top of page

Theresa May salută expulzarea în masă a diplomaților ruși


În războiul indirect dintre Statele Unite ale Americii și rivalul său Rusia, acuzațiile aduse Rusiei în legătură cu tentativa de asasinare a fostului spion rus Serghei Skripal, efectuat pe teritoriul Marii Britanii, servește ca un bonus extraordinar americanilor. În timp ce încă se mai discută despre modul „suspect” în care s-au desfășurat alegerile prezidențiale din Rusia, insinuându-se că lucrurile decurg într-o manieră ilegală și forțată, un alt subiect despre profilul rușilor, capătă proporții în mass media internațională. Din momentul în care Marea Britanie și-a făcut publică acuzațiile la adresa rușilor conform cărora aceștia ar fi încercat să îl asasineze pe fostul lor spion, reacții în masă au fost înregistrate la nivel mondial. Solidari cu suferința dar și „nedreptatea” pe care o experimentează britanicii în acest moment, mai multe state vor să îi dea o lecție lui Vladimir Putin, începând să execute expulzări în masă a diplomaților ruși care se află pe teritoriul lor. După ce însăși Marea Britanie a expulzat 23 de diplomați ruși, alte paisprezece state din Uniunea Europeană, plus Canada, Ucraina și Statele Unite ale Americii au recurs la această acțiune. Deși starea fostului spion rus este una critică, acesta fiind internat în spital împreună cu fiica sa Iulia Skripal (aflată de asemenea, în stare critică) premierul britanic Theresa May, se arată satisfăcută de reacțiile pe care acuzațiile sale le-a adus Rusiei și salută solidaritatea celorlalte state.

De parcă nu ar fi fost suficientă expulzarea unui număr mare de diplomați ruși, anumite state europene au decis și declararea persoana non-grata unora dintre aceștia aflați pe teritoriile sale (Ucraina a declarat persoana non-grata 13 diplomați ruși de la Moscova, Germania, Polonia și Franța - patru diplomați ruși, Lituania și Chehia câte trei, Italia, Danemarca și Olanda, câte doi, Finlanda, Estonia, Letonia, Croația, România și Suedia, câte unul). Denunțând această „provocare” iminentă, Rusia a reacționat la aceste acuzații cerând Marii Britanii să demonstreze imediat faptul că tentativa de asasinare nu a fost comandată de serviciile secrete britanice și caută în acest timp măsuri de răspuns bazate pe principiul reciprocității la adresa tuturor țărilor care i-au expulzat diplomații, decizie ce va fi luată de însuși președintele rus, Vladimir Putin („Răspunsul va fi simetric. Ne vom ocupa de aceasta în zilele următoare şi vom răspunde fiecărei ţări pe rând”).

„Protestăm ferm împotriva deciziei mai multor ţări din UE şi NATO de a expulza diplomaţi ruşi. Acest gest provocator de pretinsă solidaritate cu Londra (...) stă mărturie continuării unei linii a confruntării menite să agraveze situaţia” transmite Ministerul Afacerilor Externe rus într-un comunicat.

În plus, același comunicat menționează faptul că Rusia se consideră vizată de acuzații gratuite iar statele care au luat decizia de a expulza diplomații ruși „s-au lăsat ghidate de Londra fără să încerce să înțeleagă (…) ce s-a întâmplat”. Comunicatul punctează clar că „aliații Marii Britanii urmează orbește principiul unității euro-atlantice, în detrimetrul bunului simț, al normelor de dialog civilizat între state și al principiilor dreptului internațional. Inutil de adăugat că această măsură inamicală a acestui grup de țări nu va rămâne fără consecințe și că noi îi vom răspunde neîntârziat”. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov a declarat mijloacelor de comunicare în masă că regretă această decizie pe care statele care au expulzat diplomații ruși o explică prin pretinsa afacere Skripal dar, „am spus-o și o repetăm: Rusia nu a avut vreodată și nu are ceva de-a face cu această afacere. Deciziile de expulzare a diplomaţilor ruşi sunt erori, iar referirile la cazul Serghei Skripal sunt total lipsite de fundament”.

De altă parte, trebuie menționat faptul că multe alte țări au decis să fie solidare cu problema Marii Britanii dar să nu recurgă la nicio expulzare până când investigațiile nu vor aduce probe concludente. Printre acestea se numără Bulgaria, Cipru, Luxemburg, Malta, Portugalia, Slovacia și Sloveni.

În Marea Britanie, expulzările de diplomați ruși efectuate de celelalte state în semn de solidaritate, sunt văzute ca reacții care demonstrează o cooperare de success împotriva unui „dușman comun”. Ministrul de exterene britanic, Boris Johnson a calificat răspunsul aliaților Marii Britanii la adresa Rusiei ca fiind unul extraordinar. „Răspunsul extraordinar al aliaţilor noştri reprezintă cea mai importantă decizie privind expulzarea de agenţi ruşi din istorie şi ne ajută să ne apăram securitatea comună”, a precizat Boris Johnson pe pagina sa de Twitter. De asemenea, însuși premierul britanic s-a arătat surprinsă dar plăcut impresionată de gestul pentru care celelalte state au optat în lupta demonstrării că Rusia trebuie să plătească pentru presupusa tentativă de asasinare a fostului spion rus, Serghei Skripal. „Salutăm acţiunea aliaţilor noştri care arată că suntem uniţi pentru a transmite Rusiei mesajul că nu poate continua să ignore legea internaţională” a transmis Theresa May.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page