top of page

„Expulzarea diplomaților ruși scoate în relevanță NATO”


Deși nu o majoritate absolută iubește fotbalul, faptul că în vara aceasta, Rusia va găzdui cel mai mare eveniment mondial al acestei competiții sportive, a riscat o avalanșă de motive pentru instigarea la boicotarea Campionatului Mondial de Fotbal. Atenția exagerată a modului în care se pregătește campania electorală a lui Vladimir Putin, lupta acestuia „fără adversari politici” și re-câștigarea fotoliului de conducere a celei mai puternice funcții din Rusia a culminat la jumătatea acestei luni cu o știre care a stârnit un val imens de reacții. Fostul spion rus Serghei Skripal, împreună cu fiica lui și încă trei polițiști britanici din Salisbury au fost găsiți morți în Marea Britanie, acolo unde locuiau de foarte multă vreme. Cu toate că acesta a lucrat pentru serviciile militare de informații ale Rusiei, Serghei a fost recrutat de contraspionajul britanic în anii 90 și a decis să se mute pe teritoriul Regatului Unit. Din păcate, acesta a fost prins și condamnat la închisoare în Rusia, dar eliberat ulterior în 2010, în cadrul unui schimb de spioni. Deși moartea acestuia ridică foarte multe semne de întrebare, pentru britanici pare că această crimă este una soluționată deja: Moscova este vinovată. Nu a durat mult și ca într-un lanț de „solidaritate” un număr foarte mare de țări (europene și nu numai) au decis expulzarea diplomaților ruși de pe teritoriile lor. În timp majoritatea nu au niciun motiv întemeiat să recurgă la acest gest și nici nu pot oferi explicații, Jim Mattis, Secretarul american al Apărării iese public și punctează cu mândrie, că „expulzarea diplomaților ruși scoate în relevanță NATO” dorind să accentueze modul în care funcționează Alianța atunci când „se luptă” cu un dușman comun.

Motivul pentru care autoritățile britanice arată cu degetul către Rusia, acuzând-o de asasinarea lui Serghei Skripal și a fiicei lui, constă în faptul că la locul crimei s-a descoperit că, gazul utilizat în atac era de producție rusească. Fără să stea prea mult pe gânduri, însăși premierul britanic, Theresa May a ieșit la declarații și a dat un ultimatum ambasadorului rus la Londra să vină cu exlicații. „Acum este clar că domnul Skripal şi fiica lui au fost otrăviţi cu un gaz neuro-toxic de uz militar creat de Rusia. Acest tip de gaz face parte dintr-o categorie cunoscută sub numele de Novichok. Guvernul a ajuns la concluzia că Rusia este, cel mai probabil, responsabilă de atacul împotriva lui Serghei şi Iuliei Skripal”, a menționat aceasta. Acuzația prevede două ipoteze prin care rușii ar fi participat la moartea mult disputatului spion și anume: fie Rusia a ordonat asasinarea lui Skripal, fie a lăsat o substanță letală interzisă, la mâna unei a treia persoane. Dacă se dovedește că Rusia are vreo implicație în această asasinare, Marea Britanie poate califica această acțiune ca un act de agresiune, fapt ce îi permite să recurgă la sancțiuni manifestate fie prin măsuri economice, fie prin expulzarea de diplomați. „A fost un act nesăbuit împotriva Regatului Unit, punând viața civililor nevinovați în pericol”, a mai adăugat Theresa May. De cealaltă parte, Kremlinul neagă orice acuzație și promite începerea unei investigații pe cont propriu pentru a afla cine este în spatele acestui asasinat însă nu înainte de a califica discursul lui May drept „un spectacol de circ în parlamentul britanic”.

Între timp, oficialii europeni și liderii altor state ale lumii au ținut să își exprime condoleanțele familiei fostului spion dar și suportul față de autoritățile Marii Britanii. „Doresc să-mi exprim profunde sentimente de solidaritate cu poporul britanic și cu guvernul britanic. Suntem alături de voi”, a transmis prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. De asemenea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (care cooperează cu autoritățile britanice în ceea ce privește ancheta) și-a manifestat îngrijorarea, punctând că „Marea Britanie este un aliat valoros iar acest incident prezintă serioase preocupări pentru Alianța Nord-Atlantică”.

În același context, odată declanșat valul de expulzări ale diplomaților ruși de pe teritoriile multor state „solidare” cu preocuparea britanicilor, Jim Mattis, Secretarul american al Apărării, a ținut să fie sarcastic și să reamintească în aceste momente Rusiei că are potențial de a deveni un partener important pentru Europa, însă are nevoie să adopte o abordare diferită. „Rusia are potenţialul de a fi partenerul Europei, însă trebuie să admitem că ei au decis să adopte o altă abordare în relaţia cu statele membre NATO. Rusia a decis că vrea să fie un adversar. Ei încearcă să spargă unitatea alianţei occidentale”, a declarat acesta. „Declaraţiile lui Mattis vin în contextul în care NATO a dispus expulzarea a şapte diplomaţi ruşi şi respingerea acreditării pentru alţi trei” informează agenția națională de presă, Mediafax.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page