top of page

„Marea Britanie nu poate rămâne în sistemul mandatului european de arestare după Brexit”


Decizia separării de Uniunea Europeană i-a costat foarte mult pe britanici având în vedere că procesul de negociere a condițiilor de despărțire este încă în curs de desfășurare iar nota de plată crește cu fiecare rundă din întâlnirile celor două tabere. Nevoită să accepte un compromis dezavantajos în cadrul căruia expresia „pleacă, dar rămâi cu mine” se aplică perfect condițiilor pe care liderii de la Bruxelles le impun guvernului de la Londra, Marea Britanie se simte în momentul de față constrânsă de perspectivele pe care Uniunea Europeană i le prezintă ca realitate de după Brexit. Forțați să primească în continuare cetățeni europeni dacă vor să rămână parte a pieței unice comerciale europene, britanicii sunt amenințați de o serie largă de factori care au menirea să le îngreuneze procesul de câștigare a independenței, dar în același timp, caută să le determine convingerea precum că decizia separării a fost una pripită și oricând se pot răzgândi.

Dacă negocierile decurg într-un ritm mult prea lent, se plâng liderii blocului comunitar, termenul de inițiere a Brexitului rămâne același, fără a suporta nicio modificare. Conform premierului britanic, Theresa May, indiferent de ce s-a reușit să se decidă, 19 martie 2019 reprezintă ziua în care Brexitul va deveni realitate, iar ambele tabere trebuie să se supună condițiilor stabilite până în acel moment.

În timp ce guvernul Theresei May este convins că nu mai există cale de întoarcere, autoritățile de la Bruxelles caută cu orice preț să îngreuneze situația britanicilor, punând paie pe foc. Săptămâna aceasta, Marii Britanii i-a fost reamintit faptul că ieșirea din Uniunea Europeană înseamnă și ieșirea din sistemul mandatului european de arestare.

Veste bună sau veste proastă pentru Marea Britanie? În plin proces de negociere a condițiilor de separare între Regatul Unit și blocul comunitar, negociatorul-șef al Uniunii Europene, Michel Barnier a transmis britanicilor că trebuie să ia în considerare faptul că divorțul celor două tabere atrage după sine și excluderea din acordul privind mandatul european de arestare. Acest mandat este extrem de important deoarece în baza acestuia statele membre ale Uniunii Europene beneficiază de oportunitatea de a cere arestarea și reținerea infractorilor în alte țări membre, fără proceduri de extrădare.

În ciuda faptului că Marea Britanie și-a exprimat dorința de a rămâne parte a acestui acord chiar și după Brexit, Michel Barnier a transmis liderilor de la Londra că acest lucru este imposibil având în vedere că Regatul Unit intenționează să renunțe la jurisdicția Curții de Justiție a Uniunii Europene și a ieși din sistemul comunitar al liberei circulații. Însă, există posibilitatea opțiunii aparte și anume, stabilirea unui sistem eficient de extrădare cu Marea Britanie.

Din păcate însă, această propunere nu este pe placul ministrului britanic pentru Brexit, David Davis. Acesta refuză să accepte ideea lui Michel Barnier explicând la începutul acestei luni, că mandatul european de arestare este un factor pe care se bazează cooperarea post-Brexit cu blocul comunitar. „Acordul a adus rapid persoanele periculoase în faţa justiţiei şi a jucat un rol crucial în susţinerea cooperării poliţiştilor”. De altă parte, Michel Marnier a ținut să critice dur, decizia lui David Davis menționând că „faptele atrag consecinţe. Decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană şi piaţa unică înseamnă că lucrurile nu vor putea rămâne cum au fost până acum. Ei încearcă să dea vina pe noi pentru consecinţele propriilor fapte. Nu vom fi atraşi în acest joc al vinei. Ar însemna să pierdem timp pe care nu îl avem”.

În realitate, legea este de partea europenilor care, potrivit exprimării intenției de separare de Uniunea Europeană dar și ieșirii de sub jurisdicția Curții Europene, este imposibil ca Marea Britanie să mai poată rămâne parte a acordului mandatului de arestare European. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „pe lângă Curtea Europeană de Justiţie, acordul este susţinut de Carta Drepturilor Fundamentale a UE şi de conceptul de cetăţean al UE”.

„Nu este corect ca Marea Britanie să păstreze toate beneficiile pe care le are un membru al Uniunii Europene. Ei vor să păstreze beneficiile relaţionării curente şi să părăsească cadrul regulator şi de supervizare al Uniunii Europene”, a completat Michel Barnier. În timp ce Marea Britanie nu va mai avea acces la baza de date a polițiștilor din Uniunea Europeană, spațiul Schengen sau informații din baza de date a pasagerilor curselor aeriene, celelalte state membre ale Uniunii Europene vor continua să beneficieze de un drept absolut necesar în condițiile în care siguranța a devenit extrem de importantă în contextul liberei circulații.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page