top of page

Boris Johnson despre Donald Trump: „Am devenit tot mai convins că există o metodă în nebunia lui”


Istoria arată faptul că relațiile dintre Europa și cel mai puternic stat din lume, depind în mare măsură de „carisma” președintelui Statelor Unite ale Americii. Cunoscute ca fiind o superputere mondială al căror succes se revarsă din domenii precum economia, politica, armata, inovația și influența covârșitoare asupra culturii, SUA și-a câștigat în ultimii zeci de ani, simbolul care desemnează modul de evoluție al planetei.

Dacă, de-a lungul timpului, rivalul concret al Statelor Unite ale Americii a fost Rusia, cu care încă mai concurează în cele mai importante domenii, restul Europei s-a arătat mereu apreciativă la adresa acestora, mai ales că dintotdeauna a existat o oarecare legătură de dependență între cele două. Înainte de alegerea lui Donald Trump ca cel mai recent președinte american, relațiile europenilor și în speță, relațiile Uniunii Europene cu SUA au beneficiat de suportul primului președinte de culoare, care a înțeles că blocul comunitar are în componența sa, o structură puternică, formată din țări cu potențial extraordinar. De altă parte, tot în timpul mandatului lui Barack Obama, NATO a reușit să se extindă deschizând sau suplimentând baze militare în țările de est ale Uniunii Europene (coincidență sau nu, țările care înconjoară Rusia).

Din păcate însă, poziția noului președinte al SUA, pune relația dintre superputerea mondială și Uniunea Europeană într-un impas nemaiîntâlnit. Încă din campania sa electorală, Donald Trump și-a exprimat opinia despre blocul comunitar, numindu-l „o strategie suspectă”, „cu interese ascunse” condus din umbră de Germania. În același context, Trump nu s-a sfiit să judece, jignească sau acuze liderii europeni, criticându-le vehement deciziile „eronate” și politica „egoistă”.

Prea puțin plăcut pentru comportamentul și atitudinea sa răzvrătită, Trump și modalitatea sa de a face politică, continuă să fie subiecte extrem de importante pentru europeni. Decizia de a scoate SUA din Acordul climatic de la Paris, Acordul nuclear cu Iranul și Consiliul ONU pentru dreptul omului a fost primită cu stupoare de liderii europeni care sunt curioși până unde poate merge Trump cu „nebunia” sa. Săptămâna aceasta însă, Boris Johnson, ministrul britanic de Externe iese în față și enumeră trei motive pentru care este tot mai convins că Trump are dreptate.

În ciuda faptului că numeroși lideri europeni au intrat în vizorul comentariilor președintelui american, relațiile oarecum bune, dintre Marea Britanie și Statele Unite ale Americii sub conducerea lui Trump, s-au bazat pe nevoia britanicilor de sprijinul americanilor în vederea încheierii unui acord comercial care să le asigure viitorul economic după ce procesul de negociere a condițiilor de separare de Uniunea Europeană are să oficializeze Brexitul. În fond, prim ministrul britanic, Theresa May a fost primul lider european care a mers în vizită oficială la Casa Albă, după ce Donald Trump a preluat mandatul de președinte al Statelor Unite ale Americii.

Astăzi, șirul de decizii pe care acesta le-a luat cu privire la implicarea americanilor în cadrul celor mai importante Acorduri, a născut o oarecare teamă dar și repulsie față de atitudinea dezinvoltă a lui Trump. În timp ce autoritățile de la Bruxelles caută să păstreze o relație forțată de dragul împrejurărilor cu SUA, Boris Johnson se arată convins că președintele american este demn de admirat. În cadrul unei recepții private, ministrul britanic de Externe a ținut să precizeze faptul că îl admiră tot mai mult pe actualul președinte Donald Trump, în ciuda non-conformismului său și a modului în care acesta se raportează la ceilalți lideri europeni și politica lor internă. Conform agenției naționale de presă, Mediafax, oficialul britanic a punctat trei motive pentru care comportamentul decisiv al lui Trump este demn de apreciat, și anume: modul în care Trump a reacţionat la utilizarea de arme chimice de către regimul sirian, abordarea liderului american privind Coreea de Nord şi faptul că acesta încearcă să convingă ţările NATO să aloce mai multe fonduri pentru apărare”.

„Imaginaţi-vă că Trump s-ar ocupa de Brexit. Am devenit tot mai convins că există o metodă în nebunia lui", a menționat Boris Johnson.

Cunoscut la rândul său ca fiind un politician non-conformist, Boris Johnson s-a evidențiat pe scena politică a Marii Britanii dar și internațională prin poziția sa de obicei, în antiteză cu majoritatea colegilor săi. Comparat de multe ori fizic dar și din punct de vedere al comportamentului, cu președintele american, Johnson și-a căpătat renumele de „Donald Trump al Europei” bazându-se pe înverșunarea radicală cu care britanicul tratează Brexitul, problema imigranților dar și relațiile de după Brexit cu Uniunea Europeană. La fel ca în cazul lui Trump, ministrul britanic de Externe consideră ieșirea Regatului Unit din blocul comunitar ca fiind una dintre cele mai bune decizii ale poporului său.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page