top of page

Rusia acuză SUA de influențe înaintea alegerilor prezidențiale


În jocul dintre ruși și americani, unde fiecare dă vina pe celălalt pentru a atrage o atitudine negativă la adresa acestuia, publicul este obișnuit să audă că Rusia este „anticristul” iar SUA manipulează și conduce din spate întreaga planetă. Cele două mari puteri mondiale au avut mereu ceva de împărțit, mai ales atunci când clasamentul celui mai influent conducător al lumii contează. An de an, președinții celor două state și-au aruncat săgeți și au coexistat într-o competiție acerbă, indiferent de cine ocupa poziția noului mandat. Dacă la alegerea celui mai nou președinte al Statelor Unite ale Americii, americanii au dorit să demonstreze că rușii au avut o anumită parte de influență, iată că a venit timpul ca și rușii să dea vina cu aceeași acuzație, pe americani. Donald Trump a fost acuzat de multe ori că joacă dublu, fiind un aliat al Rusiei, după ce chiar aceasta s-ar fi asigurat că cel mai „controversat” personaj dintre candidații de la Casa Albă va fi ales. După aproape un an de la învestirea în funcție a lui Donald Trump, rușii se pregătesc intens pentru alegerea celui care va conduce imperiul celei mai dezvoltate țări a Europei de Est. Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), alegerile prezidențiale din Rusia vor avea loc anul acesta, pe 18 martie. Deoarece timpul se scurge cu mare viteză iar Rusia vrea să se asigure că totul va decurge cum trebuie pentru ca alegătorii să poată vota liberi, există deja păreri negative împotriva SUA, acuzată că influențează situația din Rusia înainte de alegeri.

La jumătatea lunii iulie a anului trecut, Nikki Haley, ambasadorul Statelor Unite la ONU a ținut să precizeze că investigațiile în cazul presupusei amestecări a Rusiei în alegerile prezidențiale sunt extrem de importante, iar adevărul este cu totul altul decât ar încerca președintele Rusiei să îl ascundă. „Aceasta este Rusia încercând să-şi salveze pielea, iar ea nu poate face asta. Toată lumea ştie că Rusia s-a implicat în alegerile noastre. Toată lumea ştie că ei nu s-au amestecat doar în alegerile din SUA. Ei fac asta pe mai multe continente şi o fac într-o manieră prin care încearcă să inducă haos în ţările respective”, a ținut să precizeze Haley la acea vreme. Cu toate acestea, luni de zile subiectul a rămas în prim plan, culminând însă cu luna octombrie a anului trecut, când un tribunal federal din Washington a emis primele acuzații oficiale la adresa mai multor presupune persoane în cel mai controversat caz internațional al vremii respective. „Agenţiile americane de informaţii au declarat la începutul anului că Rusia s-a implicat în alegerile prezidenţiale de anul trecut din Statele Unite pentru a-l ajuta pe Donald Trump. Fostul director FBI, Robert Mueller, este şeful comisiei de anchetă care verifică dacă membrii echipei lui Donald Trump au beneficiat sau nu de eforturile Rusiei. Ei trebuie să mai afle dacă legea a fost încălcată şi în ce mod” posta digi24.ro.

2018 nici nu a început bine și pentru că timpul se scurge cu viteză până la alegerile prezidențiale, Rusia se simte amenințată de puterea de influență pe care americanii o au și posibilitatea de a încerca să schimbe cursul alegerilor din 18 martie. Această dată are o importanță aparte pentru ruși, fiind chiar ziua în care Moscova sărbătorește reunificarea cu regiunea Crimeei, anexare pe care Occidentul o condamnă vehement. Cu pregătirile alegerilor în toi, rușii au remarcat că Statele Unite ale Americii fac tot ce le stă în putință pentru ca voturile din martie să aducă la putere un alt președinte decât cel mai puternic candidat, și anume, rivalul Vladimir Putin. Viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov nu s-a sfiit și a aruncat acuzații dure la adresa SUA, menționând că încearcă să influențeze situația din Rusia, înainte de alegerile prezidențiale. „Până la sfârşitul lunii ianuarie, după cum înţelegem, vor apărea două rapoarte din partea administraţiei americane către Congres în legătură cu implementarea legii împotriva Rusiei. Unul dintre rapoarte va conţine o listă cu nume de persoane şi posibil de corporaţii care să fie vizate de sancţiunile SUA. Înţelegem că raportul celălalt va acoperi tema eficienţei sancţiunilor actuale. Putem observa aici o altă încercare de a influenţa situaţia noastră internă, în special înainte de alegerile prezidenţiale” a menționat Serghei, adăugând și că „mai multe ţări au devenit ţinte ale sancţiunilor SUA. Persoane şi corporaţii se dovedesc a fi sub această presiune americană. În această situaţie, este firesc să analizăm forme de lucru cu larga comunitate internaţională pentru a contracara acest haos american al sancţiunilor. Acesta este un abuz clar al poziţiei SUA în sistemul financiar internaţional şi un abuz privind rolul dolarului ca monedă globală”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page