top of page

Președintele Consiliului European îi dă ultimatum Marii Britanii privind Brexitul


Timpul rămas până în data de 19 martie 2019, când Brexitul va deveni oficial, este unul încărcat cu multă presiune venită din partea membrilor Uniunii Europene, asupra Marii Britanii. Constrânsă de termenul final, amenințările cu plecarea a unor mari companii străine, perspectivele sumbre ale viitorului în afara blocului comunitar și protestele britanicilor care ies în stradă insistând pentru ca autoritățile să repete referendumul din data de 23 iunie 2016, oferind astfel șansa cetățenilor să își exprime dorința de a rămâne parte din UE, Marea Britanie se confruntă de la zi la zi cu obstacole greu de evitat.

În timp ce străinii se întreabă care va fi soarta imigranților care sunt deja stabiliți în Regatul Unit, dar și a celor care doresc să vină în viitor, tabăra britanicilor își consumă timpul încercând să ceară autorităților soluții pentru ca viitorul fără Uniunea Europeană să fie la fel de bun ca și în perioada când Marea Britanie făcea parte din blocul comunitar. În plus, aceștia fac presiuni uriașe asupra guvernului Theresa May pentru a se asigura că termenii de separare de UE nu va afecta soarta cetățenilor britanici care locuiesc pe teritoriul Uniunii. Acuzați că la fiecare întâlnire nu prezintă nicio propunere concretă și că practic, reprezentanții politici ai Marii Britanii „nu știu ce vor” pentru că nu au încă o idee despre ceea ce înseamnă Regatul Unit în afara blocului comunitar, liderii de la Londra se simt presați să accelereze ritmul de analizare a opțiunilor și luarea unei decizii care, din păcate, are toate șansele să le compromită identitatea și cultura națională.

De altă parte, confruntându-se cu o criză de imagine fără proporții, Uniunea Europeană trebuie să își focuseze toată atenția pe mai multe planuri. Luptându-se cu atitudinea răzvrătită a Ungariei, suprimarea independenței justiției în Polonia, atacurile verbale ale președintelui turc care amenință că va slăbi granițele Uniunii Europene, noua poziție a Italiei direcționată sever către antimigrație și disputele în care se simt forțați să participe cu Statele Unite ale Americii, liderii de la Bruxelles consideră că Marea Britanie este unul dintre cele mai sensibile puncte ale crizei pe care o traversează, fapt pentru care, weekendul trecut au trecut la o nouă abordare a problemei Brexitului.

În ciuda faptului că obiectivul globalizării este reprezentat de unirea (în eforturi) a statelor lumii, impactul pe care un eveniment pozitiv sau negativ, îl revarsă asupra unei societăți se răsfrânge la nivelul întregii planete (spre exemplu, criza financiară declanșată în 2007 pe teritoriul Statelor Unite ale Americii). La fel se întâmplă și invers; anume, efectele unei situații la nivel local au repercursiuni la nivel internațional (conflictul militar din Siria, anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, testele nucleare efectuate de către Coreea de Nord, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană etc).

În ceea ce privește divorțul Regatului Unit de către blocul comunitar, una dintre cele mai surprinzătoare mișcări ale procesului de negociere a termenilor de separare vine exact din partea președintelui Consiliului European, Donald Tusk când, la finalul săptămânii trecute, a avertizat pe premierul britanic, Theresa May „să pună cărțile pe masă și să ofere alternative pentru a depăși diferențele uriașe, dacă nu dorește să părăsească Blocul comunitar fără a ajunge la un acord”.

Potrivit jurnaliștilor europeni, Theresa May se așteaptă ca atitudinea liderilor de la Bruxelles să fie una mai tolerantă, încurajând desfășurarea unui proces de separare manifestat într-un ritm adecvat. Autoritățile europene, în schimb, consideră că în procesul început încă din data de 19 martie 2017 nu s-a concretizat nicio idee propusă, iar timpul nu face altceva decât să prindă în „off side” britanicii sfârșind cu oficializarea Brexitului dar cu niciun acord stabilit. Astfel, Donald Tusk a ținut să declare că „problemele cele mai dificile nu au fost rezolvate și că este necesar un progres rapid pentru a ajunge la un acord până în luna octombrie”.

Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „discuţiile privind termenii ieşirii Marii britanii din Uniunea Europeană în martie 2019 vor continua. Ceea ce se întâmplă la graniţa cu Irlanda rămâne un punct sensibil”. În urma acestui ultimatum, reacția autorităților britanice nu s-a lăsat întârziată. Ținând să demonstreze că își înțelege poziția și că stabilirea unui acord este în interesul lor, britanicii au transmis Uniunii Europene că împărtășesc aceiași dorință, și anume, ca „negocierile să fie făcute într-un ritm mai alert”. Cu toate acestea însă, prim-ministrul britanic, Theresa May nu a putut oferi prea multe detalii deoarece nu a ajuns la un acord cu ceilalți minștri din Cabinetul său, privind perspectiva de viitor a relațiilor cu Uniunea Europeană.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page