top of page

Juncker își dorește ca Marea Britanie să se întoarcă în Uniunea Europeană chiar și după finalizarea


Chiar dacă în presa internațională nu s-a mai dezbătut atât de intens subiectul Brexitului, negocierile acestui proces extrem de dureros și încărcat de efecte secundare pentru ambele tabere sunt în toi. În data de 19 martie 2019 când este prevăzut finalul acestora și declararea independenței britanicilor față de blocul comunitar, realitatea celei mai neașteptate decizii din istoria Uniunii Europene va aduce din nou pe prima pagină tema Brexitului. Până atunci însă, micile declarații venite de la o tabără sau alta reușesc să atragă atenția doar într-o oarecare măsură. Majoritatea acestora se datorează unor substanțe pe cât de neașteptate, pe atât de greu de imaginat. Dacă în Marea Britanie se discută posibilitatea organizării unui nou referendum de independență (idee contracarată de susținătorii înfocați ai Brexitului), profitând de această „șansă”, oficialii Uniunii Europene se reped cu declarații care susțin oportunitatea Marii Britanii de a fi din nou parte din blocul comunitar. De parcă tot acest proces costisitor (atât material cât și din punct de vedere al imaginii) ar fi doar un joc de ambiții, oficialii europeni insistă să creadă ca mai există șanse ca Marea Britanie să se întoarcă în sânul solidarității și uniunii extrem de contestate ale blocului. Cu toate că sondajele arată faptul că organizarea unui nou referendum de independență ar aduce un procentaj surprinzător al voturilor de schimbare a deciziei (51% fiind pentru rămânere în UE), cel puțin premierul Theresa May pare extrem de hotărâtă să ducă acest proces până la capăt și să lupte cu toate eforturile necesare pentru a „salva” Regatul de puterea de control al unei uniuni „cu două fețe”.

Dacă primul care a ieșit la declarații arătându-se maleabil în legătură cu procesul în care Marea Britanie a aruncat Uniunea Europeană, creându-i o imagine dezordonată, a fost însuși președintele Consiliului European, Donald Tusk, treptat, la declarații călduroase de primire înapoi, au mai ieșit și alți oficiali europeni. „Dacă Guvernul Marii Britanii îşi va păstra poziţia de a părăsi UE, Brexit va deveni o realitate, cu toate consecinţele sale negative, în luna martie a anului următor. Asta doar dacă nu va exista vreo schimbare în inima prietenilor britanici. Nu a fost David Davis cel care a spus că dacă o democraţie nu îşi poate schimba decizia, ea nu mai este o democraţie?”, a transmis preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Sperând ca Marea Britanie să renunțe oricând la negocierile de independență și să declare public că își dorește păstrarea unității cu blocul comunitar, oficialii europeni fac lobby folosindu-se de relațiile pe care le-au avut cu britanicii de-a lungul unei experiențe prietenoase. Cu toate acestea însă, cu cât de primitori și iertători par să fie diplomații europeni, pe atât de necruțători par să fie britanicii. Accelerând negocierile de independență, premierul Theresa May demonstrează europenilor care au declarat că negocierile au stat blocate într-o perioadă în care nu s-a discutat aproape nimic, faptul că decizia britanicilor este una ireversibilă. „Suntem gata să intensificăm negocierile. Nu s-a convenit nimic oficial, dar este un subiect pe care îl putem negocia. De obicei, la negocieri, pe măsură ce trece timpul se observă o creștere a ritmului” a declarat purtătoarea de cuvânt a Guvernului britanic. Mai mult, atitudinea oficialilor europeni nu face altceva decât să pună „paie pe foc” determinând-o pe Theresa May să ia în considerație condiții drastice de călătorie în Marea Britanie de după finalizarea Brexitului. „Londra e gata sa ia cea mai dură poziţie posibilă cu privire la drepturile imigranţilor europeni după Brexit. Libera circulaţie se va încheia odată cu ieşirea Marii Britanii din Uniune, iar accesul europenilor la joburile de acolo va fi puternic limitat” informa la sfârșitul anului trecut digi24.ro.

Citând Agerpres, România Liberă informează că zilele trecute, „preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat miercuri la Strasbourg că ar dori ca Marea Britanie să revină în Uniunea Europeană după Brexit, chiar dacă această propunere agasează Londra”. De parcă britanicii ar sta pe muchie de cuțit și ar trăi fiecare zi din procesul negocierilor cu gândul la reîntoarcere, oficialul european a presupus că este timpul ca Marea Britanie să mai audă din când în când că Uniunea Europeană nu îi poartă pică și oricând poate da uitării tot întregul zbucium de separare. „Chiar dacă britanicii pleacă potrivit Articolului 50 (din Tratatul de la Lisabona), există și Articolul 49, care autorizează o nouă aderare, ceea ce aș dori, desigur. Ieri, eu și domnul Tusk le-am întins încă o dată mâna și am spus guvernului britanic că, în cazul în care ar vrea să urmeze o altă cale decât Brexitul, suntem gata să discutăm despre acest lucru” a precizat Juncker.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page