top of page

Atenționare MAE pentru călătoriile în Bulgaria


Deși statistic, anul 2017 s-a terminat clasând Bulgaria pe ultimul loc în topul celor mai înstărite țări din Uniunea Europeană, mutarea președinției blocului comunitar pe teritoriul Sofiei, a atras multe speranțe în ceea ce privesc oportunitățile de dezvoltare ale vecinilor de sud ai românilor. Ba mai mult, Bulgaria promite ca în primul semestru al anului 2018, datorită responsabilității și importanței pe care le-a preluat începând cu 1 ianuarie anul acesta, să reușească dezvoltarea infrastructurii, a sectorului energiei și să insiste la realizarea altor proiecte ce vor contribui în mare măsură la o mai strânsă apropiere între țările din Balcanii de Vest și blocul comunitar. Posibilitatea de a fi în centrul atenției, oferă Bulgariei șansa de a pune în agenda zilei adevăratele probleme cu care se confruntă Europa de Sud și de Sud-Est; printre acestea, numărându-se reducerea taxelor de roaming pentru Balcanii de Vest, la fel cum au fost reduse pentru toți ceilalți cetățeni UE în 2017. Totodată, în timpul președinției sale la Uniunea Europeană, Bulgaria dorește să se asigure că ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar, nu va sfârși cu o discrepanță uriașă între statele vestice cunoascute ca fiind mai bogate și restul Europei de Est, insistând ca ajutoarele financiare europene să nu se reducă.

Cu toate că Bulgaria a devenit centrul diplomatic al Uniunii Europene, Ministerul Afacerilor Externe Române, atenționează cetățenii împotriva unor călătorii pe teritoriul acestei țări.

Cea mai săracă țară a Uniunii Europene a început anul 2018 cu mult așteptata șansă de a prelua președinția Consiliului Uniunii Europene. Deși a fost dur criticată pentru ineficiența din fața corupției endemice, Bulgaria se bucură în acest moment de oportunitatea de a fi centrul celor mai importante întâlniri politice la nivel european. Cu mult mai puțini locuitori decât România, Bulgaria speră ca în cele 6 luni de președinție să poată ridica punți rezistente între Estul și Vestul Uniunii Europene; profitând de poziția sa pentru a convinge și că este demnă să adere la spațiul Schengen și la zona euro. „Bulgaria este una dintre puţinele state foste comuniste, din cadrul UE, care apreciază la justa valoare fondurile europene, care au asiguat 66% din creşterea sa economică începând din 2007. Ea nu creează dificultăţi, inclusiv în politica migraţiei”, apreciază un diplomat european la Sofia, potrivit ziarului online adevărul.ro.

Cu toate că următorul summit al Uniunii Europene este stabilit abia pentru luna mai, se așteaptă ca noul statut al Bulgariei să aducă acesteia și mai mulți turiști. Din păcate însă, la începutul lui 2018, iarna pare să îngreuneze dorințele bulgarilor, creând imposibilitatea de a fi vizitată. În timp ce Europa de Vest a fost traversată de o săptămână preponderent ploioasă, sud-estul Europei își întâmpină primii fulgii de zăpadă și rafale puternice de vânt. Dacă în România s-a emis deja o atenționare de cod galben pentru vânt puternic, în Bulgaria, zăpada aduce foarte multe probleme nu doar cetățenilor săi ci și diplomaților europeni care stabilesc agenda zilei de la cârma capitalei Sofia. Din cauza vremii precare, Ministerul Afacerilor Externe Române a emis în weekend o avertizare de călătorie pentru românii care se află, tranzitează sau își propun să meargă în Bulgaria în următoarea perioadă. Instituirea unui cod galben de ninsoare pe suprafața a opt regiuni (Montana, Vraţa, Loveci, Gabrovo, Pazardjik, Plovdiv, Smolyan şi Kârdjali) reușește să îngreuneze considerabil buna funcționare a speranțelor pe care bulgarii și le-au pus cu privire la avantajele pe care și le-ar putea sustrage în urma poziției sale de gazdă a președinției Consiliului Uniunii Europene.

„Se recomandă să se urmărească cu atenţie situaţia din zonele respective, iar şoferii să conducă preventiv, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară şi indicaţiile/semnele organelor de control aflate la faţa locului. Pe perioada instituirii codului de atenţionare meteorologică este posibil ca unele categorii de drumuri care traversează aceste regiuni să fie închise circulaţiei rutiere” postează digi24.ro, completând avertizarea MAE pentru călătoriile în Bulgaria. De asemenea, românii care sunt nevoiți să călătorească în Bulgaria au la dispoziție două numere de telefon ale Ambasadei Române la Sofia pentru a solicita asistență consulară în caz de nevoie (+35929712858 şi +35929733510). Se recomandă consultarea paginilor online http://sofia.mae.ro şi www.mae.ro unde românii pot fi la curent cu actualizarea datelor privind situația vremii în Bulgaria și sfaturi privind călătoriile din perioada următoare pe teritoriul acestei țări.

Cu toate că și-a luat o nouă „haină”, Bulgaria se confruntă în continuare cu problemele sale interne, pe care acum, trebuie să le rezolve sub presiunea timpului, având în vedere poziția de gazdă a președinției Consiliului UE, în urma căreia se prevăd foarte multe vizite pe teritoriul bulgar.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page