top of page

Franța și-a înlocuit ambasadorul în Budapesta după ce diplomatul „a îndrăznit” să îl laude pe Viktor


Atitudinea președintelui francez, Emmanuel Macron a atras acestuia o serie numeroasă de critici încă de la primele zile ale mandatului său. Considerat a fi nu doar cel mai tânăr președinte al Franței dar și cel mai „îngâmfat”, Macron este văzut de către europeni ca fiind o marionetă a familiei Rothschild, cea mai bogată familie din lume care l-a propulsat pe politician la președinția țării. Războiul cu contracanditata sa, Marine Le Pen a născut ulterior o poziție severă la adresa regimurilor naționaliste și populiste, Macron devenind împreună cu Cancelarul Germaniei, stâlpul Uniunii Europene.

Angajându-se să lupte pentru imaginea blocului comunitar și reformarea încrederii statelor membre în instituțiile UE, președintele Franței se consideră responsabil să pună la punct orice atitudine de răzvrătire la adresa ideologiei principale a Uniunii și a modului în care aceasta își manifestă politica internă. Decizia Marii Britanii de a se separa de UE a atras cu sine și o neînțelegere între opiniile lui Macron și ale premierului Theresa May. La fel s-a întâmplat și în cazul Italiei când președintele Franței a ținut să condamne vehement decizia Ministrului de Interne italian de a nu accepta debarcarea a două nave arhipline cu imigranți în porturile sale, trimițându-le către Spania. Disputa dintre Emmanuel Macron și Matteo Salvini nu a rămas ultimul exemplu în cadrul căruia președintele francez s-a implicat mai mult decât trebuie, considerând că are responsabilitatea de a „curăța” Uniunea Europeană de verigi slabe și lideri a căror opinie este în opoziție cu acesta. La începutul acestei săptămâni, Macron și-a înlocuit de urgență ambasadorul de la Budapesta, pe motiv că diplomatul „a îndrăznit” să îl laude pe naționalistul și populistul prim ministru al Ungariei, Viktor Orban.

Estimând că în Europa populismul se răspândește ca o boală pe care europenii trebuie să o combată mai viguros în loc să critice măsurile guvernelor proeuropene, Emmanuel Macron a început să fie văzut cu ochi suspecți după ce, criticile sale la adresa Italiei au culminat cu refuzul de a nu accepta nava Aquarius (cu 600 de migranți) pe care Matteo Salvini i-a recomandat-o șefului statului francez să o accepte, „dacă tot este așa de solidar cu migranții”. Nemulțumit de imaginea pe care și-a căpătat-o, Macron a solicitat comentatorilor politici să îi critice pe cei care urăsc Europa mai degrabă decât să îl atace pe el.

„Îi poţi vedea cum se întind ca lepra peste tot în Europa, în ţări unde credeam că ar fi imposibil să îi mai vedem, în ţări vecine. Ei (populiştii, n.r.) spun cele mai rele lucruri şi ajungem să ne obişnuim cu asta. Ei provoacă şi nimeni nu este oripilat de acest lucru. Îi acuzăm pe europeni că nu sunt exact cum am vrea noi să fie, dar uităm să îi denunţăm pe cei care nu mai sunt ca noi, pe cei care urăsc (Europa) şi care îşi promovează planurile. Ne obişnuim cu extremele în ţări care au fost ani buni proeuropeni ca noi şi în această chestiune elitele politice, jurnalistice şi de afaceri au o responsabilitate imensă”, a ținut să comenteze șeful Franței.

Printre cei pe care Emmanuel Macron dă vina ca fiind parte a Uniunii Europene dar critici ai politicilor ei și dușmanii consolodării principiilor pe care blocul comunitar se bazează, se află nimeni altul decât premierul Ungariei, Viktor Orban. Acuzându-l pentru atitudinea sa discriminatorie și împotrivirea la adresa Uniunii Europene și a cotei sale obligatorii de primire și integrare a migranților, președintele Franței consideră că Viktor Orban este unul dintre cei mai controversați politicieni ai Uniunii Europene, a căror autoritate trebuie dată jos de la putere și înlocuită cu un șef de guvern pro-european.

Arătând cât de mult este împotriva politicii expuse de către Orban, președintele francez l-a înlocuit la începutul acestei săptămâni pe ambasadorul Franței la Budapesta după ce acesta a lăudat politica anti-migrație lansată de premierul ungar. Astfel, fostul ambasador Eric Fournier a fost înlocuit cu Pascale Andreani. „Greșeala” lui Fournier a fost, potrivit lui Macron, afirmația conform căreia Ungaria este un model privind abordarea față de migranți și că acuzațiile de populism la adresa lui Orban sunt doar invenții ale presei. Mai mult, fostul ambasador francez crede că presa franceză acuză Ungaria de antisemitism doar pentru că încearcă să distrugă atenția de la „adevăratul antisemitism al musulmanilor din Franța și Germania”.

Rugat să își explice decizia, Emmanuel Macron a afirmat că nu este de acord cu viziunea lui Fournier și că aceasta nu reprezintă politica oficială a Franței. „Dacă ar fi spus acest lucru în public, ar fi fost dat afară imediat”, a adăugat președintele francez.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page