețuirea blocului comunitar depinde de gestionarea migrației”.

Dacă până în acest moment, în ciuda greutăților și momentelor de tensiune prin care a trecut Uniunea Europeană, niciun lider nu a îndrăznit să recunoască faptul că migrația a devenit atât de iminentă încât blocul comunitar riscă să dispară, săptămâna aceasta, exact cea considerată a fi doamna de fier a Uniunii, reprezentând unul dintre stâlpii de rezistență ai acestuia a făcut publică o afirmație care a zguduit din temelii fundația puternică a celor 28 de state membre. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel a susținut că Uniunea Europeană a ajuns în situația în care este nevoită să le ofere locuitorilor săi o poziție unitară în privința migrației, poziție care să fie atât viabilă juridic cât și realistă.

„Trebuie creat un regim pentru fiecare tip de migraţie, aşa încât oamenii să aibă impresia că legea şi ordinea sunt menţinute”, a explicat Merkel. De altă parte, un reprezentant al Partidului Social-Democrat (SPD) a ținut să specifice că în ceea ce privește acordul stabilit la începutul acestei săptămâni între creștin-democrați (CDU, partidul lui Markel) și partenerii lor bavarezi, Uniunea Creștin-Socială (CSU), că formațiunea sa va pleca din coaliția de guvernare dacă CDU va merge mai departe cu planul de creare a unor zone de tranzit speciale la frontiera dintre Germania și Austria.

„Tabere uriaşe în care refugiaţii sunt închişi timp de săptămâni nu vor ajunge să existe cu SPD în guvern”, a completat secretarul general al social-democraţilor, Lars Klingbeil.

Legat de acordul dintre CDU și CSU privind migrația, Angela Merkel este mulțumită de compromisul la care au ajuns cele două partide. „Vrem, pe de o parte, să înfiinţăm centre de tranzit în Germania şi de acolo să trimitem înapoi (imigranţii) în acord cu ţările de unde solicitanţii de azil au venit şi unde au fost deja înregistraţi. Astfel, spiritul parteneriatului din Uniunea Europeană este conservat şi în acelaşi timp este un pas important pentru ordonarea şi controlul migraţiei secundare şi din acest motiv cred că am ajuns la un compromis bun după negocieri dure şi zile dificile", a menționat Merkel, în calitate de lider al CDU. Conform agenției naționale de presă, Mediafax, „liderul Uniunii Creştin-Sociale (CSU) şi ministru de Interne, Horst Seehofer a anunţat că cele două formaţiuni au ajuns la un acord, confirmând că va renunţa la intenţia de a demisiona din cele două funcţii”. Weekendul trecut, acesta anunțase că va demisiona din cauza disputei cu cancelarul german, legată de tema planului CSU de introducere unilaterală de controale la frontierele Germaniei cu scopul de a limita imigrația.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page