top of page

Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini denunță aroganța lui Emmanuel Macron


În timp ce Italia este una dintre țările afectate puternic de cea mai mare criză umanitară de după cel de-al Doilea Război Mondial, reprezentând o graniță a Uniunii Europene, Franța se simte în siguranță atât pentru că este protejată de o poziție avantajoasă pe harta Europei, cât și pentru că președintele Emmanuel Macron a arătat tot timpul o solidaritate extraordinară cu refugiații care au pătruns pe bătrânul continent, fără însă să fie nevoit să o ofere în mod practic. Mai mult, în ciuda faptului că Macron militează pentru o Uniune Europeană deschisă problemelor celorlalți și empatie, la începutul acestei luni, forțele de ordine au evacuat taberele de refugiați de la Paris, în ideea că „aceștia își vor vedea cererile de azil recunoscute în unele din țările europene”.

Sătui să îi vadă pe francezi adoptând o poziție diplomatică și participând la discuții despre o problemă cu care teoretic ar trebui să se confrunte, însă practic, au grijă să nu le afecteze spațiul și identitatea națională, italienii au decis să nu mai țină cont de rugămințile liderilor de la Bruxelles și în ideea de a se asigura că Italia nu devine un colaps european din cauza imigranților au propus soluții extreme care să scoată țara din ținta unor politici care ar fi transformat Italia într-o victimă a crizei refugiaților. Decizia de a nu a mai arăta o solidaritate irațională față de imigranți, în timp ce alte state membre se laudă că se ocupă de soluții și în schimb, problema nu se rezolvă, italienii au hotărât să înceapă cu o atitudine extremă față de străini și apoi, față de Uniunea Europeană. În timp ce bărcile arhipline cu refugiați, sunt refuzate la granița Italiei cu Marea Mediterană, guvernul a anunțat un recensământ al comunităților de romi. Pe de altă parte, comentariile președintelui francez, Emmanuel Macron au fost dur atacate de ministrul italian de Interne, care este hotărât să își salveze națiunea cu orice preț.

Datele oficiale arată că numai în 2017, în Italia au ajuns peste 85.000 de imigranți, fapt care a creat o adevărată criză în cadrul acestei țări. În timp ce localnicii se simt copleșiți, refugiații punctează nemulțumirea față de așteptările pe care și le făcuseră despre Europa și modul în care au găsit-o. Dacă în celelalte state membre ale Uniunii Europene, apele nu sunt la fel de tulburate ca în Italia, migranții din țările africane și din Siria au reușit să determine guvernul italian să adopte o atitudine dură împotriva deciziilor și politicii blocului comunitar, care, din păcate, se revarsă asupra străinilor.

Împinsă de la o țară la alta, criza imigranților a devenit pentru Italia, un motiv de disperare, având în vedere că multe dintre statele membre refuză cotele obligatorii de repartiție a refugiaților și astfel, doar 5.000 de solicitanți de azil au fost relocați din Italia către alte țări, număr care reprezintă mai puțin de 15% din ținta fixată de Bruxelles. Chiar dacă liderii Uniunii Europene convoacă reuniuni de urgențe și par să dezbată problema migrației, la finalul acestora nu sunt încă menționate soluții, fapt pentru care situația Italiei devine și mai apăsătoare.

Între timp, cetățenii italieni joacă rolul unor voluntari cu inimă mare, oferind pe cât de mult pot, să ofere ajutor refugiaților. Potrivit unuia dintre aceștia, politicienii greșesc atunci când consideră că bunătatea și solidaritatea arătată față de străinii în nevoie, va crește criza refugiaților.

„Raționamentul politicienilor este că, dacă îi primești bine pe migranți, asta îi determină să vină și mai mulți. Dar ei nu vin încoace pentru că sunt bine primiți, vin pentru că fug de situația din țările lor”, precizat Andreea Costa, un voluntar intalian. Unul dintre cei care consideră că ajutorarea refugiaților îngreunează soluționarea crizei este chiar miliardarul și filantropul Bill Gates. În opinia acestuia, „cu cât europenii sunt mai generosi, cu atât se duce vestea, ceea ce va motiva și mai mulți oameni să vină. Pentru Germania e imposibil să absoarbă această masă de oameni. Va trebui să îngreunați migranților africani folosirea rutelor spre Europa”, a declarat Bill Gates intr-un interviu acordat presei.

Weekendul trecut a avut loc o astfel de reuniune de urgență la care au participat liderii mai multor state membre UE, cu scopul de a găsi soluții pentru a limita migrația excesivă către Europa. Înaintea acestui mini-summit, Ministrul Italian de Interne, Matteo Salvini a ținut să condamne poziția „arogantului președinte francez, Emmanuel Macron” pentru care, cifrele imigranților sosiți în Italia și costurile la care este supusă țara, nu sunt considerate drept o problemă. „Noi îl invităm să termine cu insultele şi să-şi demonstreze generozitatea cu fapte, deschizând numeroasele porturi franceze şi punând capăt respingerii femeilor, copiilor şi bărbaţilor la Ventimiglia, la frontiera între Franţa şi Italia. Dacă aroganţa franceză se gândeşte să transforme Italia într-o tabără de refugiaţi pentru întreaga Europă, plătind poate câţiva euro ca bacşiş, este pe un drum total greşit”, a adăugat Salvini.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page