top of page

UE s-a reunit pentru a dezbate modalități de limitare a imigrației


Dacă astăzi, blocul comunitar se confruntă cu o criză puternică de imagine și încredere atât din partea statelor sale membre cât și din partea țărilor din afara Uniunii Europene, cea mai mare problemă care bântuie buna funcționare a demersurilor politicii interne rămâne exact motivul care a și declanșat această tulburare, și anume: migrația. Pe cât de solidară s-a arătat în primăvara lui 2015, invitând cu brațele deschise valul de refugiați care plecaseră din țările Orientului Mijlociu dar și din Africa de Nord, în ideea de a-și salva viețile din calea conflictelor, violențelor și persecuțiilor, pe atât de speriați au devenit liderii de la Bruxelles în iunie 2018, când Uniunea Europeană pare că se dezmembrează din cauza străinilor și a ajutoarelor pe care sunt forțate să le ofere, însă parcă nu mai există resurse.

Numărul extraordinar de imigranți au mizat pe o viață mai bună alegând ca destinație finală Germania, Suedia, Austria, Danemarca etc. însă fiecare dintre statele membre au avut de suferit; fie că sunt granițe ale Uniunii Europene fie că sunt doar țări de tranzit până la destinația finală, toate cele 28 de state participante au fost afectate într-o proporție una mai mult decât cealaltă. Din acest motiv, relațiile din cadrul blocului comunitar au avut de suferit încă de la prima clipă. Ungaria și-a ridicat garduri de sârmă pentru a nu mai primi refugiați, Germania a cerut ajutorul disperat Parlamentului European căruia i-a recomandat ca și soluție redistribuirea imigranților în cote obligatorii, fiecărui stat membru, Grecia, Spania și Italia nu mai pot face față valurilor de bărci care popopesc cu sute de suflete la bord, Suedia s-a trezit peste noapte o victimă a propriei solidarități, Marea Britanie a invocat Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, Turcia amenință UE că nu mai poate ține în frâu sutele de mii de refugiați care vin din sud-est iar mai nou, Polonia se răzvrătește politicii și deciziilor liderilor de la Bruxelles acuzând Uniunea Europeană de interese mârșave și o atitudine inegală față de est, comparativ cu vestul. Pentru a pune capăt acestei crize care pare să fermenteze din ce în ce mai mult, liderii Uniunii Europene s-au reunit weekendul trecut pentru a găsi soluții de limitare a migrației.

Duminica aceasta a fost ziua în care liderii anumitor state membre ale Uniunii Europene au decis să își dea întâlnire la Bruxelles dezbătând într-un cadru intens, modalități de limitare a imigrației și de echilibrare a sarcinilor în rezolvarea acestei probleme. Prevăzând mai multe ore de discuții, Cancelarul Germaniei, Angela Merkel s-a arătat extrem de optimistă în ceea ce privesc rezultatele așteptate. „Discuţiile vor viza, în mare parte, protejarea frontierelor externe şi reducerea imigraţiei ilegale în Europa. Va exista o discuţie şi despre migraţia secundară, despre modalităţi de a ne trata corect în cadrul sistemului Schengen, despre modul în care putem găsi o balanţă rezonabilă” a ținut să precizeze Angela Merkel în momentul sosirii la reuniune.

Văzută ca motivul principal pentru care Uniunea Europeană se confruntă cu criza imigranților, Cancelarul resimte presiunea pusă de statele membre și așteptările acestora pentru ca Germania să reușească să combată această problemă. „Vom purta această discuţie aici în perspectiva reuniunii Consiliului European. Dar ştim că, din nefericire, la Consiliul European nu vom identifica o soluţie completă la problema imigraţiei. De aceea, vor exista acorduri bilaterale şi trilaterale, modalităţi de a ne ajuta unii pe alţii fără a aştepta întotdeauna un răspuns din partea celor 28 de ţări (...)”, a adăugat aceasta.

De altă parte, premierul Italiei, Giuseppe Conte a ținut să specifice faptul că a venit la reuniune pentru „a prezenta propunerea Italiei, o propunere italiană complet nouă bazată pe o nouă paradigmă în problema imigraţiei. Este numită Strategie multilaterală europeană pentru migraţie". Fără a prezenta un program pe care să îl ia în vedere în cadrul reuniunii. Președintele Franței, Emmanuel Macron a specificat presei că această întâlnire vine înaintea summitului Consiliului European, programat săptămâna viitoare „un moment important pentru Uniunea Europeană, pentru Europa”.

Din păcate însă, dorința de a găsi o soluție comună la problema migrației nu a putut fi atinsă, summitul încheindu-se fără ca participanții să fi convenit asupra unor măsuri concrete de limitare a imigrației. „Vom continua să lucrăm la rezolvarea acestor probleme. A fost multă bunăvoinţă de a realiza acest lucru astăzi (duminică, n.red), şi în afară de câteva diferenţe, a fost multă unitate”, a menționat Merkel, la finalul întervederii. În schimb, liderii prezenți au lăsat să se înțeleagă că vor continua să acționeze pentru a găsi o soluție, poate chiar până la summitul UE de săptămâna viitoare.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page